doosbestel Doolhof bij bol.com

De betoverde Doolhof

De betoverde Doolhof

doosbestel Doolhof bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
9,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers gaan in een doolhof op zoek naar schatten. Maar let op: het doolhof is betoverd, waardoor de gangen kunnen verschuiven! Wie vindt als eerste al zijn schatten?

materiaal

spelbord, 34 doolhoftegels, 24 schatkaarten en voor elke speler 1 spelstuk in zijn spelerskleur

tegel01tegel02kaart01kaart02

begin

Het spelbord toont een doolhof bestaande uit een rooster van 7×7 velden. Hierop worden de doolhofkaarten willekeurig open neergelegd. Eén doolhofkaart blijft over. Dit wordt gedurende het spel gebruikt om de gangen in het doolhof te laten verschuiven. Sommige doolhofkaarten tonen alleen een stukje gang, op andere doolhofkaarten staat tevens een schat afgebeeld. Deze schatten zijn ook te vinden op de kaarten. De kaarten worden geschud en over de spelers verdeeld. Elke speler legt zijn kaarten in een gedekte stapel voor zich. Hij mag de bovenste kaart van zijn stapel bekijken. Dit is de schat die moet worden gevonden. Elke speler plaatst zijn spelstuk op de aangegeven startpositie op het spelbord.

verloop

De Betoverde Doolhof wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt schuift de speler de overgebleven doolhofkaart vanaf de zijkant in het doolhof, net zover tot een doolhofkaart uit de rij wordt geschoven. Staat op de uitgeschoven kaart een spelstuk, dan wordt deze op de zojuist ingeschoven kaart geplaatst. Vervolgens mag de speler zijn spelstuk verplaatsen naar een veld naar keuze dat zonder onderbrekingen kan worden bereikt. Als het spelstuk op het veld met de gezochte schat belandt, laat de speler zijn kaart met deze schat zien en legt deze kaart terzijde. Hij mag de bovenste kaart van zijn stapel bekijken. Dit is de volgende schat die hij moet vinden. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler al zijn schatten heeft gevonden en weer op zijn startpositie terug is. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels van zijn simpel. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • De afgebeelde schatten zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Ze ademen allemaal een sprookjes- en toverachtige sfeer.
  • Het spel is uitstekend geschikt voor kinderen die niet zo goed hun verlies kunnen. De spelers kunnen elkaar niet bewust dwars zitten, want je weet niet welke schat je medespelers zoeken.

negatief

  • Voor jonge kinderen kan het nog knap lastig zijn. Er komt voor hen heel wat vergelijken, passen en meten bij kijken. Voor de jongste spelers is er ook een junior versie: Mijn eerste Doolhof.
  • Het is eigenlijk meer een 'puzzel' dan een 'spel'. Iedereen speelt voor zich, er is weining interactie.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
5678
speelduivel3 / 5
1234
spellengek (Dagmar)3 / 4
1234
boardgamegeek6 / 7
6
spielephase4 / 6
345
spieletest6 / 10
45678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De betoverde Doolhof is een spel voor de jongste spelers uit de 'Labyrinth-familie', waartoe ook Mijn eerste Doolhof en Labyrinthe, het kaartspel behoren.
De betoverde Doolhof is ook verkrijgbaar in een Disney-versie.

Mijn eerste Doolhofbestel Mijn eerste doolhof (toys) bij bol.comLabyrinthe, het kaartspelbestel Labyrinth kaartspel (toys) bij bol.comDisney Labyrinthbestel Disney Labyrinth (toys) bij bol.comMaster Labyrinthbestel Master Labyrinth (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

04-1991 itemMaster Labyrinth is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 1991.

verwijzingen

Online De Betoverde Doolhof
Zoek De betoverde Doolhof op Marktplaats.nl
Ravensburger