doosbestel Le Bloq bij bol.com

Le Bloq

Le Bloq

doosbestel Le Bloq bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel legspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen de blokken zo op het spelbord te plaatsen, dat daardoor vakjes op het spelbord worden ingesloten. Het aantal ingesloten vakjes is gelijk aan het aantal punten dat de speler krijgt.

materiaal

spelbord, 40 bloqs, 1 scoreblok

begin

Het spelbord toont een rooster van kleine vakjes. De blokken (bloqs) hebben allemaal dezelfde afmetingen: 1 zijde van 6 vakjes, 1 zijde van 8 vakjes en 1 zijde van 12 vakjes.

verloop

materiaal

Le Bloq wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt neem de speler een bloq en plaatst dit op het spelbord. De speler mag zelf kiezen welke zijde van het bloq op het spelbord wordt geplaatst. Het eerste bloq mag niet grenzen aan de rand van het spelbord. Voor de elk volgend bloq gelden de volgende regels:

  • Het nieuw te plaatsen bloq moet met minstens één vakje grenzen aan een eerder geplaatst bloq.
  • Het nieuw te plaatsen bloq moet met een andere zijde op het spelbord worden gezet als de bloq(s) waar het aan grenst, tenzij door het plaatsen van het bloq vakjes op het spelbord worden ingesloten.
Vakjes zijn ingesloten als deze aan alle kanten zijn omringd door bloqs of door de rand van het spelbord èn als er op de ingesloten vakjes geen bloq meer past. Als de speler door het plaatsen van een bloq, vakjes op het spelbord compleet heeft ingesloten, ontvangt hij net zoveel punten als het aantal ingesloten vakjes.

eind

Het spel eindigt als er geen bloq meer op het spelbord kan worden geplaatst. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is goed verzorgd. De blokken zijn lekker groot, blijven stevig staan en zijn prima te hanteren.
  • De factor geluk is geheel afwezig. Je bent alleen afhankelijk van de zetten van je medespelers.
  • Uitstekend geschikt voor 2 spelers.
  • Je moet niet alleen in de gaten houden hoeveel punten je zelf kan scoren, maar ook hoeveel punten de volgende speler kan pakken!

negatief

  • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel heel lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken. Je kunt pas met nadenken beginnen als de vorige speler zijn bloq heeft geplaatst.
  • Als de speler die voor je aan de beurt is alleen let op zijn eigen score en niet op jouw mogelijke score, kan je flink cashen. In een spel met 2 spelers zal dat niet zo snel voorkomen, behalve als je medespeler niet goed op let. Maar in een spel met 3 of 4 spelers is het niet leuk als op deze manier die ene speler steeds punten weggeeft aan dezelfde speler.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus6½ / 9½
6789
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Goliath Games