doos

Bang!

Bang!

doos

aantal spelers

spelers
4 - 7

speelduur

duur
20 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van een sheriff, hulpsheriffs, bandieten of een deserteur. Wie welke rol heeft, is geheim. Alleen de sheriff maakt zich bekend. Door het handig uitspelen van kaarten, probeert elke speler zijn eigen doel te bereiken.

materiaal

7 rollenkaarten, 16 karakterkaarten, 80 speelkaarten en voor elke speler: 1 overzichtskaart.

Bang!-kaartachterkantappaloosawinchester

begin

Afhankelijk van het aantal spelers wordt een aantal rollen genomen en verdeeld onder de spelers. Alleen de sheriff maakt zich bekend. De overige spelers houden hun rol geheim. Elke rol heeft zijn eigen doel: de sheriff en de hulpsherrifs winnen als alle bandieten zijn uitgeschakeld. De bandieten winnen als de sheriff is uitgeschakeld. De deserteur wint als hij als laatste is overgebleven.
Elke speler ontvangt een karakterkaart die hij open voor zich legt. De overgebleven karakterkaarten worden uit het spel genomen. Elke karakterkaart toont een aantal levenspunten. Dit geeft aan hoevaak de speler geraakt kan worden, voordat het karakter is geëlimineerd. Daarnaast heeft elk karakter een speciale eigenschap die hem tijdens het spel kan helpen.
De speelkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt net zoveel kaarten als hij levenspunten heeft. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De sheriff begint. In zijn beurt doorloopt elke speler de volgende fase:

 1. Twee kaarten trekken.
 2. Eventueel kaarten spelen.
 3. Eventueel kaarten afleggen.
ad 1. De speler trekt twee kaarten van de trekstapel.
ad 2. In zijn beurt mag de speler net zoveel kaarten spelen, als hij wil. Kaarten met een blauwe rand blijven open voor de speler liggen. Kaarten met een beige rand worden direct uitgevoerd en daarna afgelegd.
Elke speler mag tijdens zijn beurt slechts één Bang!-kaart spelen. Door het uitspelen van een Bang!-kaart probeert de speler een medespeler naar keuze te raken. Deze speler moet zich wel binnen schiettafstand bevinden. Zijn linker- en rechterbuurman zitten normaal gesproken op afstand 1. De spelers daarnaast zitten op afstand 2, etc. Bij aanvang van het spel heeft elke speler de beschikking over een geweer met bereik 1. In de loop van het spel kan een speler een ander geweer verkrijgen, zodat hij over een grotere afstand kan schieten.
De beschoten speler kan het schot afweren door een Mis!-kaart te spelen. Of hij kan zich achter een ton proberen te verschuilen: de beschoten speler trekt een kaart van de trekstapel: toont deze kaart linksonderin het symbool harten, dan is de speler gered. In alle andere gevallen is de speler geraakt, en verliest hij één levenspunt.
Zodra een speler zijn laatste levenspunt heeft verloren, ligt hij uit het spel. Hij toont zijn karakter en levert zijn kaarten in.
ad 3. Aan het eind van zijn beurt mag de speler net zoveel kaarten in zijn hand hebben, als het aantal levenspunten dat hij nog heeft. Eventuele overige kaarten moet hij afleggen.

eind

Het spel eindigt als de sheriff uit het spel ligt. Als de deserteur nog het enige karakter in het spel is, wint hij. Anders winnen de bandieten. Het spel kan ook eindigen als alle bandieten en de deserteur zijn omgebracht. Nu wint de sheriff en zijn hulp-sheriffs.

positief

 • Het thema van het spel is tot in de details terug te vinden. Zo is er een saloon-kaart, waarmee de spelers een levenspunt terugkrijgen. Maar als de indianen komen, kost dat een levenspunt, tenzij je terugschiet met een bang!-kaart.
 • Hoe meer spelers, des te leuker! De afstand tussen de verschillende spelers neemt toe, zodat niet alle spelers binnen je bereik vallen. Je hebt echt een beter geweer of een snel paard nodig, om ook de verder weggezeten spelers te kunnen beschieten.
 • Verwacht geen diepe strategische beslissingen. Bang! pretendeert niets meer te zijn dan een vrolijk, ongecompliceerd kaartspel.

