doos

Ahoy

Ahoy

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het goed onthouden van de afbeeldingen op de kaarten in het parcours, als eerste te finishen.

materiaal

12 oceaankaarten, 1 boot en voor elke speler: 5 reddingsboeien, 1 spelfiguur en 1 fiche in zijn spelerskleur.

oceaankaartoceaankaartoceaankaartboot

begin

De 12 oceaankaarten worden geschud en in een cirkel neergelegd. Elke kaart toont aan beide kanten een zeedier: een schildpad, een orka, een haai of een dolfijn. De reddingsboeien worden klaargelegd. De boot wordt naast een willekeurige oceaankaart geplaatst. Dit is de start- en finishkaart. Elke speler ontvangt een spelfiguur in zijn spelerskleur en plaatst deze op de startkaart.

verloop

Ahoy wordt gespeeld in de richting van de klok. Elke beurt bestaat uit twee fasen:

  1. De speler draait een kaart om. Deze kaart moet achter zijn eigen spelfiguur liggen en voor de eerstvolgende spelfiguur. De allereerste kaart die wordt gedraaid mag dus willekeurig worden gekozen.
  2. De speler verplaatst zijn spelfiguur naar de eerstvolgende kaart met dezelfde afbeelding als de net gedraaide kaart.
Op een kaart is plaats voor meer dan één spelfiguur. Als een spelfiguur op of voorbij de startkaart komt, ontvangt hij een reddingsboei. Elke speler kan ten hoogste vijf reddingsboeien bezitten. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Een speler moet zijn beurt voorbij laten gaan als hij geen kaart kan omdraaien. Dit komt voor als direct achter zijn spelfiguur, een spelfiguur van een medespeler staat.

eind

Zodra een speler vijf reddingsboeien bezit en voorbij de finishkaart komt, moet de speler nogmaals het hele parcours afleggen. Als de speler precies op de finishkaart eindigt, eindigt het spel. Deze speler is de winnaar!

positief

  • Ahoy is een vrolijk geheugen-spel met grappige afbeeldingen die lijken weggelopen uit de animatiefilm Nemo. Het spel biedt een spannende mix van geluk en geheugen, waar ook oudere kinderen en volwassenen veel plezier aan zullen beleven.
  • Ook als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten welke kaarten worden gedraaid.
  • Je kunt elkaar goed dwarszitten. Als je de kans krijgt, wil je natuurlijk direct achter je medespeler eindigen.

negatief

  • Met meer spelers kan het vaker voorkomen dat je je beurt voorbij moet laten gaan, of dat je weinig keuze hebt in de kaarten die je kan omdraaien. Probeer dan maar eens precies op de finishkaart te eindigen!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
spellenhoek4 / 5
345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456
hall90003½ / 5
45

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemCwali presenteert Ahoy op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Cwali