doos

Bernini Mysterie

Bernini Mysterie

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig plaatsen en stapelen van spelstenen als eerste het gewenste aantal eigen stenen zichtbaar op het speelveld te krijgen.

materiaal

36 spelstenen, onderverdeeld in 9×4 stenen (harten, klaver, ruiten en schoppen)

begin

In een spel met twee spelers ontvangt elke speler acht stenen van één soort (harten, klaver, ruiten of schoppen).
Met drie of vier spelers ontvangt elke speler zes stenen van één soort.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt kiest de speler één van de volgende acties:

 1. De speler brengt één nieuwe steen in het spel.
 2. De speler verplaatst één steen op het speelveld.
Ad 1: De speler kan alleen een eigen steen in het spel brengen. Stenen die in het spel zijn gebracht, kunnen niet weer op voorraad worden genomen.
Ad 2: De speler kan bijvoorbeeld een steen van het speelveld nemen en deze boven op een andere steen op het speelveld plaatsen. De verplaatste steen kan een eigen steen zijn of een steen van een medespeler. Hierbij gelden de volgende regels:
 • De steen die de vorige speler heeft gespeeld, mag niet worden verplaatst.
 • Een stapel stenen bevat ten hoogste drie stenen.

eind

In een spel met twee spelers, wint de speler die het eerst vijf eigen stenen zichtbaar op het speelveld heeft liggen. In een spel met drie of vier spelers moeten vier eigen stenen zichtbaar op het speelveld liggen.

positief

 • Het spelmateriaal is goed verzorgd: de plastic stenen zijn lekker groot, en blijven mooi op elkaar gestapeld staan, zonder dat je stiekem kunt kijken wat er op de onderste steen staat afgebeeld.
 • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Voor de jongste spelers biedt het basisspel voldoende uitdaging, meer gevorderde spelers kunnen na een proefronde direct doorspelen met spelniveau 3, dat een hogere moeilijkheidsgraad heeft.
 • Je moet goed onthouden wat er op de onderste steen in een stapeltje staat afgebeeld. Is dit een eigen steen of juist een steen van je medespeler? Voor de liefhebbers van een spel met een memory-element, is het Berninin Mysterie een prima spel voor tussendoor.

negatief

 • De titel van het spel doet vermoeden dat er een link ligt tussen het boek 'Het Bernini Mysterie' van Dan Brown, maar de overeenkomst komt niet verder dan de titel en de vormgeving.
 • Een spel met spelers van ongeveer gelijke sterkte is het leukst. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
spellenclub135½ / 10
789
vlaams spellenarchief1 / 4
234
truus en truus4 / 9½
6789
spellengek (dagmar)1 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)1 / 5
2345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het eerste spelniveau geeft de spelregels voor een spel met twee personen, zoals hierboven beschreven.
Het tweede spelniveau geeft regels voor een spel met drie of vier spelers en een teamvariant: bij vier spelers speelt het rode team (harten en ruiten) tegen het zwarte team (klavers en schoppen). Het team dat samen vier stenen van één soort zichtbaar op het speelveld heeft liggen, is de winnaar van het spel.
In het derde spelniveau spelen ook de cijfers (1 t/m 5) op de stenen een rol. Elke speler ontvangt negen stenen van één soort. De speler die het eerst vijf eigen stenen met elk een verschillend cijfer zichtbaar op het speelveld heeft liggen, is de winnaar van het spel.

algemeen

 • De titel van het spel doet vermoeden dat er een link ligt tussen het boek 'Het Bernini Mysterie' van Dan Brown, maar de overeenkomst komt niet verder dan de titel en de afbeelding op de doos.
 • Het spel komt in het zelfde formaat als het spel Da Vinci Code (Identity Games, 2004). Ook de titel van dit spel is afkomstig van een boek van Dan Brown. Het wachten is nu op het Juvenalis Dilemma!
 • Het spel is door Identity Games ook uitgebracht in een versie die meer gericht is op kinderen: Kat en Muis. Dit spel wordt gespeeld met twee spelers volgens de spelregels van het eerste spelniveau. De spelstenen tonen een afbeelding van een kat of een muis.

Het Bernini Mysterie, Dan Brownbestel Het Bernini mysterie, Dan Brown (books-nl) bij bol.comDa Vinci Code - Identity Gamesbestel Da Vinci Code (toys) bij bol.comKat en Muis - Identity Games

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemCalifornian Products presenteert Bernini Mysterium op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Identity Games
Californian Products
www.spellink.nl