negatief

 • De hoeveelheid levenspunten wordt bijgehouden met je karakterkaart en de achterkant van een niet-gebruikte karakterkaart. Dit verschuift echter te makkelijk, zodat een speler ongemerkt opeens van '2' naar '4' kan schieten! Neem gerust blokjes of fiches om de levenspunten mee bij te houden.
 • De geluksfactor schuilt in het trekken van kaarten van de dichte stapel. Als je pecht hebt, trek je steeds geen mis!-kaart en is elk schot raak! Je moet het doen met de kaarten in je hand.
 • Als je je laatste levenspunt verliest, lig je uit het spel. Dit kan al vroeg in het spel gebeuren. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.
 • Er zitten een paar kleine spelfoutjes in de Nederlandse versie. Zo is er een kaart 'bevoorading', waar natuurlijk 'bevoorrading' had moeten staan en staat er op het overzichtskaartje 'Dwing een kaart af te leggens', waar 'leggen' had moeten staan.

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
speljournaal4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellenclub138 / 10
789
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Op de Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg presenteert daVinci Games een deluxe versie van Bang!. Het spel bevat naast het basisspel de uitbreidingen High Noon, Dodge City en A Fistful of Cards.
Bang! The Bullet! Is verpakt in een heuse kogel en bevat naast het basisspel en de drie uitbreidingen ook een speciale badge voor de sheriff, een extra kaart voor High Noon en drie speciale karakters.

feitjes

uitbreiding

 • Met de uitbreiding High Noon wordt een nieuw spelelement geïntroduceerd: elke nieuwe ronde wordt één van de High Noon-kaarten omgedraaid en voorgelezen. De inhoud is geldig voor alle spelers in de komende ronde.
 • Met de uitbreiding Dodge City wordt een extra rol toegevoegd, zodat het spel Bang! Speelbaar is voor 3-8 spelers. De uitbreiding bevat daarnaast diverse nieuwe kaarten en nieuwe karakters, voor nog meer Wild Westen!
 • De uitbreiding BANG! A fistful of cards bevat een aantal nieuwe kaarten. Deze kaarten zijn afkomstig van een ontwerp wedstrijd, waarbij spelers zelfontworpen kaarten konden insturen.
 • Bang! Face Off is een bordspel voor twee spelers, waarbij je het kaartspel Bang! nodig hebt. De uitbreiding bevat twee spelborden en drie spelfiguren: een sheriff, een bandiet en een deserteur. Deze laatste kan door beide spelers worden gespeeld.

Uitbreiding High NoonUitbreiding Dodge Citybestel Bang - Dodge City (toys) bij bol.comBang! Face Off

weetjes

18-10-2007 itemdaVinci Games presenteert Bang! The Bullet! op Spiel 2007 in Essen.
01-02-2007 itemdaVinci Games presenteert de deluxe versie van Bang! op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
13-10-2005 itemdaVinci Games presenteert Bang! - A Fistful of Cards op Spiel 2005 in Essen.
02-07-2005 itemdaVinci Games presenteert exclusief voor Arima het bordspel Bang! Face Off.
05-02-2004 itemdaVinci Games presenteert de uitbreiding Dodge City op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
26-06-2004 itemBang! is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2003 in de categorie Best Traditional Card Game.
26-06-2004 itemBang! is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2003 in de categorie Best Graphic Design of a Card Game.
23-10-2003 itemdaVinci Games presenteert de uitbreiding High Noon op Spiel 2003 in Essen.
17-10-2002 itemdaVinci Games presenteert Bang! op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

Informatie over de uitbreiding: Bang! Face Off
Bang! Nederlandse spelregels (PDF)
daVinci Games
PS Games
Mayfair Games
Tilsit
www.spellink.nl