doos

Black Molly

Black Molly

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
5 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
13,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen hun visjes zo lang mogelijk in leven te houden door ze weg te houden van de Black Molly's, de anemonen, de aquariumpomp en andere gevaren.

materiaal

24 aquariumkaarten, 6 markeerstenen, 2 Black molly's, 1 vierzijdige dobbelsteen en voor elke speler: 4 visjes in zijn spelerskleur

begin

Het speelveld wordt opgebouwd uit een rooster van 6×4 velden. Dit stelt het aquarium voor. Sommige velden tonen een apparaat, zoals een pomp of een verwarmingselement, sommige andere velden tonen een anemoon.
Elke speler ontvangt vier visjes in zijn spelerskleur. Elke speler plaatst een visje op elk van de vier startvelden. Ook de twee Black Molly's (neutrale, maar gevaarlijke vissen) worden op hun startveld neergelegd.

verloop

Het spel verloopt over verschillende ronden. Elke ronde wordt gespeeld in de richting van de klok. Na elke ronde wordt de speler links van de startspeler de volgende startspeler.

 1. In zijn beurt mag de speler elk van zijn visjes één veld verplaatsen, in horizontale of verticale richting. Een visje mag niet eindigen op een anemoon of op een geactiveerd apparaat.
 2. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest, gooit de startspeler met de vierzijdige dobbelsteen. Hiermee wordt bepaald welk apparaat wordt geschakeld. Staat het betreffende apparaat uit, dan wordt het apparaat geactiveerd door het te markeren met een markeersteen. Staat het apparaat aan, dan wordt het apparaat uitgeschakeld door de markeersteen weg te nemen.
  Vervolgens wordt gekeken of de pomp aan staat. Als dit het geval is, wordt elk visje in de stroom (uitgezonderd de Black Molly's) één veld verplaatst in de richting van de stroom.
 3. Nu komen de Black Molly's aan de beurt: de startspeler verplaatst beide Black Molly's één veld in de richting van het veld met de minste visjes.
 4. Nu wordt de schade opgenomen: alle visjes op een anemoon, een geactiveerd apparaat of bij een Black Molly worden uit het aquarium verwijderd.
Vervolgens wisselt de startspeler en de volgende ronde begint.

eind

Als een speler geen visjes meer in het aquarium heeft, dan ligt hij uit het spel. De speler die als laatste overblijft, is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spel zit verpakt in een handig klein doosje.
 • Het speelveld wordt elke spelronde anders opgebouwd , waardoor elk spel weer anders verloopt.
 • Tijdens het spel verandert de situatie op het speelveld voortdurend: de apparaten worden aan- en uitgeschakeld en de Black Molly's komen gevaarlijk dicht in de buurt. De ene keer zit je visje in een grote school, het volgende moment zwemt ie in zijn eentje rond, waarmee hij de Black Molly's aantrekt. Opletten dus!
 • Het thema is leuk verwerkt in het spelmateriaal en het spelmechanisme. Het aquarium zit vol gevaren!

negatief

 • De geluksfactor schuilt met name in de worp met de dobbelsteen. Wordt hierdoor het apparaat waar een visje van jou staat geactiveerd of drijft de stroom je in een anemoon?
 • Echt veel diepgang heeft het spel niet. Je hebt weinig mogelijkheden om het spel te sturen. Het komt vaak genoeg voor dat je bij het verplaatsen van je visjes geen echte keuze hebt. Blijven staan trekt de Black Molly's aan, maar verplaatsen is naar elke kant een risico.

waardering van andere sites

AnderSpel6 / 9
56789
hall90002 / 6
345

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Richard de Rijk
 • uitgever
  The Realm of Fantasy

weetjes

23-10-2004 itemThe Realm of Fantasy presenteert Black Molly op Spiel 2004 in Essen.