doos

Block it!

Block it!

doos

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
15 - 25

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig draaien van de spelstukken hun blokken op gelijkgekleurde velden op het spelveld te plaatsen en daarbij de mogelijkheden van hun medespelers zoveel mogelijk te blokkeren.

materiaal

1 spelbord, 25 spelstukken, 1 speciale dobbelsteen en voor elke speler: 3 blokken in zijn spelerskleur

spelstukkenantiblokwisselen2Xrechts

begin

Het spelbord bestaat uit een rooster van 5×5 velden. De 25 spelstukken zijn vierkant en tonen vier vierkantjes in vier verschillende kleuren: blauw, geel, rood en zwart. De spelstukken worden zodanig op het rooster geplaatst, dat hierbij geen vierkanten bestaande uit vier vierkantjes van één kleur ontstaan.
Elke speler ontvangt drie blokken in zijn spelerskleur: blauw, geel, rood of zwart. De hier beschreven regels zijn van toepassing bij een spel met twee spelers.

verloop

fotospelsituatie

Block it! wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen. De speler voert de acties behorend bij de worp van de dobbelsteen uit. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.
Als aan het begin of einde van zijn beurt een vierkant (bestaande uit vier vierkantjes) in zijn spelerskleur aanwezig is, plaatst de speler een blok op dit vierkant. De vier spelstukken waar het blok op ligt, zijn nu geblokkeerd: deze spelstukken mogen niet worden gedraaid of verwisseld.
Mogelijke acties:

 • 1 × naar links draaien: De speler kiest een spelstuk en draait deze één slag naar links.
 • 1 × naar rechts draaien: De speler kiest een spelstuk en draait deze één slag naar rechts.
 • 2 × naar links draaien: De speler kiest een spelstuk en draait deze twee slagen of kiest twee spelstukken en draait deze elk één slag naar links.
 • 2 × naar rechts draaien: De speler kiest een spelstuk en draait deze twee slagen of kiest twee spelstukken en draait deze elk één slag naar rechts.
 • verwisselen: De speler kiest twee spelstukken en verwisselt deze van plek zonder deze te draaien.
 • anti-blok: De speler mag een blok van het speelveld verwijderen. Vervolgens gooit de speler nogmaals met de dobbelsteen. Gooit de speler weer 'anti-blok' dan is zijn beurt direct voorbij

eind

De speler die het eerst al zijn blokken op het speelveld heeft geplaatst, is de winnaar van het spel.

positief

 • Elk spelstuk heeft een handig steeltje waarmee het spelstuk makkelijk kan worden opgepakt. Daarnaast is het spelbord zo gemaakt, dat de spelstukken goed op hun plaats blijven liggen. De kleuren ogen wat somber, maar dat is een kwestie van smaak.
 • Het spel speelt vlot weg. Ook jongere kinderen vanaf 5 à 6 jaar kunnen het spel al snel meespelen, al kost het sommige kinderen in het begin even moeite om uit de worp van de dobbelsteen te begrijpen hoe je de spelstukken moet draaien.
 • Altijd leuk om een blok van je medespeler te verwijderen!
 • De spelregels beschrijven aparte regels voor een spel met 3 of 4 spelers en geeft mogelijkheden om deze regels naar eigen wens aan te passen.

negatief

 • De geluksfactor schuilt natuurlijk in de worpen met de dobbelsteen. Deze worp bepaalt welke actie de speler mag uitvoeren. Daarbij kan de speler wel zelf bepalen welk(e) spelstuk(ken) hij draait of verwisselt, zolang deze maar niet zijn geblokkeerd.
 • De spelregels zijn een beetje chaotisch beschreven. Gelukkig heeft The Game Master op zijn website een aantal FAQ's als toelichting geplaatst.

strategie

In een spel met twee spelers moet je maar hopen dat je na een geslaagd 'anti-blok' niet nog een keer 'anti-blok' gooit: nu kan je medespeler in zijn beurt direct zijn blok terugplaatsen!
In een spel met 3 of 4 spelers kan je beter een blok van de speler die direct voor je aan de beurt is verwijderen: gooi je nog een keer 'anti-blok' dan kan de volgende speler nog een poging wagen het vierkant af te breken.

waardering van andere sites

truus en truus7 / 8
5678
speelduivel3 / 5
1234
AnderSpel7 / 9
5678
spellenclub136 / 8
45678
spieletest7 / 10
45678910
spellengek (wendy)2 / 4
1234
spellengek (dagmar)2 / 4
1234
vlaams spellenarchief2 / 4
234
spielephase3 / 6
345
hall90002 / 5
45

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

12-08-2005 itemThe Game Master organiseert een recordpoging Block It! voor het Guinness Book of Worldrecords tijdens KidsAdventure 2005.
23-10-2004 itemThe Game Master presenteert Block it! op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

The Game Master
www.spellink.nl