doosbestel Arkadia bij bol.com

Arkadia

Arkadia

doosbestel Arkadia bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 44,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de rol van bouwmeesters die in opdracht van vier invloedrijke families bouwen aan de stad Arkadia. De zegels die zij hiermee verdienen kunnen worden omgeruild voor goud. Maar let op: de prijs verandert naarmate de bouw van het kasteel vordert!

materiaal

1 speelbord, 1 bouwplaats van het kasteel, goudstukken, 40 bouwkaarten, 40 gebouwen in 7 verschillende vormen, 88 zegels en 28 kasteelstenen in 4 kleuren behorende bij de verschillende families, 24 neutrale arbeiders en voor elke speler: 11 arbeiders, 1 zichtscherm en 4 vaandels in zijn spelerskleur

kaart01gebouwzichtschermvaandel

begin

Het spelbord toont een rooster van velden, waarop in de loop van het spel de stad Arkadia wordt gebouwd. De bouwplaats voor het kasteel wordt op het spelbord geplaatst.
Elk kasteeldeel behoort toe aan één van de vier invloedrijke families (geel, rood, zwart of wit). De kasteeldelen worden in twee groepen op het spelbord klaargezet. In elke groep komt elk zegel 3× voor.
De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke kaart toont een gebouw en een zegel van één van de vier invloedrijke families. De bovenste drie kaarten worden in een open etalage neergelegd.
Elke speler ontvangt 4 bouwkaarten in zijn hand. Daarnaast ontvangt elke speler een zichtscherm, 3 arbeiders en 4 vaandels in zijn spelerskleur.

verloop

bouwplaats

Arkadia wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kan de speler kiezen:

  1. Een gebouw plaatsen.
  2. Eén of meer arbeiders plaatsen.
Ad 1. De speler speelt een bouwkaart uit zijn hand en plaatst het afgebeelde gebouw op het spelbord. Op het gebouw komt een zegel in de afgebeelde kleur van de voorraad. Een gebouw moet grenzen aan een eerder geplaatst gebouw, aan de bouwplaats van het kasteel of aan een arbeider. Voor elk gemarkeerd veld onder het geplaatste gebouw ontvangt de speler een neutrale arbeider. Vervolgens trekt de speler een nieuwe bouwkaart van de open etalage of van de gedekte trekstapel.
Ad 2. De geplaatste arbeider(s) moet(en) grenzen aan één gebouw. De speler kan zowel eigen als neutrale arbeiders inzetten.
Als aan het eind van zijn beurt een gebouw helemaal is omsloten (door andere gebouwen, de bouwplaats van het kasteel of arbeiders) ontvangt de actieve speler het zegel dat op het gebouw ligt. De spelers ontvangen voor elke eigen arbeider aan het gebouw een zegel in die kleur van de voorraad. De spelers plaatsen de verkregen zegels achter hun zichtscherm. Vervolgens plaatst de actieve speler een kasteeldeel op de bouwplaats van het kasteel. Eerst wordt gebouwd aan de eerste etage van het kasteel, met kasteeldelen van de eerste groep. Als de eerste etage van het kasteel compleet is, wordt (met kasteeldelen van de tweede groep) verder gebouwd aan de tweede etage.
Aan het eind van zijn beurt mag de speler één van zijn vier vaandels inleveren. Hij ontvangt hiervoor 2 eigen arbeiders van de voorraad. Daarnaast mag hij nu één of meer verkregen zegels inruilen voor goud. De prijs hangt af van de van bovenaf zichtbare zegels op de bouwplaats van het kasteel.

eind

Als de tweede etage van het kasteel compleet is, komt elke speler nog eenmaal aan de beurt. De spelers ruilen hun overgebleven zegels in voor goud. De speler met het meeste goud is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het eerste wat opvalt zijn de kasteeldelen: deze lijken weggelopen uit het spel Torres. De arbeiders zijn kleine miniaturen en de zichtschermen vertellen een compleet verhaal! Alleen de 3D kasteeldelen op de bouwplaats van het kasteel verhinderen het zicht op het daar achtergelegen deel van het spelbord.
  • De spelregels van Arkadia zijn relatief eenvoudig, maar het spel spelen is heel wat minder eenvoudig! Elke beurt sta je weer voor de lastige keuze: plaats je een gebouw of zet je arbeiders in? Je wilt vaak allebei, maar je moet kiezen!
  • En op welk moment zet je een vaandel in? Als je hiermee te lang wacht, kom je wellicht arbeiders te kort. Het einde van het spel komt sneller dan je denkt! Elke niet-ingezette arbeider is dan een gemiste kans.
  • Kortom, een spannend spel met de nodige keuzemomenten.

negatief

  • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel eens lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken. Voor je het weet heeft de vorige speler zijn arbeiders daar ingezet, waar jij ze wilde neerzetten.
  • Je kunt elkaar behoorlijk dwarszitten. Niet zo leuk als een medespeler een kasteeldeel plaatst op de kleur van het zegel dat jij in je beurt wou gaan inwisselen! En wat te denken van het geniepig plaatsen van een gebouw waardoor jouw arbeider hier net niet aan grenst, waardoor deze geïsoleerd blijft?

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spelwereld7 / 8
5678
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

08-10-2007 itemArkadia bereikt de zesde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
17-09-2007 itemDie Baumeister von Arkadia bereikt de zesde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2007.
21-08-2007 itemArkadia is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2007 in de categorie Spellen voor de familie.
15-08-2007 itemDie Baumeister von Arkadia is genomineerd voor de International Gamers Awards 2007 in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
13-08-2007 itemArkadia is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
20-05-2007 itemDie Baumeister von Arkadia is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2007.
19-10-2006 itemRavensburger presenteert Die Baumeister von Arkadia op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

Ravensburger
Rio Grande Games