doos

Alhambra

Alhambra

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 40,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers bouwen elk aan hun eigen Alhambra, en proberen ieder voor zich de meeste gebouwen van één soort te plaatsen en een zo lang mogelijke stadsmuur te realiseren.

materiaal

1 bouwwerf, 1 scorespoor, 108 geldkaarten, onderverdeeld in 4 munteenheden, 54 gebouwentegels onderverdeeld in 6 verschillende gebouwen, 1 stoffen zakje, voor elke speler: 2 spelstenen in zijn spelerskleur, een reserveveld en een starttegel.

serailgartenfonteinpavillonturmScorespoorReserveveld

begin

De geldkaarten worden geschud en elke speler neemt net zoveel geldkaarten in zijn hand, tot de totale som 20 of meer bedraagt. Dit is zijn startkapitaal. In de overige geldkaarten worden op de voorgeschreven wijze de twee beoordelingskaarten ingeschud en op een dichte stapel naast het bord geplaatst.
De gebouwentegels worden in het zakje gedaan. Het scorespoor en de bouwwerf worden centraal neergelegd. De bouwwerf toont vier velden, elk met een eigen munteenheid. Voor elk veld wordt een gebouwentegel uit het zakje genomen. Vervolgens worden vier geldkaarten open neergelegd.
Elke speler ontvangt een reserveveld, een fontein als starttegel voor zijn Alhambra, en twee spelstukken in zijn spelerskleur. Het ene spelstuk komt op veld 0 van het scorespoor, het andere spelstuk blijft gedurende het hele spel op de fontein van de speler staan, en dient slechts om de spelerskleur aan te geven.

verloop

fotospelsituatie

Een speler mag in zijn beurt één van de volgende akties kiezen:

 1. Geldkaarten uit de etalage nemen.
 2. Een gebouwentegel uit de bouwwerf kopen.
 3. Veranderingen aanbrengen in zijn Alhambra.
ad 1: De speler neemt één of meer geldkaarten uit de etalage in zijn hand, zolang de som niet groter is dan 5.
ad 2: De prijs van de gebouwentegel staat op het gebouwenkaartje afgebeeld, de munteenheid staat aangegeven op de bouwwerf. Maar let op: er wordt geen wisselgeld gegeven. Als een speler precies gepast kan betalen, mag hij nog een aktie kiezen. Het gekochte kaartje mag pas aan het einde van de beurt worden aangelegd.
ad 3: De speler kan op verschillende manieren veranderingen in zijn Alhambra aanbrengen: een tegel uit zijn Alhambra wegnemen en in zijn reserveveld plaatsen, een tegel uit zijn reserveveld wegnemen en in zijn Alhambra plaatsen of een tegel uit zijn Alhambra verwisselen voor een tegel van zijn reserveveld.
De gebouwentegels worden volgens de volgende bouwregels in het Alhambra geplaatst:
 • Elke gebouwentegel moet met het dak naar boven worden geplaatst.
 • Een zijde met stadsmuur mag alleen naast een zijde met een stadsmuur liggen, en dus niet naast een zijde zonder muur.
 • Elke gebouwentegel moet direct 'te voet' vanaf de starttegel kunnen worden bereikt.
Aan het eind van de beurt worden de eventueel aangeschafte tegel(s) volgens de bovenstaande bouwregels in het Alhambra geplaatst, of op het reserveveld gelegd. Tenslotte wordt de etalage weer aangevuld tot vier en de beurt gaat naar de volgende speler.
Wordt een beoordelingskaart getrokken, dan volgt een telling. Per kleur wordt gekeken welke speler de meeste gebouwtegels in zijn Alhambra heeft gebouwd. Bij de eerste telling zijn er alleen punten voor de eerste plaats. Bij gelijke stand worden de punten verdeeld. Bij de tweede telling zijn er ook punten voor de tweede plaats. Daarnaast ontvangt elke speler punten voor zijn langste, aaneengesloten stadsmuur. Iedere zijde van deze stadsmuur levert 1 punt op.

eind

Zodra de bouwwerf niet meer kan worden aangevuld, eindigt het spel. De gebouwentegels die nu nog in de werf liggen, mogen door de speler met de meeste geldkaarten in de desbetreffende munteenheid in zijn Alhambra worden geplaatst. Nu volgt de laatste telling, waarbij ook de derde plaats punten ontvangt. Ook nu ontvangt elke speler punten voor zijn langste stadsmuur. De speler met de meeste punten wint het spel.

