doosbestel Agricola - Bordspel     Agricola - Bordspel bij bol.com

Agricola

Agricola

doosbestel Agricola - Bordspel     Agricola - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 5

speelduur

duur
60 - 120

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
17,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

Verzamel punten door akkers en weiden aan te leggen, dieren te fokken, ambachten te leren, groenten te oogsten, het huis te verbeteren en kinderen te krijgen. Wie na viertien ronden de meeste punten heeft verzameld, is de beste boer van Agricola.

materiaal

9 speelborden (verdeeld over 5 erftableaus, 3 speelborden, 1 tableau voor de grote investeringen), 360 speelkaarten (verdeeld over ambachtkaarten, kleine investeringen, grote investeringen, rondekaarten, actiekaarten, bedelkaarten, overzichtskaarten en deckkaarten), 313 houten speelstukken (verdeeld over 5 gezinsleden, 4 stallen en 15 hekken in 5 kleuren, en verder hout, leem, riet, steen, graan, groenten, schapen, varkens, runderen en een startspelerpion), 33 tegels huis/akker, 24 huistegels hout/lemen, 36 voedselfiches, 9 verzamelfiches, 3 aanspraakfiches en 1 scoreblok.

Voedselwaarde fiche AgricolaAkker AgricolaHouten Kamer AgricolaAchterkant kaart AgricolaSpelbord Agricola

begin

Elke speler begint met een eigen spelbord, een overzichtskaart, twee houten huiskamers, twee boerenfiches, drie voedselwaardenfiches, zeven ambachtkaarten en zeven kaarten van de kleine investeringen. In het midden worden de drie spelborden gelegd, met daarop de rondekaarten en de actiekaarten behorend bij het aantal spelers. Op een apart spelbord worden de kaarten met de grote investeringen neergelegd.

verloop

Elke ronde begint door de eerstvolgende rondekaart om te draaien. Op deze en de andere actiekaarten vul je eventueel de bijbehorende voorraden aan. Zo is er een actievakje waar elke ronde twee houten blokjes op het vakje wordt neergelegd.
Diegene die de startpion heeft, mag als eerste zijn gezinslid inzetten op een actie. Het spel biedt veel verschillende mogelijk acties. En in elke ronde komt daar dus een keuze voor een actie bij. Enkele voorbeelden van acties zijn het pakken van hout van een actievak, het worden van de startspeler en het doen van een kleine investering, het ploegen of zaaien van akkers, en het bouwen van hekken rondom een weide. Als je een graan- of groenteschijfje zaait op een akker, dan leg je dat schijfje en respectievelijk twee of één fiche(s) erboven op.
In Agricola zijn er veertien ronden. Na ronde vier, zeven, negen, elf, dertien en veertien komt er ook een oogsttijd. Je ziet dat er telkens minder ronden zijn tussen de verschillende oogsttijden. In deze oogsttijd geef je je gezinsleden te eten. Per volwassen betaal je twee fiches voedselwaarde, en voor elke gezinslid die in de laatste ronde is geboren, betaal je één voedselwaarde. Je kan daarbij op verschillende manieren producten omzetten in voedselwaarde. Per voedselwaarde dat je te weinig hebt moet je een bedelkaart pakken. Een bedelkaart betekent simpelweg drie minpunten.
In de oogsttijd krijg je ook één rund, één schaap en één varken voor elke diersoort waarvan je er meer dan één hebt. Je mag ook de groente- en graanstukken oogsten. Dit betekent dat je van elke bezaaide akker één speelstuk in je eigen voorraad legt.
Aan het einde van elke ronde en dus ook bij de oogsttijd gaan alle gezinsleden weer terug naar huis, zodat je de volgen fase weer nieuwe acties kunt uitvoeren.

