doos

Big City

Big City

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers bouwen samen een stad waarbij ieder voor zich probeert waardevolle projecten te realiseren.

materiaal

52 gebouwen, 17 trams, 8 stadswijken, 1 scorebord, 72 perceelkaarten en voor elke speler: 1 telsteen, 1 spelersfiche en 1 overzichtskaart

perceelkaartperceelkaart-achterkantparkfabriekScorebord

begin

De perceelkaarten worden per wijk gesorteerd (te herkennen aan het opschrift en cijfer op de achterkant) en per wijk geschud. Elke speler ontvangt van de eerste 5 wijken een perceelkaart in zijn hand. De overige kaarten vormen afzonderlijke gedekte trekstapels.
Elke speler plaatst zijn telsteen op het startveld van het scorespoor, en ontvangt een spelersfiche en een overzichtskaart. De eerste wijk wordt in het midden gelegd. Elke speler mag vervolgens een wijk naar keuze aanleggen.

verloop

fotospelsituatie

De wijken zijn verdeeld in blokken. Elke perceelkaart hoort bij een bepaald blok in een wijk, te herkennen aan het overeenkomstige nummer. In zijn beurt mag een speler één van de volgende akties uitvoeren:

 1. Een gebouw plaatsen.
 2. Een tram plaatsen.
 3. Een wijk aanleggen.
 4. Kaarten ruilen.
 5. Passen.
Ad 1: Gebouwen zijn er in verschillende soorten en maten. De speler kiest een blok (of aansluitende blokken), legt de bijbehorende perceelkaart(en) op de aflegstapel en plaatst het gekozen gebouw op het perceel. Op de overzichtskaart staat aangegeven op welk moment in het spel welke gebouwen gebouwd mogen worden en aan welke eisen moet zijn voldaan, alvorens zij gebouwd mogen worden. Vervolgens wordt zijn score bepaald. De score is afhankelijk van het soort gebouw, eventueel de grootte van het gebouw, en de bouwlocatie.
Ad 2 :Met deze aktie mag pas begonnen worden als het Raadhuis is gebouwd. De eerste speler die deze aktie kiest, mag slechts één tram plaatsen. De volgende keren mogen twee trams geplaatst worden. Elke nieuw geplaatste tram moet grenzen aan één (en niet meer dan één) reeds geplaatste tram. De trambaan levert zelf geen punten op, maar zorgt ervoor dat nieuwe, aangrenzende gebouwen meer punten opleveren.
Ad 3: Een nieuwe wijk moet met ten minste 2 percelen grenzen aan een reeds geplaatste stadswijk.
Ad 4: De speler kiest kaarten uit zijn hand en legt deze onderop de betreffende trekstapel. Hij mag zijn hand nu weer aanvullen tot vijf kaarten.
Ad 5: De beurt gaat direct naar de volgende speler.
Aan het eind van zijn beurt mag de speler zijn handkaarten aanvullen tot 5. Daarbij mag per wijk maximaal 2 kaarten getrokken worden.
De 2 parken en 2 fabrieken.zijn speciale gebouwen. Door het bouwen van een gebouw aan een park worden bonuspunten verkregen, terwijl een gebouw grenzend aan een fabriek juist strafpunten oplevert.

eind

Het spel eindigt als alle locaties van alle aangelegde wijken zijn bebouwd of als twee ronden lang geen van de spelers iets heeft gebouwd. Winnaar is de speler met de hoogste score.

positief

 • Eindelijk een bouwspel dat juist met 2 spelers goed tot zijn recht komt. De spanning wordt hoog opgevoerd: lukt het me om twee of meer naast elkaar gelegen perceelkaarten te bemachtigen en er ook nog iets moois op te kunnen bouwen? En wie krijgt het voor elkaar om het warenhuis te bouwen? Daarvoor moet je aan heel wat eisen voldoen . . .
 • De verschillende (plastic) componenten zijn tot in detail 3D weergegeven. Dat is weer eens wat anders dan stoere houten bouwstenen! Je ziet gedurende het spel een echte stad ontstaan.

negatief

 • De componenten zitten wel wat erg strak in de plastic binnendoos. Plaats voordat je met het spel begint alle elementen voor alle spelers goed zichtbaar op tafel, zodat iedereen goed kan zien wat er nog gebouwd kan worden.
 • Door de vele bouwstukken is de prijs wel een beetje aan de hoge kant. Gelukkig is het spel hier en daar in een aanbieding verkrijgbaar (geweest).
 • De tramrails is een beetje te laag uitgevallen. Het is nogal wat gepriegel om die tussen twee gebouwen te plaatsen.
 • Met 4 of 5 spelers lukt het je bijna niet om twee naast elkaar gelegen perceelkaarten te bemachtigen en er dan ook nog iets op te kunnen bouwen. Voor je het weet heeft een medespeler hier een park of fabriek geplaatst. Je bent meer bezig de voor deze beurt voordeligste zet te bedenken dan een lange termijnplanning op te zetten.

waardering van andere sites

spielephase6 / 6
3456
AnderSpel8 / 9
56789
spieleteufel8 / 10
5678910
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
spellenclub138 / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
speljournaal3 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Valley Games, Inc. presenteert tijdens Spiel 2007 in Essen een herziene uitgave van Big City. De nieuwe look is van de hand van Mike Doyle. Het spel komt met twee nieuwe gebouwen, waaronder een ziekenhuis.

Big City - Valley Games, Inc.

feitjes

weetjes

18-10-2007 itemValley Games, Inc. presenteert een herziene uitgave van Big City op Spiel 2007 in Essen.
04-02-1999 itemGoldsieber presenteert Big City op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

999Games
Goldsieber
Rio Grande Games
Valley Games, Inc.
www.spellink.nl