doos

1000 Plekken die je echt gezien moet hebben: Het spel

1000 Plekken die je echt gezien moet hebben: Het spel

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen als eerste 5 bestemmingen aan te doen: één in elke zone.

materiaal

spelbord, dobbelsteen, 135 bestemmingskaarten, 45 aktiekaarten en voor elke spel: 1 spelfiguur (vliegtuig) in zijn spelerskleur

achterkantNiagara of Victoria? Geen van beiden!Sydney, AustralieIndia of Kopenhagen?

begin

De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 5 kaarten in zijn hand. De kaarten zijn onderverdeeld in reiskaarten en aktiekaarten. De reiskaarten tonen een afbeelding van een reisbestemming. De aktiekaarten tonen een aktie, waarmee je een medespeler kunt dwarszitten en/of zelf sneller vooruit komt.
Het spelbord toont een wereldkaart met de reisbestemmingen (rode stippen) en tussenstops (zwarte stippen), die door wegen met elkaar zijn verbonden. De wereldkaart is onderverdeeld in een rooster van 5×6 velden. De rijen hebben de letters A - E, de kolommen zijn genummerd van 1-6. Deze letter-cijfer combinatie is terug te vinden op de achterkant van de kaarten, zodat je de bestemming op de wereldkaart makkelijker kunt vinden. De achterkant van de kaart lijkt op een beschreven ansichtkaart. Hierin is wat informatie over de bestemming verwerkt.
Elke speler kiest een spelfiguur in zijn spelerskleur en plaatst deze op de rode stip die het dichtst bij hun geboorteplaats ligt.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt werpt de speler met de dobbelsteen of hij trekt de bovenste kaart van de stapel.
Dobbelsteen: Het aantal ogen dat de dobbelsteen aangeeft, is het aantal stippen dat de spelfiguur mag bewegen. Als de spelfiguur een bestemming van een eigen kaart bereikt, draait de speler de bestemmingskaart open. De speler is nogmaals aan de beurt.
Kaart trekken: De speler trekt de bovenste kaart. Is het een reiskaart dan neemt de speler deze op hand. Een aktiekaart kan op hand worden genomen of direct worden gespeeld. Zo kan je met een gratis vlucht naar een bestemming naar keuze vliegen. Met een gratis vlucht om een vriend te bezoeken reist de speler naar de plek waar een medespeler zich bevindt.

eind

Het spel eindigt als een speler in elk van de 5 zone's (A - E) een bestemming heeft bereikt. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De foto's op de bestemmingskaarten brengen je in een reislustige stemming: je wilt zo in het vliegtuig stappen. Die plek moet je toch echt gezien hebben!
 • In het begin is het even zoeken waar de verschillende bestemmingen zich op de wereldkaart bevinden. Gelukkig staat op elke kaart de zone aangegeven. Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker.
 • Gelukkig is de aarde rond en kan je via verschillende wegen vanuit Amerika naar Azië reizen en omgekeerd.

negatief

 • Bij aanvang van het spel gaat het al mis. Bij ons spel waren alle spelers in Nederland geboren. Dan is Amsterdam de startpositie, en dat past dus niet. Eigenlijk is heel Europa een beetje te krap. Ook in het zuiden van Afrika is het dringen. Je vliegtuig kan wel op drie stippen tegelijk staan. Waar was je nou precies gebleven?
 • Het spel zelf stelt niet zoveel voor. Dobbelen en vervolgens je spelfiguur verplaatsen of een kaart trekken. Aan de voorkant van de kaart is al te zien of het een bestemmingskaart of aktiekaart betreft. Aktiekaarten zijn gewild: wie wil er nou geen gratis vlucht? Bij een bestemmingskaart weet je van te voren niet precies in welke zone de bestemming ligt. Soms kan je het een beetje gokken (dit lijkt me India), maar zeker weten doe je het pas als je de kaart omdraait. Dat kan dan behoorlijk tegenvallen!
 • De tekst op de achterkant is soms wel een beetje lang en weinig ter zake. Maar gelukkig pik je soms ongemerkt nog wat leerzame informatie op.
 • Kortom: echt spannend wil het nergens worden. Het spel is saai en oninteressant. Dan was het boek toch beter!

waardering van andere sites

spieletest6 / 10
5678910
AnderSpel5 / 9
56789
spellengek (Dagmar)1 / 5
2345
truus en truus2 / 9½
6789
spellenclub1310 / 10
789

gemiddeld1 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Het spel is geïnspireerd op het boek 1000 Plekken die je echt gezien moet hebben.

1000 plekken die je echt gezien moet hebbenbestel 1000 plekken die je echt gezien moet hebben + Lees (books-nl) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2007
 • ontwerper
  Patricia Schulz
 • uitgever
 • ook bekend als
  1000 Places to See Before You Die (USA), Les 1000 lieux qu'il faut avoir vus dans sa vie (Frankrijk)

verwijzingen

University Games