eind

Aan het einde van ronde veertien wordt de ronde zoals elke ronde afgerond. Elke speler betaald nog één keer voldoende voedsel voor het boerengezin, de oogst wordt binnengehaald, en de eventuele zwangere dieren bevallen van een klein jong dier.
Één speler pakt het handige scoreblok om de score op te schrijven. Per speler wordt de score geteld. Op de achterkant van de overzichtskaarten staat hoeveel plus- of minpunten je krijgt per onderdeel. Zo levert elk ongebruikt veld één minpunt op, maar krijg je drie punten voor twee runderen. De speler met de meeste punten kan het beste het boerenbedrijf runnen.

positief

  • Agricola biedt een enorme variatie aan mogelijkheden. Iedere speler en elke keer dat je het speelt, zal je het anders kunnen en vaak moeten spelen.
  • Het spel biedt voor twee, drie, vier én vijf spelers een variaties aan kaarten en bordonderdelen, die een goed evenwichtig spel bieden. Het spel is daardoor altijd leuk.
  • Agricola is van goed stevig materiaal gemaakt, zoals de houten koeien, schapen en varkens.

negatief

  • Het spel is één van de moeilijkere spellen. Je moet dus wel zin hebben in een spel waarbij je moet opletten en goed moet nadenken om kans te maken op de overwinning. Voor beginners is het aan te raden om het spel van ervaren spelers te leren.
  • Agricola heeft evenals de meeste strategische doordenkers veel spelonderdelen. De spelonderdelen verschillen ook voor het aantal spelers dat meedoet. Het kost dus even tijd om het op te zetten.

strategie

Bepaal je strategie aan de hand van de ambachten en kleine investeringen die je in het begin van het spel krijgt. Wees wel voorbereidt om in de eerste ronde je tactiek aan te kunnen passen aan je medespelers en de voorraden op het bord.

waardering van andere sites

hall90006 / 6
345
AnderSpel9 / 9
56789
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase6 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
boardgamegeek8 / 8
67
truus en truus9 / 9½
6789
spellenhoek5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
spellenclub138½ / 10
789
kulkmanns gamebox7 / 10
456789

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Agricola is bij de presentatie lovend ontvangen door verschillende vakjury's en de ervaren spelliefhebbers. In de afgelopen jaren hebben de producenten meerdere nieuwe edities gemaakt. Ook al is het basisspel goed te spelen met twee spelers, heeft de producent ook een versie gemaakt speciaal voor twee spelers, Agricola Twee spelers. Dit spel voor twee spelers wordt in het Engels ook wel Agricola: All Creatures Big and Small genoemd. Deze twee spelers variant van Agricola heeft ook al twee uitbreidingen, More Buildings Big and Small en Even More Buildings Big and Small.

Agricola - 2 Spelers - Bordspelbestel Agricola - 2 Spelers - Bordspel (toys) bij bol.comAgricola All Creatures - More Buildings - Bordspelbestel Agricola All Creatures - More Buildings - Bordspel (toys) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

Agricola heeft niet alleen veel varianten, maar ook veel uitbreidingen. In bijna elk land dat het spel is uitgebracht, is er ook een lokale uitbreiding gemaakt. Zo bracht 999 games in Nederland de uitbreiding Agricola De lage landen. Deze uitbreidingsset bevat 240 nieuwe kaarten, ambachten en kleine investeringen uit Nederland en België. Verder vind je in de doos groenteminiaturen ter vervanging van de groentefiches uit het basisspel, en met het stickervel kun je de verschillende onderdelen van het spel versieren

Agricola de Lage Landen - Bordspelbestel Agricola de Lage Landen - Bordspel (toys) bij bol.com

weetjes

28-09-2008 itemAgricola is de winnaar van de International Gamers Awards 2008 in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
17-09-2008 itemAgricola bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2008.
28-08-2008 itemAgricola is genomineerd voor de International Gamers Awards 2008 in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
19-08-2008 itemAgricola is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2008 in de categorie Spellen voor experts.
30-06-2008 itemAgricola is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2008 in de categorie Sonderpreis Komplexes Spiel.
18-10-2007 itemLookout Games presenteert Agricola op Spiel 2007 in Essen.

verwijzingen

Lookout Games
999Games
Z-Man Games