doos

Akkon

Akkon

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
75 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het strategisch inzetten van hun tempelridders en het handig uitspelen van kaarten zoveel mogelijk goud, geloof, macht en aanzien te verwerven.

materiaal

1 spelbord, 1 grijze startspelersteen, 4 privilege kaarten, 72 stadskaarten en voor elke speler: 4 telstenen, 1 Heerlagerkaart en 7 tempelridders in zijn spelerskleur

Stadskaart AkkonStadskaart Tyrus

begin

Elke speler ontvangt 7 tempelridders en 4 telstenen in zijn spelerskleur. De spelers plaatsen hun tempelridders op de kaart die hun spelerskleur aangeeft.
Het spelbord toont rondom 6 steden (Tyrus, Jaffa, Caesarea, Sidon, Jerusalem en Akkon) en 4 rijen (goud, geloof, macht en aanzien). Elke rij heeft 13 velden. De spelers plaatsen in elke rij een telsteen op veld '2'.
De stadskaarten worden gesorteerd op stad. Van elke stad worden twee kaarten uitgezocht (in de spelregels staat precies aangegeven welke kaarten). De overige stadskaarten worden (met de tekst naar boven) op een stapeltje bij de bijbehorende stad naast het spelbord klaargelegd. De uitgezochte kaarten worden geschud en elke speler ontvangt open twee kaarten. De spelers nemen hun kaarten op hand. De overgebleven kaarten worden uit het spel genomen.
De vier privilegekaarten worden naast het spelbord op voorraad gelegd. De startspeler ontvangt de grijze startspelersteen.

verloop

fotospelsituatie

Akkon verloopt over verschillende rondes. Elke ronde bestaat uit een biedfase en een actiefase.
Biedfase: De spelers plaatsen om de beurt, te beginnen met de startspeler, een tempelridder gedekt op een stad naar keuze. Hiermee biedt de speler op de bovenste, openliggende stadskaart. Op elke stad kunnen in de loop van de biedfase verschillende tempelridders van verschillende spelers worden ingezet. Een speler kan ook passen. Hij mag dan deze biedronde geen tempelridders meer inzetten. Nadat alle spelers hebben gepast, worden de ingezette tempelridders opengedraaid. Per stad wordt gekeken welke speler het hoogste totaalbod heeft uitgebracht. Hij ontvangt de bijbehorende bovenste stadskaart in zijn hand. De ingezette tempelridders worden naast het spelbord geschoven.
Actiefase: Te beginnen met de startspeler kunnen de spelers acties uitvoeren door het uitspelen van stadskaarten uit hun hand. Op elke stadskaart staat aangegeven in welke stad de actie wordt uitgevoerd en hoeveel tempelridders hiervoor in de betreffende stad moeten worden geplaatst. De speler kan alleen die tempelridders inzetten, die hij in de biedfase NIET heeft ingezet. Aan het eind van zijn beurt mag elke speler slechts vijf kaarten op hand hebben.
Nadat elke speler zijn acties heeft uitgevoerd, wordt gekeken welke speler de hoogste waarde in goud, geloof, macht en aanzien heeft. Deze speler ontvangt de bijbehorende privilegekaart, die hij open voor zich neerlegt. Hij kan in de volgende ronde gebruik maken van het aangegeven privilege. De spelers ontvangen hun 7 tempelridders terug, de startspelersteen wordt doorgeschoven naar de linkerspeler en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt na de ronde waarin de laastte kaart van een stadsstapel is weggenomen. Elke speler telt de waarde van zijn hoogste en zijn laagste telsteen bij elkaar op. De speler met de punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De stadskaarten zijn prachtig geïllustreerd. Ridders, kastelen, monniken en schepen: alles komt voorbij. En ook hier zijn het weer de ratten die de pest meebrengen.
  • Je kunt elkaar lekker dwars zitten, door op strategische momenten tempelridders van je medespeler af te pakken om deze zelf in te zetten. Daarnaast kun je hardlopers afremmen door punten weg te kapen en er zelf op vooruit te gaan. Dit zorgt ervoor dat de scores van de spelers niet al te ver uit elkaar gaan lopen en iedereen een kans op de overwinning houdt.
  • Doordat de koplopers veel profijt kunnen hebben van de privilegekaarten, zullen zij toch proberen in ieder geval ergens de voorste te zijn.

negatief

  • De blauwe en zwarte tempelridders zijn te donker uitgevallen, waardoor niet goed te zien is welke waarde deze hebben. De stickers die op de tempelridders moeten worden geplakt, hadden beter een lichte achtergrond kunnen hebben, in plaats van een transparante.
  • Het thema komt niet verder dan het spelmateriaal. Je krijgt nergens echt het idee dat je een tempelorde leidt die op kruistocht is in het heilige land. Het is vooral veel gepriegel op een klein spelbord.
  • De spelduur is wat aan de lange kant. Je moet een beetje tempo in het spel houden, anders wordt het wel een beetje saai. Gelukkig geven de spelregels een korte variant, waarbij voor aanvang van het spel een aantal kaarten uit het spel wordt genomen.

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox7 / 10
456789
goodgameguide7 / 9
56789
spieleteufel6 / 10
5678910
spieleteufel (HOlg)6 / 10
567910
AnderSpel6 / 9
56789
hall90003 / 6
345
spielephase3 / 6
3456
spieletest5 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

01-02-2007 itemGoldsieber presenteert Akkon op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.

verwijzingen

Goldsieber