doosbestel Ravensburger Barricade Classic - Bordspel bij bol.com

Barricade

Barricade

doosbestel Ravensburger Barricade Classic - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 40

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen ieder voor zich alle barricades vóór zich weg te nemen en als eerste de finish te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 1 dobbelsteen, 11 witte barricades en voor elke speler: 5 spelfiguren in zijn spelerskleur

barricade-kwalfiguur01figuur02figuur03figuur04

begin

Het spelbord vertoont onderaan een aantal startvelden en bovenaan één finishveld. Tussen de startvelden en de finish loopt een vertakt parcours.
Iedere speler ontvangt vijf spelfiguren in zijn spelerskleur en zet deze op de bijbehorende startvelden. De 11 barricades worden op de aangegeven velden op het spelbord geplaatst.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij moet een eigen spelfiguur naar keuze net zoveel stappen verplaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen. De spelfiguur kan in elke richting worden verplaatst, maar mag tijdens het verplaatsen niet van richting veranderen.
De spelfiguur kan andere spelfiguren passeren. Een barricade vormt echter een hindernis: deze kan niet worden gepasseerd!
Eindigt de spelfiguur op een veld waar een barricade staat, dan mag de speler deze barricade op een willekeurig leeg veld plaatsen, maar wel voorbij de onderste rij.
Eindigt de spelfiguur op een veld waar een andere spelfiguur staat, dan wordt deze spelfiguur teruggeplaatst op één van de startvelden in zijn spelerskleur.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel is afgelopen zodra een speler op het finishveld eindigt. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels zijn simpel en zijn snel uitgelegd. Je kunt zo met spelen beginnen.
 • Een vergelijking met het spel Mens-erger-je-niet is snel gemaakt: ook hierbij kan je andere spelfiguren van het bord slaan, en moet je als eerste finishen. Een verschil zit in de barricades die je onderweg tegenkomt, en in het vertakte parcours. Je kan een andere richting inslaan en elkaar een beetje ontlopen. Ook hoef je geen '6' te gooien om een nieuwe spelfiguur op het spelbord te brengen.
 • Ondanks de hoge geluksfactor, valt er in dit spel nog wel wat te plannen. Welke spelfiguur ga je verplaatsen en waar zet je de geslagen barricade neer?
 • Je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen: als je spelfiguur wordt geslagen, moet je met deze spelfiguur helemaal opnieuw beginnen!

negatief

 • Het spelbord is zodanig van opzet, dat het spel het best met 2 of 4 spelers kan worden gespeeld. Met 3 spelers zitten 2 spelers elkaar in het begin van het parcours meer in de weg, en de derde speler kan hiervan profiteren door een voorsprong te nemen.
 • Het spel kent een hoge geluksfactor: de worp van dobbelsteen bepaalt het spel. Aan het eind van het spel kan je eigenlijk alleen een '1' nog goed gebruiken.

strategie

 • Zorg dat je steeds zoveel mogelijk spelfiguren op het parcours hebt staan. Zo heb je voor elke worp de keuze uit verschillende spelfiguren, en kan je bekijken welk spelfiguur het best kan worden verplaatst.
 • Probeer op weg naar de finish, een rijtje van spelfiguren voor een barricade op te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld zowel met de worp '1', als met '2', en/of '3' een barricade uit de weg ruimen.
 • Een barricade kan je direct achter je voorste spelfiguur plaatsen (of achter je rijtje spelfiguren) of direct voor de voorste spelfiguur van één van je medespelers. Zorg ervoor dat je medespelers alleen een '1' goed kunnen gebruiken!

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 4
1234
vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel7 / 9
5678
boardgamegeek5½ / 7
6
spieletest5 / 10
45678910

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is door Ravensburger ook uitgebracht in een Disney- en SpongeBob-variant. Hierbij zijn op het spelbord de afstanden op het spoor iets veranderd. Zo kom je bijvoorbeeld bij aanvang van het spel vanaf je startveld zowel met een worp '4' (linksom) als met een worp '5' (rechtsom) een barricade tegen, terwijl een startveld op het oorspronkelijke spelbord zowel linksom als rechtsom vijf velden van de eerste barricade is verwijderd.

Disney-BarricadeSpongeBob-Barricadebestel SpongeBob Squarepants Barricade (toys) bij bol.comhoeoverleefikbestel Hoe overleef ik.. Barricade (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1960
 • ontwerper
  Werner Schöppner
 • uitgever
 • ook bekend als
  Malefiz (Duitsland), Obstruction (USA)

verwijzingen

Zoek Barricade op Marktplaats.nl
Ravensburger
www.spellink.nl