doos

Adel Verplicht

Adel Verplicht

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van Engelse Lords, die rariteiten verzamelen om die tijdens hun bijeenkomsten tentoon te stellen.

materiaal

spelbord, 45 voorwerpkaarten en voor elke speler: 1 telsteen, 2 plaatskaarten, 8 aktiekaarten waaronder 4 betaalkaarten, 2 diefkaarten, 1 detectivekaart en 1 tenstoonstellingskaart

plaatskaartveilinghuiskasteelactiekaartcashdiefverzamelobject01verzamelobject02spelbord

begin

De spelers ontvangen de plaats- en aktiekaarten in hun spelerskleur. De voorwerp-kaarten worden geschud. Elke speler ontvangt gedekt vier voorwerpen in zijn hand. De overige voorwerpen worden in twee gelijke stapels verdeeld. De bovenste kaart van de twee stapels worden open neergelegd. Elke speler plaatst zijn telsteen op het eerste veld van het scorespoor.

verloop

fotospelsituatie

Het spel bestaat uit meerdere rondes en elke ronde bestaat uit vier fases, die één voor één worden doorlopen:

  1. Kiezen van de plaats
  2. Kiezen van de actie
  3. Acties uitvoeren in het veilinghuis
  4. Acties uitvoeren in het kasteel
ad 1. Elke speler kiest uit zijn hand één van beide lokatiekaarten: of het veilinghuis of het kasteel. De spelers leggen deze tegelijk open neer.
ad 2. Elke speler kiest uit zijn hand een actie die in zijn gekozen plaats kan worden uitgevoerd. De spelers leggen deze tegelijk open neer.
In het veilinghuis kan worden gekozen voor een betaalkaart (waarmee op één van de openliggende voorwerpen wordt geboden) of een dief (waarmee een pas uitgespeelde betaalkaart gestolen kan worden).
In het kasteel kan worden gekozen voor een tentoonstelling, een dief (waarmee uit elke tentoongestelde verzameling een voorwerp kan worden gestolen) of een detective (waarmee dieven worden gevangen). Een tentoonstelling bestaat uit een rij opeen volgende voorwerpen die de speler aan zijn medespelers toont.
ad 3. De spelers die de plaatskaart veilinghuis hebben gekozen, voeren hun aktie uit. De speler met de hoogste betaalkaart kiest een voorwerp. Deze betaalkaart komt in de kassa, de overige betaalkaarten worden door de desbetreffende spelers weer op hand genomen. Als slechts één speler een dief gekozen heeft, ontvangt de speler de hoogste uitgespeelde betaalkaart. Met meerdere dieven ontvangen de dieven niets. De dieven worden weer op hand genomen.
ad 4. De spelers die de locatiekaart kasteel hebben gekozen, voeren hun aktie uit. De spelers met de tentoonstellingskaart stellen ongezien een tentoonstelling samen die bestaat uit minstens drie opeenvolgende voorwerpen, bijvoorbeeld voorwerp A, A, B. De spelers laten hun tentoonstelling tegelijkertijd zien. De twee spelers met de grootste verzameling, of anders de spelers met het oudste voorwerp mogen hun telsteen verplaatsen. De spelers die een dief hebben gespeeld, mogen een voorwerp naar keuze nemen uit de tentoongestelde voorwerpen van elke speler. De spelers die een detective hebben gespeeld, mogen hun telsteen verplaatsen als er minstens één dief is gevangen. De gevangen dieven komen in de gevangenis. Elke keer als er een dief wordt gevangen, schuiven de dieven een plaatsje op. Als een dief uit de gevangenis komt, mag de speler de dief weer op hand nemen.
Vervolgens nemen de spelers hun kaarten weer op hand en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt zodra een speler met zijn telsteen de eettafel heeft bereikt. Elke speler stelt zijn beste tentoonstelling samen. De twee spelers met de grootste verzameling, of anders de spelers met het oudste voorwerp mogen hun telsteen 8 resp. 4 vakjes verplaatsen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel. Bij gelijke stand geeft de laatste tentoonstelling de doorslag.

positief

  • Doordat alle spelers tegelijk een kaart uit hun hand kiezen, verloopt het spel snel, ook als er meer spelers meedoen.
  • Je moet voortdurend keuzes maken: ga ik naar het veilinghuis om een bod uit te brengen op dat voorwerp of ga ik liever naar het kasteel om te stelen uit een tentoonstelling? Niet alleen moet je kijken welke locatie jou goed uitkomt, maar ook de strategie van je tegenspelers is van belang: wat zullen zij kiezen en wat denken zij dat jij gaat doen? Hier komt heel wat bluf bij kijken!
  • Kortom: een prima uitgevoerd spel voor de liefhebbers van een spannend blufspel!

negatief

  • Op de doos staat aangegeven dat het spel geschikt is voor 3-6 spelers. In de spelregels worden echter twee variantien gegeven, om het spel ook met twee spelers te kunnen spelen.
  • Hoe meer spelers er mee doen, des te spannender. Bij minder spelers komt bijvoorbeeld de rol van detective niet goed tot zijn recht.
  • Onoplettende spelers willen nog wel eens een detective uitspelen in het veilinghuis, terwijl deze alleen in het kasteel in aktie kunnen komen. Op de kaarten staat weliswaar aangegeven waar je welke kaarten kunt uitspelen, maar wie niet goed oplet kan zich snel vergissen.

waardering van andere sites

goodgameguide9 / 9
56789
vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
spieleteufel (HOlg)7 / 10
567910
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spelwereld6½ / 8
5678
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spieleteufel (Thomas Fischer)7 / 10
578910
spellenhoek4 / 6
3456
spellenclub137½ / 10
789
spieletest4 / 10
5678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De uitgave van Jumbo bevat spelmateriaal voor een zesde speler, in tegenstelling tot de Duitse uitgaven van FX en Alea Spiele.

Voorkant van de uitgave door Alea

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemJumbo presenteert de Nederlandstalige uitgave Adel verpflichtet op Spiel 2004 in Essen.
04-10-2004 itemAdel Verplicht bereikt de achtste plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
19-07-2004 itemAdel Verplicht is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
03-02-2000 itemAlea Spiele presenteert een heruitgave van Adel verpflichtet op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.
1990 itemAdel verpflichtet bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1990.
1990 itemAdel verpflichtet is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 1990.

verwijzingen

Zoek Adel Verplicht op Marktplaats.nl
Alea Spiele
Jumbo
Uberplay
www.spellink.nl