doos

Black Box +

Black Box +

doos

aantal spelers

spelers
1 - 2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 23,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door logisch denken en deduceren probeert de ene speler de positie van de atomen in het geheime molecuul van de andere speler te ontrafelen.

materiaal

tweezijdig spelbord, 6 rode kogels, 42 gekleurde houten markeringsstenen, 1 blok met diagrammen, 1 boekje met puzzels, spelregels (in Nederlands, Duits, Frans, Engels en Italiaans)

kogels

begin

Het spelbord toont een rooster van 8×8 velden. De rijen en kolommen zijn genummerd (1-32). Dit stelt de Black Box voor.
Het spel wordt gespeeld in meer dan één ronde. In een ronde is de ene speler de codemaker (molecuulmaker) en de andere speler de codebreker (wetenschapper). De volgende ronde worden de rollen omgedraaid. Spreek van te voren af hoeveel ronden worden gespeeld; kies altijd een even aantal, zodat elke speler net zo vaak molecuulmaker als wetenschapper kan zijn.

verloop

fotospelsituatie

De molecuulmaker markeert in het diagramblokje in het geheim 4 posities. Dit zijn de 4 atomen in zijn geheime molecuul in de Black Box.
De wetenschapper kiest nummer van een rij of een kolom op het spelbord en plaatst daar een gekleurde markeersteen. Dit stelt een straal voor die in de Black Box wordt geschoten.
De molecuulmaker kijkt in zijn geheime diagram hoe de straal door de atomen wordt beïnvloed:

 1. Als de ingeschoten straal de Black Box op een andere plek verlaat, markeert hij die rij of kolom met een gelijk gekleurde markeersteen.
 2. Als de straal door een atoom wordt geabsorbeerd, wisselt hij de gekleurde markeersteen voor een zwarte markeersteen.
 3. Als de straal wordt teruggekaatst, wisselt hij de gekleurde markeersteen voor een witte markeersteen.
Ad 1.: Een ingeschoten straal gaat rechtdoor, tenzij hij wordt afgebogen door een atoom. Een straal kan een atoom niet passeren, maar wordt voortijdig afgebogen in een rechte hoek.
Ad 2.: Een straal wordt geabsorbeerd als hij op zijn pad een atoom tegenkomt.
Ad 3.: Een straal wordt teruggekaatst als hij zo wordt afgebogen dat hij de Black Box op dezelfde plek weer verlaat. Het kan zijn dat de straal de Black Box niet eens inkomt, omdat hij direct wordt afgebogen.

eind

De wetenschapper bestookt de Black Box net zolang met stralen, tot hij de positie van de 4 atomen heeft gededuceerd. Hij plaatst de 4 rode kogels op die posities. De molecuulmaker toont zijn diagram. Als de wetenschapper de posities goed heeft, ontvangt hij net zoveel punten als het aantal stralen dat hij heeft gebruikt. Nu wisselen de rollen. De speler die de minste stralen nodig heeft, om de posities te bepalen, is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De markeerstenen en rode kogels zijn lekker stevig en geven het spel een robuuste uitstraling.
 • De spelregels klinken een beetje geheimzinnig: geheime moleculen, straling die wordt afgebogen of geabsorbeerd. Je moet even doorkrijgen hoe de straling zich in de Black Box gedraagt.
 • Pure logica! Voor de liefhebbers van Mastermind een absolute must.

negatief

 • In dit spel speelt ieder voor zich, er is eigenlijk geen interactie. Als je eenmaal een molecuul hebt ontworpen, moet je alleen na elke ingeschoten straal zijn pad volgen en het resultaat doorgeven.
 • Je kunt geluk hebben en gelijk een straal inschieten die ongehinderd de Black Box aan de overzijde weer verlaat. Dit levert je een hoop informatie op!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase6 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
truus en truus8½ / 9½
6789
hall90004½ / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
boardgamegeek6 / 8
67

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het spelbord in Black Box + is tweezijdig: de ene zijde toont een vierkant rooster, de andere zijde een hexagonaal patroon. Op het vierkante rooster wordt gezocht naar 4 of 5 atomen, op het hexagonale bord naar 5 of 6 atomen. De spelers bepalen voor aanvang van het spel op welk bord zij spelen en met hoeveel atomen.

algemeen

Black Box + is een herziene uitgave van Black Blox. Nieuw is het hexagonale spelbord en de extra spelstukken (1 extra kogel en extra markeerstenen).

feitjes

 • jaar van uitgave
  2007
 • ontwerper
  Eric Solomon
 • uitgever

verwijzingen

Franjos