doos

20Q

20Q

doos

aantal spelers

spelers
1

speelduur

duur
2 - 5

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Neem een voorwerp in gedachten en beantwoord de 20 (of 25!) vragen met 'ja', 'nee', 'onbekend' of 'misschien'. 20Q vertelt je nu waar jij aan dacht!

materiaal

20Q met handleiding

display

begin

20Q staat voor 20 questions (20 vragen). Het apparaat heeft een display en een aantal knopjes.
De speler neemt een voorwerp in gedachten. Dit kan iets alledaags zijn, zoals bijvoorbeeld 'paperclip' of 'krop sla', maar ook iets abstracts zoals 'gedachte' of 'liefde'. 20Q stelt 20 vragen waarop de speler moet antwoorden met 'ja', 'nee', 'onbekend' of 'misschien'.

verloop

fotospelsituatie

Na 20 vragen raadt de 20Q een woord. Is dit goed dan heeft de 20Q gewonnen. Is het niet goed, dan moet de speler nog 5 vragen beantwoorden. Nu raadt de 20Q nogmaals. Is dit goed dan heeft de 20Q alsnog gewonnen. Is het weer niet goed, dan heeft de speler gewonnen.

positief

  • Het is echt niet te geloven! Zo vaak raadt het apparaatje het goed: een afstandsbediening, zonnebril of hengel, 20Q raadt het binnen 20 vragen. Maar ook een Ferrari, een wolk of een gedachte weet het apparaat te achterhalen.
  • Als je onderwerp wat abstracter is, wordt het moeilijker de vragen te beantwoorden. Neem bijvoorbeeld 'een gedachte'. Wat antwoord je dan op de vraag: Can you read it? (Engelse versie). Of wat dacht je van de vraag: Is it used by the police? Na 20 vragen raadt de 20Q 'a language'. Niet goed. Na nog 5 vragen komt de tweede gok: It's thougth? YES!
  • Ook al kan je het spel in je eentje spelen, voor je het weet staat er een groep om je heen die hardop met je meedenkt!

negatief

  • De eerste vraag bestaat stiekem uit drie vragen: Is it an animal, a vegatable, a mineral, other? Wat wordt nu bedoeld met mineral? En als het geen dier, groente of mineraal (?) is, dan is het natuurlijk wat anders! Daarnaast raak je soms in de war van het woord 'use': Do you use it daily? Vertaal je 'use' met 'gebruiken', dan wordt dat lastig als je een wolk in gedachten hebt.
  • Je moet het onderwerp dat je in gedachten neemt, zo specifiek mogelijk maken. Neem je bijvoorbeeld een schilderij in gedachten, dan moet je van te voren bedenken hoe groot of hoe zwaar dit schilderij ongeveer is. Is het formaatje Nachtwacht of Mona Lisa? Anders zeg je de ene keer dat het zwaarder is dan een pond boter, dan weer dat het kleiner is dan een magnetron en de volgende keer dat je het vast kan houden.
  • De comments (You can do better!) worden na verloop van tijd wel een beetje flauw.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Goliath Games
www.spellink.nl