doos

Bakari

Bakari

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen als eerste hun spelfiguren over de finishrij te plaatsen.

materiaal

spelbord, 1 pijlteken, 4 dierenkaarten en voor elke speler: 4, 5 of 6 spelstukken in zijn spelerskleur (afhankelijk van het aantal spelers)

kaart01kaart02kaart03

begin

Het spelbord bestaat uit 12×12 velden. Op elk veld staat één van de vier dieren afgebeeld: een neushoorn (=blauw), een hagedis (=groen), een ibis (=rood) of een okapi (?) (=geel). Aan één van de zijden van het spelbord wordt het pijlteken neergelegd. De rij aan deze zijde is de startrij, en hiermee is de rij aan de overkant van het bord de finish-rij geworden.
Afhankelijk van het aantal spelers ontvangt elke speler een aantal spelstukken in zijn spelerskleur:

 • Bij twee spelers ontvangt elke speler 6 spelstukken.
 • Bij drie spelers ontvangt elke speler 4 spelstukken.
 • Bij vier spelers ontvangt elke speler 3 spelstukken.
Om de beurt plaatsen de spelers één van hun spelstukken op een veld in de startrij.
De dierkaarten worden geschud en de bovenste kaart wordt open neergelegd. Elke dierkaart toont één van de vier dieren. Vanaf nu mag een spelfiguur niet op of over een veld met dit dier worden geplaatst.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt kiest de speler één van zijn spelstukken en plaatst deze net zoveel velden naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts als hij wil. Hierbij gelden de volgende beperkingen:

 • Een spelstuk mag nooit diagonaal worden verplaatst en mag tijdens de verplaatsing niet van richting veranderen.
 • Een spelstuk mag niet over een ander spelstuk heen worden gezet en mag ook niet op een veld eindigen waar al een ander spelstuk staat.
 • Een spelstuk mag niet op of over een veld komen, met een afbeelding van het dier dat op de openliggende kaart staat afgebeeld.
Zodra een speler een spelstuk over de finish-rij heeft verplaatst, mag hij een nieuwe dierkaart uitzoeken. Hij mag niet de kaart kiezen die als laatste werd gebruikt.
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat een speler geen van zijn spelstukken kan verplaatsen. Hij moet dan een beurt overslaan.

eind

De speler die als eerste al zijn spelstukken over de finish-rij heeft gebracht, is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal (met uitzondering van de spelregels) ziet er goed verzorgd uit. Het spelbord en de dierkaarten zijn van stevig karton. De spelstukken (in de vorm van Afrikaanse maskers) zijn van stevig plastic.
 • Je moet niet alleen je eigen spelstukken, maar ook de spelstukken van je medespeler(s) goed in de gaten houden als je een nieuwe dierkaart mag uitkiezen.
 • De regels zijn simpel, iedereen kan gelijk meespelen.

negatief

 • De spelregels zijn in 7 (!) verschillende talen bijgeleverd, waaronder het Nederlands. Helaas zijn de regels niet helemaal duidelijk. Zo staat er nergens hoeveel vakjes een spelstuk mag worden verplaatst, maar uit de afbeelding kan je afleiden dat je net zoveel velden mag lopen als je wilt, zolang je de regels in acht neemt.
 • Voor jonge kinderen kan het nog moeilijk zijn verder vooruit te denken. En om een kans op de overwinning te maken, is dat wel een voorwaarde! Kortom, een leuk spel voor even tussendoor, zolang de spelers ongeveer hetzelfde spelniveau hebben.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Peter Hein)2 / 4
1234
AnderSpel6 / 9
5678

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  2002
 • ontwerper
  Virginia Charves
 • uitgever
 • onderscheidingen
  As d'Or 2002

weetjes

2002 itemBakari is winnaar van de As d'Or-verkiezing 2002.

verwijzingen

Tactic
www.spellink.nl