doos

Alles im Eimer

Alles im Eimer

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door het taktisch uitspelen van kaarten proberen de spelers te voorkomen dat hun piramide van emmers instort. Winnaar is de speler die aan het eind van het spel de meeste emmers overeind heeft staan.

materiaal

110 spelkaarten onderverdeeld in 5 boerderijdieren (= kleuren), elk met waarden: '1'(2×), '2'-'7' (3×) en '8' (2×) en voor elke speler 15 emmers (van elke kleur 3 emmers)

schaappiramidehaanpaard

begin

Het spel speelt zich af op een boerderij met schapen, paarden, hanen, varkens en koeien. Elke diersoort heeft een lievelingskleur. Soms breekt er een diersoort uit. Als zij een emmer tegenkomen, dan willen ze die omschoppen, tenzij ze een grotere groep dieren kunnen vormen. Dan rennen ze door naar de volgende boerderij. Als op deze boerderij de groep niet groter wordt, dan trappen ze een emmer in hun lievelingskleur om. Vandaag is de knecht een beetje dom geweest: hij heeft de emmers in een piramidevorm opgestapeld. Als een emmer wordt weggetrapt, vallen alle emmers die daar bovenop staan naar beneden!
Elke speler ontvangt 12 kaarten met daarop een dier (=kleur) en een cijfer, de overige kaarten worden als een gedekte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt 15 emmers, van elke kleur 3 emmers. Met deze emmers bouwt elke speler een piramide. De onderste laag bevat 5 emmers, de tweede laag 4, enz. De spelers bepalen zelf welke kleur emmer waar in zijn piramide komt te staan.

verloop

nieuwelook

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler kiest 1, 2 of 3 kaarten van dezelfde kleur uit zijn hand en legt deze open op tafel. Vervolgens trekt hij één kaart van de gedekte stapel. Dus ook als de speler ervoor kiest twee of drie kaarten te spelen, mag hij slechts één nieuwe kaart trekken. De volgende speler kan kiezen:

  • Of hij legt 1, 2 of 3 kaarten in dezelfde kleur neer, waarvan de gezamenlijke waarde hoger moet zijn dan de waarde van de kaart(en) van de vorige speler.
  • Of hij neemt één emmer in de kleur van de gespeelde kaart(en) uit zijn piramide weg. Is die kleur emmer niet meer aanwezig dan mag de speler zelf kiezen welke emmer hij wegneemt. Alle emmers die rusten op deze emmer moeten ook worden weggenomen. Ontstaan er hierdoor twee geheel aparte stukken piramide, dan moet hij één stuk wegnemen. Vervolgens mag de speler bepalen wat de nieuwe kleur wordt door 1, 2 of 3 kaarten van dezelfde kleur uit zijn hand open op tafel te leggen.
Vervolgens neemt hij één kaart van de gedekte stapel. Nu gaat de beurt naar de volgende speler, die dezelfde keuze moet maken.

eind

Met 2 tot 4 spelers eindigt het spel als één speler zijn laatste emmer verwijderd heeft. Bij 5 of 6 spelers eindigt het spel als twee spelers hun laatste emmer verwijderd hebben.
De speler met de meeste overgebleven emmers is de winnaar.

positief

  • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg. Hoewel de keuze per beurt beperkt is, is er voldoende diepgang. Niet alleen voor kinderen, ook voor oudere spelers is het een leuk spel voor tussendoor.
  • Altijd leuk om je medespelers dwars te zitten en daar is eigenlijk het hele spelidee op gebaseerd!
  • Er wordt telkens een leuke spanning opgebouwd: kan de speler rechts van mij nog een hogere waarde neerleggen; gaat mijn piramide wankelen?

negatief

  • Even mopperen over de spelkaarten: De kaarten hebben een onder- en een bovenkant. Hierdoor zijn de spelers steeds bezig de kaarten in hun hand om te draaien. Vooral omdat de 6 er op z'n kop uitziet als een 9: de waarde 9 komt echter niet voor (de waarden lopen van 1 tot 8). Daarnaast lijkt de 4 op z'n kop net een 7 en dat maakt nogal wat uit! In de uitgave van 2005 zijn de kaarten zodanig aangepast dat de opmerking over de vormgeving van de kaarten niet meer van toepassing is.
  • Bij 5 of 6 spelers eindigt het spel als twee spelers hun laatste emmer verwijderd hebben. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.
  • Het spel is relatief duur voor wat je er voor spelmateriaal voor terug krijgt.

strategie

Allereerst heb je gewoon veel geluk nodig bij het trekken van je handkaarten, maar er komt ook nog wat taktiek bij kijken:

  • Kijk eerst goed naar de kaarten in je hand voordat je je piramide opbouwt. Heb je van een kleur veel hoge kaarten, dan kun je deze kleur emmers aan de basis van de piramide zetten. Heb je daarentegen van een kleur geen of alleen lage kaarten, dan zet je deze kleur emmers aan de bovenkant en de rand van de piramide.
  • Doordat je aan het eind van je beurt, onafhankelijk van het aantal kaarten dat je speelt, slechts één kaart mag trekken, krijg je in de loop van het spel steeds minder kaarten in je hand. Het kan daarom taktisch beter zijn, een keer een emmer bewust te offeren, ook al zou je er met drie kaarten overheen kunnen komen. Zo spaar je kaarten voor de volgende rondes. Bovendien mag jij nu bepalen wat de nieuwe kleur wordt.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
hall90004½ / 5
45
speelduivel3 / 5
1234
vlaams spellenarchief3 / 4
234
boardgamegeek6 / 7
6
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456
spellengek (dagmar)2 / 4
1234
spieleteufel3 / 7
3567
spiele-truhe4 / 6
3456
goodgameguide6 / 9
56789
spieletest3 / 10
45678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Extra ergernis: Neem 3 emmers van elke kleur voor elke speler. Leg de overige emmers terug in de doos. Deze worden in het spel niet meer gebruikt. Schud de andere emmers goed en leg ze gedekt neer. Elke speler neemt vervolgens willekeurig 15 emmers. Nu draait elke speler zijn emmers om en bouwt een piramide. Het spel wordt verder volgens de spelregels gespeeld.
Nog meer spelvarianten van de ontwerper Stefan Dorra.

algemeen

Kosmos heeft in 2005 een vernieuwde uitgave op de Duitse markt gebracht, ook van de hand van Stefan Dorra. Het thema en het spelmechanisme zijn gelijk gebleven, maar zowel de verpakking als de kaarten hebben een restyling ondergaan.

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemKosmos presenteert de vernieuwde uitgave van Alles im Eimer op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
20-10-2002 itemAlles im Eimer bereikt de derde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2002.
20-08-2002 itemAlles im Eimer is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2002 in de categorie Spellen voor de familie.
16-05-2002 itemAlles im Eimer staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
31-01-2002 itemKosmos presenteert Alles im Eimer op Spielwarenmesse 2002 in Nürnberg.

verwijzingen

Vertaling op Vlaams Spellenarchief
Kosmos
Rio Grande Games
www.spellink.nl