doos

Eén tegen Honderd

Eén tegen Honderd

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De speler probeert door het goed beantwoorden van quizvragen in verschillende categorieeën al zijn 100 (fictieve) tegenspelers weg te spelen en zoveel mogelijk geld te verdienen.

materiaal

1 spelbord, 1 pion, geld in verschillende coupures, 264 vragenkaartjes, 4 zichtschermen met 4 antwoordkaarten, 100 tegenspeler-fiches, 3 escapekaarten, 1 verdubbelaar, 3 losse antwoordkaarten

escapepubliek01publiek02publiek03geld

begin

De spelers beslissen welke speler het tegen de rest gaat opnemen. Deze speler is de 'kandidaat'. De overige spelers zijn de tegenspelers, waarvan er één tevens de spelleider is.
De kandidaat ontvangt de drie losse antwoordkaartjes met daarop de antwoordmogelijkheden A, B en C, drie escapekaartjes en een verdubbelaarskaart. De tegenspelers ontvangen een zichtscherm en een antwoordkaart met daarop de antwoordmogelijkheden A, B en C. De 100 tegenspeler-fiches worden gelijk onder de tegenspelers verdeeld.

verloop

fotospelsituatie

De spelleider noemt het onderwerp van een vragenkaart. De kandidaat moet nu kiezen voor een makkelijke of een moeilijke vraag. De spelleider leest vervolgens de gekozen meerkeuzevraag voor met de antwoordmogelijkheden A, B of C. De kandidaat legt in het geheim het antwoordkaartje met zijn gekozen antwoord (A, B of C) terzijde. Nu moet elke tegenspeler achter zijn zichtscherm al zijn fiches verdelen over de antwoordmogelijkheden. Elke speler mag zelf weten hoe hij zijn fiches neerlegt. Vervolgens geeft de spelleider het juiste antwoord.
Als de kandidaat de vraag fout heeft beantwoord, is de ronde direct afgelopen. Als het antwoord goed is, laat elke tegenspeler zijn inzet zien. Voor elk tegenspeler-fiche dat bij een fout antwoord staat, wordt de pion op het scorespoor één vakje vooruit gezet. Het verdiende geld wordt uitgekeerd. De weggespeelde fiches worden uit het spel genomen. Nu wordt de volgende vraag gesteld.
De kandidaat kan tijdens het spel driemaal een escapekaart inzetten. Een escape wordt ingezet nadat de vraag en de antwoordmogelijkheden zijn gegeven. De kandidaat hoeft de vraag nu niet te beantwoorden, maar zijn tegenspelers wel. Bij het inzetten van de eerste escape-kaart moet de kandidaat 25% van zijn verdiende geld inleveren. Bij de tweede 50% en bij de derde 75%. De kandidaat kan ook een verdubbelaar inzetten: het verdiende geld voor een goed antwoord wordt verdubbeld.

eind

De ronde eindigt als de kandidaat een vraag fout heeft beantwoord, of nadat alle 100 tegenspelers zijn weggespeeld. De kandidaat behoudt zijn verdiende geld. Nu wordt een nieuwe kandidaat gekozen, tot alle spelers een keer kandidaat zijn geweest. De speler die als enige al zijn tegenspelers heeft weggespeeld, wint het spel. Als dit meer dan één kandidaat is gelukt, wint de speler met het meeste geld.

positief

  • Het spel bevat materiaal voor 5 spelers, maar met wat extra zichtschermpjes en antwoordkaarten, is het spel prima te spelen met meer dan 5 spelers.
  • Het populaire TV-spel 'Eén tegen honderd', bekend van de Nationale Postcode Loterij, is uitstekend omgezet in een spannende quiz! Het is extra leuk om de kandidaat te zijn en één voor één je tegenspelers weg te spelen! Maar ook als tegenspeler heb je genoeg te doen: hoe zeker ben je van je antwoord en hoe zet je je fiches in?

negatief

  • Je moet maar net de pech hebben, dat je een vraag krijgt in een categorie waar je echt niks van weet! Als je nog geen tegenspelers hebt weggespeeld mag je nog geen escape inzetten!
  • Wat je mist is een soundtrack met wat spannende muziek.
  • Het spelbord is niet echt nodig. Zonder dat kan je ook de score per weggespeelde tegenspeler bepalen en het geld uitkeren.

algemeen

Naast dit bordspel is het populaire TV-programma 'Eén tegen honderd', bekend van de Nationale Postcode Loterij, ook omgezet in een PC-spel. Lukt het jou om 100 tegenspelers uit te schakelen?

feitjes

  • jaar van uitgave
    2002
  • uitgever

verwijzingen

Speel Eén tegen 100
Zoek Eén tegen 100 op Marktplaats.nl
Speel de SuperQuiz
Jumbo
www.spellink.nl