intro
De spelers gaan terug naar de Griekse oudheid en proberen ieder voor zich door het uitbreiden van hun stad (Athene, Sparta, Corinthe of Thebe) als eerste twee tempels met elkaar te verbinden, of als eerste al hun 30 gebouwen te plaatsen.
materiaal
22 delen voor het opbouwen van het speelveld, 60 grondstofkaarten, 15 amforen en voor elke speler: 1 legvel, 1 set gebouwen in zijn spelerskleur, bestaande uit 30 gebouwen
begin
Aan het begin van het spel worden net zoveel delen van het speelveld en net zoveel tempels neergelegd als er spelers zijn, volgens het voorbeeld in de spelregels. Dit is de beginopstelling. Elk deel van het speelveld heeft 7 zeshoekige velden: 1 veld in het midden omringd door zes andere velden.
Elke speler ontvangt een eigen legvel en 30 gebouwen in zijn spelerskleur. Elk gebouw hoort bij een onderdeel van de Griekse beschaving: er zijn bijvoorbeeld wegen, een haven, een steengroeve en een stad. Elk fiche komt per spelerskleur 1× voor.
Elke speler schudt zijn gebouwen met een zwarte achterkant en legt deze als een gedekte stapel neer. Dit zijn de hoofdgebouwen. Vervolgens schudt elke speler zijn gebouwen met een witte achterkant, en legt deze in drie evenhoge, gedekte stapels neer. Dit zijn de bijgebouwen. Op het legvel zijn alle voorkomende gebouwen afgebeeld. Met pijlen zijn de relaties tussen de verschillende hoofd- en bijgebouwen weergegeven. Elke speler neemt het bovenste fiche van zijn 4 stapels en legt deze op de juiste plaats op zijn legvel.
De grondstofkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Vervolgens wordt de startspeler gekozen: hij ontvangt 4 grondstofkaarten in zijn hand. Elke volgende speler ontvangt steeds een kaart meer. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.
verloop
In zijn beurt mag de speler kiezen welke soort aktie hij gaat uitvoeren:
- 2× een fiche van één van zijn stapels trekken;
- 3× een fiche van zijn legvel op het speelveld plaatsen.
Ad. 1: De speler bekijkt het fiche en beslist of hij het fiche op zijn legvel neerlegt of op het speelveld. Het eerste is kosteloos, het tweede kost eventueel één of meer bouwstoffen. De benodigde bouwstoffen staan op het fiche afgebeeld. Indien een fiche op het speelveld wordt geplaatst aan of op een veld met een afbeelding van een bouwstof, hoeft de speler deze bouwstof niet meer af te leggen. Een benodigde bouwstof mag ook worden vervangen door het afleggen van twee willekeurige bouwstofkaarten. Als een bijgebouw direct naast het bijbehorende hoofdgebouw of een bijbehorend bijgebouw)op het speelveld wordt geplaatst, is het bouwen geheel kosteloos!
Ad. 2: De speler neemt een fiche naar keuze van zijn legvel en plaatst dit op de hierboven beschreven manier op het speelveld.
Een speler mag ook minder gebouwen trekken of plaatsen: aan het eind van zijn beurt trekt de speler voor elke niet uitgevoerde aktie één grondstofkaart.
Als een speler het laatste fiche van één van zijn stapels trekt, mag hij het speelveld uitbreiden door het aanleggen van een nieuw deel.
Zodra een speler alle gebouwen van een bepaald deel van zijn beschaving (bijvoorbeeld de haven met alle schepen) als samenhangend geheel op het speelveld heeft geplaatst, ontvangt hij een amfoor (=kruik). Deze mag de speler inzetten om een extra aktie uit te voeren: een fiche of een grondstofkaart trekken of een fiche van zijn legvel op het speelveld plaatsen.
eind
De speler die het eerst twee tempels met elkaar verbindt, of als eerste al zijn 30 gebouwen op het speelveld heeft geplaatst, is de winnaar van het spel.
strategie
Schaarste speelt een grote rol in het spel, zowel op het speelveld, als het aantal grondstofkaarten in je hand. Je moet het spel een aantal keer spelen, om hier een beetje grip op te krijgen.
Probeer zoveel mogelijk de logische bouwvolgorde aan te houden, anders wordt het bouwen veel te duur.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]