doos

De Beer is los!

De Beer is los!

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers verzamelen punten door het jagen op wild en het hakken van bomen. Wie aan het eind van twee jachtpartijen de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

materiaal

1 spelbord, 48 tegels onderverdeeld in 2 beren en 6 vossen (blauwe achtergrond), 2 houthakkers en 8 jagers (bruine achtergrond), 7 eenden, 8 fazanten en 15 bomen (groene achtergrond)

beervoseendfazantboom01boom02jagerhouthakkerachterkant

begin

Het spelbord wordt gevuld met gedekte kaartjes, het middelste vakje blijft leeg.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt mag een speler een kaartje omdraaien of een eerder omgedraaid kaartje bewegen. De ene speler speelt met de jagers en houthakkers, de andere speler met de vossen en beren. Beide spelers mogen lopen met de neutrale eenden en fazanten. De bomen kunnen natuurlijk niet van hun plaats. De kaartjes kunnen elkaar slaan in een bepaalde rangorde: de vos eet de eend en fazant, de beer eet jagers en houthakkers, de jager schiet alle dieren en de houthakker hakt bomen. De jager kan alleen schieten in de richting van de loop van zijn geweer. De kaartjes moeten dan ook op de voorgeschreven manier worden omgedraaid.
Als alle kaartjes zijn omgedraaid komen beide spelers ieder nog 5× aan de beurt. Nu mag een speler ook zijn eigen kaarten in veiligheid brengen door ze op de aangegeven plaatsen van het bord te laten lopen.

eind

De punten van de geslagen en de in veiligheid gebrachte kaartjes worden geteld. Nu wordt het spel nogmaals gespeeld, maar met de rollen omgedraait: de jager wordt wild, en het wild wordt jager. De speler met de meeste punten is winnaar.

positief

Eindelijk een spel waar alle kaartjes mooi in de binnendoos passen!
De tabel op de achterzijde van de spelregels is handig en overzichtelijk: zo is in één oogopslag te zien wat de eigenschappen van het kaartje zijn, zoals puntenwaarde, zetafstand en welke kaartjes het kan slaan.

negatief

De leeftijdsaanduiding en het uiterlijk suggereren dat 'De beer is los!' een kinderspel is, dus je zou het clown-logo i.p.v. het jokerlogo van 999games op de doos verwachten.
De spelregels van 999games zijn wat onduidelijk over het in veiligheid brengen van je eigen kaarten in de slotfase van het spel. Volgens de Kosmos spelregels mogen de kaarten alleen door de aangegeven uitgangen van het bord aflopen.

strategie

Je spelstrategie hangt af van de rol die je speelt:

  • Ben je de jager en houthakker: Hak niet te snel allerlei bomen om, aangezien bomen niet kunnen bewegen kunnen ze een obstakel vormen voor je medespeler. Staan ze jouw jagers in de weg dan kun je wat hakken om de weg vrij te maken. Gebruik je jagers om andere jagers te beschermen tegen de beer.
  • Ben je de vos en de beer: Een fazant levert meer punten op dan een eend, dus als de vos een keuze heeft, dan is de fazant een lekkerder hapje. Als je de beer aan het eind van het spel door één van de uitgangen naar buiten kunt loodsen (let op: hij mag maar één stapje per keer!) levert dat je 10 punten op.
Vergeet niet dat je ook kunt lopen met de eend en de fazant. Zo kun je de prooi voor de voeten van je medespeler weghalen en erzelf mee aan de haal gaan.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
truus en truus7 / 8
5678
spieletest9 / 10
45678910
speelduivel3 / 5
1234
spellengek (Peter Hein)3 / 4
1234
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (dagmar)3 / 4
1234
boardgamegeek6 / 7
6
AnderSpel7 / 9
5678
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
3456
hall90004 / 5
45
goodgameguide7 / 9
56789
spellenhoek3 / 5
345
spiele-truhe4 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

26-10-2000 itemKosmos presenteert Halali! op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Spelregels (Duits)
Online De beer is los! spelen (Duits)
Zoek De Beer is los! op Marktplaats.nl
999Games
Kosmos
Rio Grande Games
Tilsit
www.spellink.nl