doos

Escape: Zombie City

Escape: Zombie City

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
14 - 15

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Ontsnap tijdens dit coöperatiespel in maximaal 15 minuten uit het dorp. Je verzamelt voorwerpen, verslaat zombies, zoekt de uitgang en rijdt het dorp uit.

materiaal

23 kartonnen straattegels (waaronder een kerkhof, een kerk, een kofferbak en een uitgang), 20 zombies en 20 houders in drie kleuren, 18 voorwerptegels (9 verschillende), 4 houten speelfiguren, 1 houten busfiguur, 20 dobbelstenen, 55 zombiekaarten, 1 CD met 2 geluidsfragmenten van 15 minuten, en 1 zwarte stoffen zak.

Escape Zombie City zwarte dobbelsteen paniekEscape Zombie City groene dobbelsteen rustigEscape Zombie City rode dobbelsteen knuppelEscape Zombie City blauwe dobbelsteen vuistEscape Zombie City voorwerpen

begin

Leg de vijf eerste straattegels neer. Dit zijn de kerk, het kerkhof, de kofferbak en twee straten. De A- en de B-straattegels worden apart geschud, en de stapel A wordt op de stapel B gelegd. Sorteer de voorwerptegels in de drie soorten, en schud de stapel per soort. Pak de zombiekaarten van het gekozen scenario, schud deze, en leg de stapel dicht op tafel. Doe alle zombies in de zwarte zak. Plaats de bus op de bustegel. Iedere speler krijgt een eigen kleur en plaatst zijn speler op de kerk. Iedere speler krijgt ook vijf dobbelstenen. Start de muziek en Escape Zombie City kan beginnen.

verloop

fotospelsituatie

Het spel duurt vijftien minuten, de lengte van het geluidsfragment. Het spel is verdeeld in drie delen, waarin iedereen continu met je eigen dobbelstenen aan het gooien is. Je bepaalt zelf welke dobbelstenen je bewaart, welke je gebruikt, en welke je opnieuw gooit. De dobbelstenen hebben vijf verschillende symbolen : (1) het vluchtsymbool (groen rennend mannetje), (2) het blauwe vuistsymbool, (3) het rode knuppelsymbool, (4) het panieksymbool (eng zwart gezicht), en het rustigsymbool (vriendelijk geel gezicht).
Tijdens het gooien heb je vijf mogelijke acties: (1) nieuwe straattegel aansluiten, (2) verplaatsen, (3) voorwerp pakken, (4) zombie verslaan, (5) en jezelf bevrijden. Elk van deze acties kost een bepaalde combinatie van symbolen die je met de dobbelstenen kan gooien. Zo kan het drie rode knuppels kosten om een zombie te verslaan.
Als je het panieksymbool gooit, mag je deze dobbelsteen niet meer gooien. Je kan met het rustigsymbool weer twee paniekdobbelstenen in gebruik nemen. Je kan het effect ook direct weggeven aan een medespelers die op dezelfde straattegel straat. Het rustigsymbool heeft geen effect op een straattegel met een zombie. Als je vijf dobbelstenen hebt met een panieksymbool, dan kan je een zombiekaart pakken om al je dobbelstenen weer vrij te spelen.
In het voorgaande voorbeeld en bij het aanleggen van een straattegel pak je een zombiekaart. Op de zombiekaart staat een actie. De actie is bijvoorbeeld plaats één of enkele zombies, verplaats één of enkele zombies, of gebruik één dobbelsteen minder.
Heb je het aantal benodigde voorwerpen naar de kerk teruggebracht en heb je de tegel met de snelwegproject gevonden, dan kan je proberen te ontsnappen. Iedereen gaat terug naar de kerk, stapt in de bus en jullie rijden naar de uitgang.

eind

Je kan samen het spel Escape Zombie City winnen door met het aantal benodigde voorwerpen in de bus samen op de uitgang straattegel te komen. Als er vijftien minuten voorbij zijn of als er drie zombies de kerk bereikt hebben, dan verlies je. Je bent overgeleverd aan de zombies.

positief

 • Het spel is snel en enerverend. Je bent continu dobbelstenen aan het gooien en het proberen de situatie te overzien.
 • De materialen zijn mooi geïllustreerd en stevig. De makers van Escape Zombie City hebben niet bezuinigd op de materialen.
 • Escape Zombie City biedt erg veel ruimte om het niveau aan te passen. Zo is het aantal benodigde voorwerpen afhankelijk van het aantal spelers en het gewenste niveau. Ook het maximaal aantal zombies dat de kerk mag bereiken kan je samen afspreken. Er zijn zelfs talloze verschillende zombiekaarten die verdeeld zijn in vijf scenario's. Afhankelijk van het scenario, pak je de juiste zombiekaarten.

negatief

 • Escape Zombie City is te spelen met twee tot vier spelers. Met twee spelers is het echter niet altijd de volledige speelduur leuk. Je hebt dan bijvoorbeeld vrij snel door dat het nagenoeg onmogelijk is om nog te winnen. Al komt er ook voor een spel met meer spelers een moment dat je zeker weet dat je niet meer kan winnen. Dit is dan vaak in de laatste twee minuten.

strategie

 • Werk samen. Het klinkt logisch bij een coöperatief spel, maar je bent al snel geneigd om anders te werk te gaan. Als je een straattegel aanlegt, wil je daar al snel heen. Zo gaat iedereen al snel zijn eigen weg. Maar sommige zombies zijn nauwelijks alleen te verslaan.
 • Twee zombies op één straattegel verslaan is zeer moeilijk, omdat je de panieksymbolen niet kan verwijderen. Tegelijk wordt het dan ook moeilijker om te verplaatsen naar een veilige plek. Probeer dus te zorgen dat niet twee zombies op één straattegel in de buurt van de kerk komen.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De spelregels van Escape Zombie City biedt in het spel meer dan genoeg varianten. De spelregels geven samen al vijfenveertig varianten. Daarbij trek je blind de straattegels en de zombies, wat een bijna oneindige hoeveelheid variaties biedt.

algemeen

Escape Zombie City is een kopie van het succesvolle legspel Escape. Het originele spel Escape heeft een vergelijkbare spelsystematiek. Je bent gevangen in een historische betoverde tempel en je moet samen proberen te ontsnappen.

Escape - Bordspelbestel Escape - Bordspel (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2014
 • ontwerper
  Kristian Amundsen Østby
 • vormgeving
  Marco Fiedler
 • uitgever

uitbreiding

De uitgever Queen Games heeft in haar jubileumjaar voor al haar spellen kleine uitbreidingen gemaakt, de Queenies. Op de spellenbeurs 2014 van Essen heeft zij drie Queenies uitgebracht. Queenie 1 heeft enkele extra zombies en straattegels. Deze toevoegingen hebben nieuwe aparte functies, zoals een stilstaande zombies die pas weg gaat bij 7 knuppel symbolen. Queenie 2 heeft enkele extra voorwerpen, zombies en een straattegels. Ook deze hebben nieuwe eigenschappen. Queenie 3 heeft extra zombiekaarten. Deze zombiekaarten zijn persoonlijke missies die een speler moet uitvoeren voordat je het dorp verlaat. Een voorbeeld: Je moet het voorwerp brandstof hebben en op een straattegel met een zombiehoop staan.

weetjes

10-2014 itemHet spel is mede mogelijk gemaakt door de vele personen die het creatie van het spel hebben voorgefinancierd via Kickstarter

verwijzingen

Kickstarter Escape Zombie City
Queen Games