doos

Biggenbende

Biggenbende

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen als eerste hun kaarten kwijt te raken, maar worden daarbij op diverse manieren dwarsgezeten door hun medespelers.

materiaal

40 fiches en 80 kaarten, onderverdeeld in 8 jokers en kaarten die zijn genummerd van 1-12 (6 kaarten van elk)

achterkantjokerkaart01OverslaanRichtingsverandering

begin

De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 3 kaarten die hij gesloten op een rij voor zich plaatst. Vervolgens ontvangt elke speler 7 kaarten in zijn hand en elke speler kiest welke 3 kaarten hij open op een rij voor zich plaatst. De overige 4 kaarten vormen zijn handkaarten. De kaarten zijn onderverdeeld in jokers en kaarten met een waarde van 1-12.
De spelers moeten eerst de kaarten in hun hand kwijt raken, vervolgens hun open kaarten en als laatste de gesloten kaarten.

verloop

fotospelsituatie

Biggenbende wordt gespeeld in de richting van de klok.
De startspeler kiest één of meer dezelfde kaarten uit zijn hand en legt deze open op de aflegstapel. Vervolgens trekt hij een kaart van de trekstapel. De volgende speler legt één of meer dezelfde kaarten uit zijn hand op de aflegstapel. De waarde van deze kaart moet hoger of gelijk zijn aan de waarde van de bovenste kaart van de aflegstapel. Vervolgens trekt hij een nieuwe kaart.
Als de speler geen kaarten kan spelen, moet hij de aflegstapel op hand nemen. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
Een aantal extra regels:

  • Drie dezelfde kaarten: Zodra drie dezelfde kaarten op de aflegstapel liggen, worden alle kaarten van de aflegstapel uit het spel genomen. De speler die deze derde kaart heeft gespeeld, mag nogmaals één of meer kaarten spelen. Omdat de trekstapel weg is, mag elke waarde worden gespeeld.
  • Joker: De joker heeft geen waarde en mag altijd worden gespeeld. Op een joker mag elke willekeurige waarde worden gespeeld.
  • Overslaan: Als een speler een kaart met waarde 4 heeft gespeeld, moet de volgende speler een beurt overslaan.
  • Aflegstapel opruimen: Als een speler een kaart met waarde 8 heeft gespeeld, worden alle kaarten van de aflegstapel uit het spel genomen. De speler die deze kaart heeft gespeeld, mag nogmaals één of meer kaarten spelen.
  • Richtingsverandering: Als de speler een kaart met waarde 11 heeft gespeeld, verandert de speelrichting, dus met de klok mee wordt tegen de klok in en omgekeerd.
Als de trekstapel op is, kan het voorkomen dat een speler geen kaarten meer op handen heeft. Aan het begin van zijn beurt kiest hij één of meer dezelfde kaarten van zijn openligende kaarten en legt deze op de aflegstapel. Als de speler geen kaart kan spelen, moet hij de aflegstapel op hand nemen.
Als een speler geen kaarten op hand heeft èn zijn openliggende kaarten heeft uitgespeeld, moet hij een dichte kaart nemen en kijken of hij deze kan uitspelen. Als de speler deze kaart niet kan spelen, moet hij deze kaart en de aflegstapel op hand nemen.
De speler die als eerste al zijn kaarten heeft uitgespeeld, ontvangt drie fiches. Het spel gaat door tot de tweede speler al zijn kaarten is kwijtgeraakt. Hij ontvangt twee fiches. De overige spelers ontvangen één fiche, behalve de speler met de meeste kaarten. Die krijgt geen fiche. De kaarten worden geschud en een nieuwe ronde begint.

eind

Het spel eindigt na de vijfde ronde, of als alle fiches op zijn. De speler met de meeste fiches wint het spel.

positief

  • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg. Met de aktiekaarten kan je elkaar lekker dwars zitten.
  • Biggenbende is een variant op het welbekende 'Pesten', maar met een vrolijke twist. Niet alleen de kaarten uit je hand, maar ook drie onbekende gesloten kaarten moet je zien kwijt te raken. En als je geen kaarten kunt spelen, moet je de aflegstapel op hand nemen.
  • Geen moeilijke keuzes of strategische planningen: gewoon een ongecompliceerd kaartspel!

negatief

  • Even mopperen over de spelkaarten: de kaarten hebben een onder- en een bovenkant. Hierdoor zijn de spelers steeds bezig de kaarten in hun hand om te draaien.
  • De geluksfactor is wel erg groot. Soms heb je pech en is de waarde op je dichte kaarten echt laag en de aflegstapel erg hoog.

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 5
345
spellengek (Wendy)3 / 4
1234
AnderSpel7 / 9
5678
spellenclub136 / 8
45678
truus en truus6 / 8
5678

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Biggenbende is een herziene versie van het spel Pig Pile, uitgegeven door R&R Games (2001). Deze uitgave bevatte kleine rubberen varkentjes, in plaats van de varkensfiches.

Pig Pile

feitjes

verwijzingen

University Games