doosbestel Reis Om De Wereld In 80 Dagen bij bol.com

In 80 Tagen um die Welt

In 80 Tagen um die Welt

doosbestel Reis Om De Wereld In 80 Dagen bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
50 - 70

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn avonturiers die een weddenschap hebben afgesloten om de wereld rond te reizen in 80 dagen. Door het handig uitspelen van kaarten proberen ze als eerste weer in Londen te arriveren.

materiaal

1 spelbord, 24 munten, 18 bonus-fiches, 60 reiskaarten, 15 gebeurteniskaarten, 1 detective-figuur, 1 dobbelsteen en voor elke speler: 1 weddenschaps-biljet, 1 spelfiguur en 1 telsteen in zijn spelerskleur

reiskaartreiskaart-schipreiskaart-treingebeurteniskaart01gebeurteniskaart02fiches

begin

Het spelbord toont 10 wereldsteden, die via een vaste route zijn verbonden. In de loop van spel reizen de spelers langs deze route vanaf London via Parijs - Brindisi - . . . - New york terug naar London. Bij elk traject staat aangegeven met welke combinatie van vervoermiddelen kan worden gereisd.
Bij elke stad worden twee bonusfiches geplaatst: één rode (voor de speler die hier het eerst arriveert) en één blauwe (voor de speler die hier het laatst aankomt). Rondom het spelbord loopt het scorespoor waarop de reisdagen worden bijgehouden.
De reiskaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Elke reiskaart toont een schip of een trein en het aantal reisdagen dat het de speler kost om met dit vervoermiddel te reizen.

verloop

fotospelsituatie

'In 80 Tagen um die Welt' wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel verloopt over verschillende rondes. Elke ronde wisselt de startspeler.
De ronde wordt gestart door het neerleggen van reiskaarten in de open etalage. Er wordt één kaart meer neergelegd dan er spelers zijn. Bij elke kaart in de etalage hoort een bepaalde actie:

 • De speler ontvangt een munt.
 • De speler mag met een ballon reizen.
 • De speler mag een gebeurteniskaart trekken.
 • De speler mag de detective-figuur verplaatsen.
 • De speler wordt de volgende ronde startspeler.
 • De speler mag drie reiskaarten uit zijn hand inwisselen voor drie nieuwe van de trekstapel.
In zijn beurt neemt de speler een reiskaart uit de etalage in zijn hand en mag tijdens zijn beurt de bijkomende actie uitvoeren. Indien de speler naar een volgende stad wil reizen, legt hij de voor dat traject benodigde reiskaarten af. De som van de waarde van de gespeelde kaarten bepaalt het aantal reisdagen dat de speler op het scorespoor moet verzetten. Hierop zijn twee uitzonderingen mogelijk:
 1. Bij het uitspelen van twee gelijke reiskaarten (gelijk vervoermiddel èn gelijke waarde) bepaalt de waarde van slechts één kaart het aantal reisdagen.
 2. Bij het inzetten van een ballon vervangt de speler de waarde van één reiskaart door het aantal ogen van de geworpen dobbelsteen. De speler mag een munt inzetten om nogmaals te gooien.
Per beurt mag één stad verder worden gereisd. Eindigt de speler in een stad waar de detective zich bevindt, dan kost hem dat twee reisdagen.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle spelers op één na weer in London zijn gearriveerd. De speler die minder dan 80 dagen heeft gebruikt, is de winnaar. Zijn dit er meer, dan wint degene die het minste aantal dagen heeft gebruikt. Hebben alle spelers er langer dan 80 dagen over gedaan, dan wint de speler die als eerste in London is gearriveerd, onafhankelijk van het aantal dagen dat hij heeft nodig gehad.

positief

 • De spelregels zijn relatief eenvoudig. Het geluk speelt een grote rol, maar er valt ook heel wat te kiezen: neem je die reiskaart met dat schip dat je goed kan gebruiken of wil je toch liever een gebeurteniskaart trekken en neem je de treinkaart voor lief? Als er meer spelers meedoen, zijn er meer acties waar je uit kan kiezen. Dat maakt de reis wel spannender.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Elke speler heeft een weddenschaps-biljet voor zich liggen waaraan je kan zien, met welke spelerskleur de speler speelt. De kaarten tonen zowel in de linker- als in de rechterbovenkant het aantal reisdagen. Het thema komt mooi terug in het spelverloop: reizen kost tijd. Het paradoxale is echter dat je eerder in London kunt arriveren terwijl je er toch meer dagen over hebt gedaan!

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het nemen van een kaart. De startspeler kan weliswaar uit alle openliggende kaarten kiezen, maar de volgende spelers hebben steeds minder keuze.
 • Speel je met twee of drie spelers dan kan een gemiste reisdag (je hebt pech en hebt net niet de juiste kaartencombinatie op hand) je fataal worden: je mag immers maar één traject per beurt afleggen!

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spieleteufel6 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456
goodgameguide6 / 9
56789
truus en truus6 / 9½
6789
spellenclub136 / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het thema van het spel is gebaseerd op het boek 'Reis om de wereld in tachtig dagen' van Jules Verne, waarin de Engelse uitvinder Phileas Fogg een weddenschap afsluit dat hij de wereld rond kan reizen in 80 dagen.

bestel Reis om de wereld in tachtig dagen - Jules Verne bij bol.combestel Around the World in 80 Days (2004) - Steve Coogan bij bol.com

feitjes

weetjes

15-09-2005 itemIn 80 Tagen um die Welt bereikt de zesde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
08-05-2005 itemIn 80 Tagen um die Welt is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemKosmos presenteert In 80 Tagen um die Welt op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
University Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl