doos

Bedriegers Bedrogen

Bedriegers Bedrogen

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het handig aanleggen van verschillende karakters zoveel mogelijk waardevolle doelkaarten te winnen. De speciale eigenschappen van de karakters gooien echter dikwijls roet in het eten!

materiaal

36 doelkaarten in 6 categorieen (muziek, alchimie, vechtkunst, akkerbouw, handel en geloof) en voor elke speler: 1 gelijke set van 25 karakterkaarten in zijn spelerskleur

kaart-vierkaart-juliakaart-alchemistkaart-blauw

begin

Elke speler ontvangt een gelijke set kaarten in zijn spelerskleur. Deze set bevat 25 karakterkaarten. Elk karakter heeft een waarde en sommige karakters hebben een speciale eigenschap, die op de kaart staat aangegeven. De spelers schudden hun kaartenset en leggen deze als een gedekte trekstapel voor zich neer. Elke speler neemt drie kaarten in zijn hand.
Bedriegers Bedrogen wordt gespeeld over zes ronden. Bij aanvang van elke nieuwe ronde wordt per speler één doelkaart open neergelegd. De doelkaarten tonen een waarde (1 - 5) en een symbool (muziek, alchimie, vechtkunst, akkerbouw, handel of geloof).

verloop

fotospelsituatie

Bedriegers Bedrogen wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kiest de speler een karakterkaart uit zijn hand en legt deze gedekt onder een openliggende invloedkaart naar keuze. Als hier reeds een karakterkaart ligt, wordt deze opengedraaid. Zo ontstaan in de loop van het spel rijen van openliggende kaarten, die worden afgesloten door een kaart die dicht ligt.
Als een kaart wordt opengedraaid, wordt de eventuele hierop aangegeven eigenschap uitgevoerd, als de eigenschap gevolgen heeft voor deze fase in het spel. Zo mag de eigenaar van de verrader twee doelkaarten met elkaar verwisselen en de huurmoordenaar vermoordt de net aangelegde, nog gedekt liggende karakterkaart.
Aan het eind van zijn beurt vult de speler zijn hand weer aan tot drie kaarten en de beurt gaat naar de volgende speler.
De ronde eindigt als bij elke doelkaart minstens net zoveel kaarten liggen als het getal op de doelkaart aangeeft. Nu volgt een waardering.
Waardering: Per doelkaart worden alle aanliggende karakterkaarten opengedraaid. In het normale geval wint de speler met de hoogste invloed op zijn aanliggende karakterkaart(en) de doelkaart. Maar eerst wordt gekeken of hier karakterkaarten liggen met een eigenschap die gevolgen heeft voor deze fase in het spel. Zo maakt de Tovenaar alle karakterkaarten met waarde 10 of hoger onklaar en de Heks juist alle kaarten met waarde 9 of lager! Een combinatie van Prins en Schildknaap wint de doelkaart automatisch. Zijn alle eigenschappen op de juiste volgorde afgehandeld, dan is duidelijk welke speler de doelkaart heeft gewonnen.

eind

Na zes ronden eindigt het spel. De spelers tellen de waarden van hun gewonnen doelkaarten bij elkaar op. Als een speler erin geslaagd is zes doelkaarten in de zes verschillende symbolen te verzamelen, dan vermenigvuldigt hij zijn totaal met twee. Voor elke overige doelkaart in zijn bezit moet hij hiervan 1 punt aftrekken. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels zijn simpel en snel uitgelegd. Je hebt echter wat meer tijd nodig om de speciale eigenschappen van de karakters en de uitwerking ervan op het spelverloop te leren kennen.
  • Het spel verloopt vlot door, zodat ook met meer spelers de vaart in het spel blijft.
  • Met de prachtig geïllustreerde kaarten wordt een magische wereld voorgesteld.
  • Elke speler ontvangt een gelijke set kaarten. Als je een beetje kan onthouden welke kaarten je medespelers hebben gespeeld, weet je welke kaarten je nog kunt verwachten.
  • Je kunt elkaar flink dwarszitten. Maar voor je het weet ben je zelf de pineut!

negatief

  • De spelregels laten hier en daar nog wat vragen open. Zo is niet direct duidelijk welke speler de doelkaarten mag ruilen als de verrader wordt opengedraaid: de actieve speler of de eigenaar van de verrader. De logica van het spel lijkt erop te wijzen dat het de eigenaar van de kaart is. Ook bij de duisterghast is het de eigenaar van de kaart die de speciale eigenschap mag uitvoeren.
  • Bedriegers Bedrogen is een typisch chaotisch spel. De factor geluk is wel erg groot. Je kunt eigenlijk niet verder dan een zet vooruit denken. Voor je het weet heeft de verrader twee doelkaarten verwisseld, of duikelt ergens een heks of tovenaar op. Is je hele plannetje weer in de war geschopt!
  • Het spel komt met twee spelers niet goed tot zijn recht. Hoe meer spelers, des te chaotischer en leuker het wordt.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
kulkmanns gamebox6 / 10
456789
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
spellenclub136½ / 10
789
spelwereld5 / 8
5678
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

08-10-2007 itemKabale und Hiebe bereikt de vierde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2007.
27-10-2006 item999Games presenteert Bedriegers Bedrogen op Spellenspektakel 2006 in Eindhoven.
19-10-2006 itemHans im Glück presenteert Kabale und Hiebe op Spiel 2006 in Essen.

verwijzingen

999Games
Hans im Glück
Rio Grande Games
Filosofia Editions