doos

Avalon

Avalon

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers strijden om de macht over Avalon en proberen met de hulp van ridders en tovenaressen de grootste invloed te verkrijgen.

materiaal

80 personenkaarten, onderverdeeld in ridders en tovenaressen in 5 kleuren, 11 gebiedskaarten, 9 'hand-aanvul'-kaarten en voor elke speler een overzichtskaartje

ridder-geelridder-groentovenares-paarstovenares-blauwachterkantgebied-ebenegebied-achterkanttrekkkaart02

begin

De 11 gebiedskaarten worden gedekt in een rij op het speelveld geplaatst. De gebieden zijn nog in nevelen gehuld. In de loop van het spel worden de gebiedskaarten opengedraaid. De gebiedskaarten zijn onderverdeeld in drie gebiedssoorten, een Avalon-kaart en een (bijna) waardeloos gebied, de 'Sumpf'. Elke kaart toont één tot drie kronen en sommige kaarten hebben een bijzondere eigenschap, die de bezitter helpt bij de strijd om de gebieden.
Beide spelers beginnen bij ieder gebied met één personenkaart. De kaarten aan de ene kant van een gebied oefenen invloed uit op de kaarten aan de overzijde. Daarnaast ontvangt elke speler een aantal personenkaarten in zijn hand. De personenkaarten zijn onderverdeeld in ridders en tovenaressen in vijf verschillende kleuren.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt mag een speler net zoveel kaarten uitspelen als hij wil. Hij kan een kaart bij een gebied naar keuze plaatsen ter versterking of om aan te vallen:

  1. Tovenares: Door het plaatsen van een tovenares kan de speler een kaart in dezelfde kleur aan de overzijde betoveren.
  2. Ridder: Door het plaatsen van een ridder kan de speler het gebied aanvallen.
Ad 1: Zijn medespeler kan de betovering verbreken door direct een tovenares in de overeenkomstige kleur te spelen. Als de betovering niet wordt verbroken, verhuist de betoverde kaart naar de zijde van de tovenares.
Ad 2: Een speler mag alleen aanvallen als hij net zoveel of meer kaarten aan dit gebied heeft liggen als zijn medespeler. Zijn medespeler kan de aanval afweren door direct een ridder in de overeenkomstige kleur te spelen. De beide ridders blijven dan bij het gebied liggen. Als de aanval niet wordt afgeweerd, heeft de speler het gebied verovert.
De kaarten die de verliezer aan dit gebied heeft liggen, worden afgelegd. Ook de nieuwe bezitter moet hier hetzelfde aantal kaarten afleggen. Daarnaast moet hij net zoveel kaarten afleggen als het aantal kaarten dat aan het gevecht heeft deelgenomen. Hij mag echter kiezen uit welke gebieden hij kaarten aflegt en mag ook kiezen voor kaarten uit zijn hand.
Een veroverd gebied wordt opengedraaid. Sommige kaarten hebben een bijzondere eigenschap, die de bezitter helpt bij de strijd.
Aan het eind van zijn beurt kiest de speler een kaart uit een open etalage, die de voorwaarden voor het trekken van nieuwe kaarten tonen. Bij sommige kaarten mag de speler direct kaarten trekken, bij andere kaarten mag dat pas aan het begin van zijn nieuwe beurt.

eind

De speler die het eerst gebieden met een totale waarde van 15 kronen in bezit heeft, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De afbeeldingen op de kaarten geven het spel een sprookjesachtige sfeer. Net als in de legende rond Avalon, is het land in nevelen gehuld. Pas in de loop van het spel worden de gebieden zichtbaar.
  • Het kiezen van de kaart van de open etalage luistert nauw. Hoeveel en wanneer je de kaarten in je hand mag aanvullen, is afhankelijk van de kaart die je kiest. Heb je weinig kaarten in je hand, dan zal je eerder kiezen voor het direct aanvullen van je kaarten, ook al mag je dan minder kaarten trekken. Zo kan je een eventuele aanval of betovering wellicht afweren.

negatief

  • Je komt steeds kaarten te kort! Bij de verovering van een gebied verliezen beide spelers kaarten, die weer moeten worden aangevuld.
  • Als je geluk hebt, heb je net een tovenares in dezelfde kleur als je medespeler die een betovering uitspreekt. Dit is dan weer pech voor hem. Kortom, de geluksfactor kan hier storend werken. Daarnaast worden de gebiedskaarten gedekt neergelegd. Je weet dus niet hoeveel kronen je kunt veroveren en of je wellicht de 'Sumpf' te pakken krijgt.
  • Het spel wordt nergens echt spannend. Eigenlijk willen beide spelers dat het spel zo snel mogelijk afgelopen is.

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox9 / 10
456789
spielephase4 / 6
3456
speelduivel3 / 6
3456
spieletest5 / 10
5678910
spellengek (wendy)2 / 5
2345
boardgamegeek5½ / 8
67
AnderSpel5 / 9
56789
hall90002½ / 6
345
vlaams spellenarchief1 / 4
234
hall9000 (bezoekers)2 / 6
345

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Avalon is de naam van het mythische eiland dat volgens de legende eens werd bewoond door negen tovenaressen onder leiding van Morgana Le Fay. Hier zou Excalibur, het zwaard van koning Arthur, zijn gesmeed. Avalon was in de tijd van Arthur al omgeven door mist. Alleen de hogepriesteres van het eiland (vrouwe van het meer) kon de mist doen wijken, zodat het eiland zichtbaar werd. Marion Bradley heeft de legende met haar boek "Nevelen van Avalon" wereldwijde bekendheid gegeven.

Nevelen van Avalon - M. Bradleybestel Nevelen van Avalon - M. Bradley (books-nl) bij bol.com

feitjes

weetjes

30-01-2003 itemKosmos presenteert Avalon op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.

verwijzingen

Kosmos
www.spellink.nl