doos

Beestenveiling

Beestenveiling

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van excentrieke verzamelaars en proberen zoveel mogelijk zeldzame dieren te bemachtigen door het handig bieden met kaarten.

materiaal

16 dierkaarten en voor elke speler: 1 dezelfde set biedkaarten bestaande uit 11 muiskaarten in zijn spelerskleur

gezondevisvetvarkenpechvogel

begin

Elke speler ontvangt een gelijke set muiskaarten in zijn spelerskleur in zijn hand. Deze elf kaarten worden ingezet om te bieden op verschillende zeldzame dieren.
De 16 dierkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De set bevat tien kaarten met de waarde 0-10, waaronder een vet varken en een stokpaardje. Daarnaast zijn er twee kaarten met een negatief effect (zoals de pechvogel) en vier bijzondere kaarten met een lichtblauwe achtergrond: de score-verdubbelaars (zoals de gezonde vis) en de halveerder (krokodillentranen).

verloop

fotospelsituatie

Beestenveiling wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel verloopt over verschillende ronden. Elke ronde wordt een dierkaart geveild. De bovenste dierkaart wordt opengedraaid. De actieve speler legt een bod uit zijn hand open voor zich neer. Dit bod bestaat uit één of meer biedkaarten. Elk bod moet het vorige bod overtreffen of de speler past. Wie eenmaal gepast heeft, neemt zijn bod terug op hand en kan deze ronde niet meer mee bieden. Er wordt net zo lang geboden tot er nog maar één speler aan de veiling meedoet. Deze speler legt zijn bod terzijde en ontvangt de dierkaart, die hij open voor zich legt. Als geen van de spelers een bod uitbrengt, ontvangt de laatste speler de kaart voor niets.
Bij een negatieve dierkaart (met een zwarte rand) ontvangt de eerste speler die past, de dierkaart. Hij mag zijn bod weer op hand nemen, alle overige spelers moeten hun bod terzijde leggen.
De speler die de dierkaart heeft ontvangen, is de startspeler in de volgende biedronde.

eind

Het spel eindigt zodra de vierde dierkaart met een lichtblauwe achtergrond wordt open gedraaid. De spelers tellen de som van de waarde van de biedkaarten in hun hand. De spelers met de laagste som, liggen uit het spel. De speler die nu de waardevolste verzameling heeft, is de winnaar van het spel.

positief

  • Beestenveiling is een leuk, vlot biedspelletje, met simpele regels en een leuke twist. Bij de negatieve dierkaarten bied je juist om de kaart niet te krijgen!
  • De dierkaarten hebben grappige namen, die passen bij een spreekwoord of gezegde. In de Franstalige versie zijn dit andere namen dan de Nederlandstalige uitgave. Zo is daar een dolfijn ('Rire comme une baleine') en een kat ('Donner sa langue au chat').
  • Altijd spannend wanneer de vierde lichtblauwe dierkaart wordt getrokken. Deze kaart wordt niet meer geveild: het spel eindigt direct.
  • De set biedkaarten van elke speler heeft dezelfde waarden, waardoor alle spelers dezelfde uitgangspositie hebben. De kaarten zijn echter niet helemaal oplopend: de waarden bevinden zich tussen 1 en 25, waarbij niet elke waarde voorkomt. Tijdens het spel kan je geen biedkaarten inwisselen. Wat je eenmaal hebt ingezet en ingeleverd ben je kwijt. Je moet dus elke keer weer een nieuwe afweging maken of je verder biedt, of tijdig uitstapt.

negatief

  • Het thema van het spel (excentriekelingen die bijzondere dieren verzamelen) komt niet verder dan de vormgeving en de naam van het spel. Dit blijkt ook uit de eerdere uitgave High Society, waarbij de spelers luxe goederen verzamelen.
  • Het spel eindigt direct als de vierde lichtblauwe dierkaart wordt opengedraaid. Je weet nooit wanneer dit gaat gebeuren. Aan de ene kant brengt dit een beetje spanning in het spel, aan de andere kant maakt dit de geluksfactor ook wat groter. Wie het laatst een grote slag heeft geslagen, zal in zijn vuistje lachten!

strategie

Zorg ervoor dat je niet al je biedkaarten kwijt bent, voor het einde van het spel! Dan ga je zeker met lege handen naar huis. Probeer een beetje te onthouden, welke biedkaarten je medespelers al kwijt zijn. Zo kan je een beetje inschatten, of ze het ervoor hebben het huidige bod te overtreffen, of dat dat een te grote sprong voor ze zal zijn. Niet alle waarden zijn in de set biedkaarten vertegenwoordigd!

waardering van andere sites

spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
jeux 2 rody4 / 5
345
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenhoek4 / 6
3456
spelwereld6 / 8
5678
spellenclub136½ / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Beestenveiling is een tweetalige heruitgave (Frans en Nederlands) van het spel Beestenveiling (Ravensburger, 2003). Het spelmechanisme is gelijk gebleven, maar de vormgeving is wat veranderd.
Einfach Tierisch is weer een heruitgave van het spel High Society (Ravensburger, 1995). Hierin is het spelmechanisme gelijk gebleven, maar het thema en de vormgeving is veranderd. Uberplay heeft het spel High Society in 2003 uitgebracht met het oorspronkelijke thema, maar met een nieuwe vormgeving.

Einfach TierischHigh Society - UberplayHigh Society - Ravensburger

feitjes

verwijzingen

University Games