doosbestel Big Brain Academy bij bol.com

Big Brain Academy Het Bordspel

Big Brain Academy Het Bordspel

doosbestel Big Brain Academy bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers van een team proberen in vijf spelrondes zoveel mogelijk fiches te verzamelen door de opdrachten goed uit te voeren. Welk team heeft volgens de weegschaal de meeste hersenen?

materiaal

1 draaischijf, 1 weegschaal, 1 zandloper, 1 stift, 1 magische bril, 7 tangram stukken, 330 opdrachtkaarten in 5 categoriën en 170 fiches in 5 kleuren

LogicaGymnastiekZwaargewichtPadvinders

begin

De opdrachtkaarten worden gesorteerd op categorie: Visie, Rekenen, Analyse, Geheugen en Logica. Per categorie worden de kaarten geschud en als gedekte stapels neergelegd. In de categorie-uitleg worden voorbeelden gegeven van de verschillende opdrachten binnen de categorie. Zo bevat de categorie Logica opdrachten rond Gymnastiek, Zwaargewicht en Padvinders.
De spelers worden verdeeld in twee teams. De spelers spelen ieder voor zich, maar verzamelen fiches voor het eigen team.

verloop

In zijn beurt draait de speler aan de draaischijf. De draaischijf toont verschillende velden: 5 velden met de 5 categoriën, 2 velden Teamwork en 1 veld 'Kies een categorie'. Als de wijzer een categorie aanwijst, neemt de speler de stapel met deze opdrachtkaarten. Bij 'Kies een categorie' mag de speler zelf een categorie uitkiezen. Bij Teamwork kiest het andere team de categorie, maar mag het eigen team de speler helpen.
De zandloper wordt omgedraaid. De speler draait de bovenste opdrachtkaart open en voert de opdracht uit. Hij kan hierbij de afwisbare stift gebruiken om het antwoord op de kaart aan te geven. Hij geeft de uitgevoerde kaart aan het andere team en pakt een nieuwe kaart van de stapel. Dit gaat zo door tot de zandloper na 30 seconden stopt.
Het andere team controleert de gegeven antwoorden. Met de magische bril kan het juiste antwoord worden afgelezen. Voor elke goed uitgevoerde kaart ontvangt de speler een fiche in de kleur van de gespeelde categorie. Voor elke fout uitgevoerde kaart wordt een fiche afgetrokken van het totaal aantal gewonnen fiches in deze beurt.
Vervolgens gaat de beurt naar een speler van het andere team.

eind

Het spel eindigt als elke speler vijf keer aan de beurt is geweest. Het ene team plaatst de fiches links in de weegschaal en het andere team rechts. Het team met de meeste hersenen is het winnende team.

positief

 • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd.
 • Aan het eind van het spel worden de fiches van beide teams gewogen. Wie heeft de meeste hersenen? Niet alle fiches zijn even zwaar. Bij de makkelijke opdrachten kan je dus wel veel fiches verzamelen, maar deze leggen niet zoveel gewicht in de schaal.
 • Met de categorie-uitleg kunnen de spelers snel even nazoeken welke opdrachten ze te wachten staan. In de spelregels staat aangegeven dat je deze kaarten los moet scheuren, maar dat is nergens voor nodig.
 • Met de magische bril kan het juiste antwoord worden afgelezen. Dit is een leuke vondst, want zo kan de speler het goede antwoord niet stiekem afkijken. Of wel?

negatief

 • Het spel draait niet zozeer om wie het slimste is, maar om wie het snelste is. Toch zijn enkele opdrachten te lastig voor 8-jarigen, waar volwassenen hun hand niet voor omdraaien. Sommige opdrachten zijn wel heel makkelijk, terwijl bij andere opdrachten 30 seconden nooit genoeg kan zijn! Wie is er zo handig met tangram? Daarnaast heb je niet altijd alle tangramstukken nodig, maar staat niet aangegeven welke stukken je wel en welke je niet moet gebruiken. Dat lukt je dus nooit in die halve minuut.
 • De penalty voor het fout beantwoorden van een opdracht komt hard aan. Niet alleen ontvang je geen fiche voor deze vraag, maar je raakt er zelfs 1 kwijt. Au!
 • En hoe nauwkeurig is die weegschaal? Vergeet dan niet wat het eigenlijke doel is van dit spel: samen een hoop plezier maken!

algemeen

Big Brain Academy is gebaseerd op het gelijknamige spel van Nintendo DS, dat inmiddels ook voor de Wii is verschenen.

Big Brain Academy NDSbestel Big Brain Academy NDS (computer) bij bol.comBig Brain Academy - Wii Degreebestel Big Brain Academy - Wii Degree (computer) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2007
 • uitgever
 • ook bekend als
  Big Brain Academy Boardgame (USA), Big Brain Academy Brettspiel (Duitsland)

verwijzingen

University Games