positief

 • Altijd spannend wanneer een beoordelingskaart getrokken gaat worden.
 • Erg simpele regels, dus het spel is snel uitgelegd. Hoewel de keuze per beurt beperkt lijkt (bouwen of geld nemen) kom je voor genoeg dillemma's te staan. Je moet niet alleen op je eigen Alhambra letten, maar ook je medespelers goed in de gaten houden. Welke gebouwentegels kunnen zij goed gebruiken en in welke gebouwensoort kan jij de meerderheid verkrijgen of behouden?
 • Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. De gebouwentegels zijn van stevig karton, en alles past prima in de handige binnendoos. Ook is gedacht aan een spelsteen om de spelerskleur van de spelers mee aan te geven, en een (wellicht wat krap) ondoorzichtig zakje.
 • Het spel is uitermate geschikt voor 2-4 spelers. Het spel is wat taktischer en doordat je sneller (en vaker) aan de beurt komt, kun je je beurten wat meer plannen. Je kunt de keuze maken een geldkaart te pakken, om ervoor te zorgen dat je de volgende beurt gepast kan betalen. Je kunt een beetje inschatten of een gebouwentegel er nog zal liggen, tegen de tijd dat je weer aan de beurt bent.

negatief

 • Het geluk schuilt ook hier weer in het draaien van de gebouwentegels en geldkaarten. In een spel met meer spelers kun je minder invloed uitoefenen. Voordat je weer aan de beurt bent is je hele opzetje in de war geschopt. De kans is groot, dat het gebouw of de geldkaart van je keuze net voor je neus wordt weggekaapt. Je moet maar afwachten welk gebouw hiervoor in de plaats komt. Je bent meer bezig de op dat moment beste zet te doen, dan dat het mogelijk is ver vooruit te plannen.
 • Het zou alleen duidelijker zijn geweest als de waarde van een gebouw in een neutraal kader zou zijn geplaatst. Bij een oppervlakkige blik kan je denken dat de kleur van het cijfer ook de munteenheid aangeeft. Maar die wordt natuurlijk bepaald door het veld in de bouwwerf.
 • De onderscheidingen die dit spel in 2003 heeft verkregen, deed mij veel van dit spel verwachten. Uiteindelijk viel het me een beetje tegen. Kortom, een gezellig familiespel, maar zoek je meer planning en strategie, dan is dit spel minder geschikt.

waardering van andere sites

spiele-truhe6 / 6
3456
speelduivel5 / 6
3456
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
goodgameguide8 / 9
56789
truus en truus8 / 9½
6789
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
spieleteufel (Thomas Fischer)8 / 10
578910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spieleteufel6 / 10
5678910
spieleteufel (HOlg)6 / 10
567910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Op Spiel 2006 presenteert Queen Games het zelfstandig te spelen spel Alhambra - Das Würfelspiel.
 • In 2008 brengt Queen Games een jubileumeditie op de markt: Der Palast von Alhambra - Jubiläumsedition. Deze limited editie heeft een extra groot spelbord en 3D spelstukken. Deze versie is helemaal te combineren met de verschillende uitbreidingen.

Alhambra - Das WürfelspielAlhambra - Limited edition

feitjes

uitbreiding

Queen Games heeft een aantal uitbreidingen op de markt gebracht: Die Gunst des Wesirs, Die Tore der Stadt en Die Stunde der Diebe. Elke uitbreiding bevat materiaal en spelregels voor vier varianten. Op de Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg presenteert Queen Games de vierde uitbreiding voor Alhambra onder de naam Die Schatzkammer des Kalifen.

Die Gunst des Wesirsbestel Alhambra De Gunst van de Vizier (toys) bij bol.comDie Tore der Stadtbestel Alhambra De Poort van de Stad (toys) bij bol.comDie Stunde der Diebebestel Alhambra Het Uur van de Dief (toys) bij bol.comDie Schatzkammer des Kalifenbestel Alhambra De Schat van de Kalief (toys) bij bol.com

weetjes

23-10-2008 itemQueen Games presenteert Der Palast von Alhambra - Jubiläumsedition op Spiel 2008 in Essen.
19-10-2006 itemQueen Games presenteert het zelfstandig te spelen spel Alhambra - Das Würfelspiel op Spiel 2006 in Essen.
02-02-2006 itemQueen Games presenteert de uitbreiding Die Schatzkammer des Kalifen Alhambra op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.
03-10-2005 itemAlhambra bereikt de vierde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
11-07-2005 itemAlhambra is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemQueen Games presenteert het spel Die Gärten der Alhambra op Spiel 2004 in Essen.
05-02-2004 itemQueen Games presenteert de uitbreiding Die Gunst des Wesirs op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
15-09-2003 itemHet spel gaat verder onder de naam 'Der Palast von Alhambra'.
15-09-2003 itemAlhambra krijgt de Essener Feder 2003 uitgereikt.
15-09-2003 itemAlhambra bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2003.
23-06-2003 itemAlhambra is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2003.
05-06-2003 itemAlhambra is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2003.
20-05-2003 itemAlhambra staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2003.
30-01-2003 itemQueen Games presenteert Alhambra op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.
2003 itemAlhambra is winnaar van de As d'Or-verkiezing 2003.

verwijzingen

Queen Games
Uberplay
Rio Grande Games
Tactic
www.spellink.nl