doosbestel BLOX, Ravensburger bij bol.com

Blox

Blox

doosbestel BLOX, Ravensburger bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 50,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten blokkentorens te bouwen of af te breken, om zo de meeste punten te verzamelen. Ook met het slaan van je medespelers worden punten verdiend!

materiaal

1 spelbord, 40 blokken in 4 kleuren, 60 kaarten, 1 fasebord, 1 markeersteen en voor elke speler: 4 spelfiguren en 1 joker in zijn spelerskleur

kaart-achterkantgrijze kaartwitte kaartachterkant jokervoorkant jokerfasenbord

begin

De 60 kaarten worden geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 5 kaarten in zijn hand. Daarnaast ontvangt elke speler 4 spelfiguren en een jokerkaart in zijn spelerskleur.
Het spelbord toont een rooster van 9×9 velden in 4 verschillende kleuren: grijs, wit, zwart en rose. Deze kleuren komen overeen met de kleuren op de kaarten en de blokken.
Op een aantal velden op het spelbord staan 1 of meer stippen. Op deze velden komt een blokkentoren die uit net zoveel blokken bestaat als het aantal stippen op het veld. De kleur van de blokken wordt steeds willekeurig gekozen. Op elke toren komt een puntenfiche, waarvan de waarde overeenkomt met de hoogte van de blokkentoren. Dus een toren van 3 blokken staat op een veld met 3 stippen en krijgt een fiche met 3 punten. Dit is de startopstelling.

verloop

Blox wordt gespeeld over 4 verschillende fasen. In elke fase mogen slechts torens van een bepaalde hoogte worden gebouwd of gepakt. In de eerste fase mogen torens van 1 blok worden gepakt, en torens van 2 blokken worden gebouwd. De eerste fase eindigt als er nog slechts 1 toren met 1 blok op het bord staat.
In zijn beurt kan de speler kiezen uit de volgende acties:

  1. een nieuw spelfiguur inzetten of een reeds geplaatste figuur bewegen;
  2. een toren afbreken;
  3. een toren bouwen;
  4. een spelfiguur van een medespeler slaan;
  5. passen of kaarten ruilen.
ad 1: De speler speelt een kaart uit en brengt een nieuw spelfiguur op het bord of beweegt een reeds geplaatste spelfiguur naar het eerstvolgende veld in die kleur. Een nieuw spelfiguur wordt vanaf de rand van het spelbord in een rechte lijn op het eerstvolgende veld in die kleur gezet. De spelfiguur mag hierbij geen spelfiguren of torens passeren en het doelveld moet onbezet zijn.
ad 2: De speler kan een toren afbreken door de juiste kaarten uit zijn hand te spelen: per blok een kaart in dezelfde kleur. Dit kan echter alleen als er tussen zijn spelfiguur en de toren die hij afbreekt, geen veld in die kleur(en) aanwezig is. Ook moeten alle velden tussen spelfiguur en de toren onbezet zijn. De speler ontvangt het puntenfiche en de blokken van de toren.
ad 3: De speler kan een toren bouwen door de juiste kaarten uit zijn hand te spelen: per blok een kaart in dezelfde kleur. De toren wordt gebouwd op het veld waar een eigen spelfiguur staat. De spelfiguur komt terug op voorraad en kan in een volgende beurt weer worden ingezet. Er wordt een puntenfiche uit de voorraad op de gebouwde toren gelegd, waarvan de waarde overeenkomt met de hoogte van de blokkentoren. De speler ontvangt een puntenfiche in die waarde van de voorraad.
ad 4: De speler kan een spelfiguur van een medespeler slaan, door minstens drie kaarten in dezelfde kleur te spelen, als het veld waarop de geslagen spelfiguur staat. Dit kan echter alleen als er tussen zijn spelfiguur en de spelfiguur die hij slaat, geen velden in die kleur aanwezig zijn. De spelfiguur mag bij het slaan geen spelfiguren of torens passeren. De speler ontvangt net zoveel punten uit de voorraad als hij kaarten heeft gespeeld. De medespeler ontvangt zijn spelfiguur terug en kan deze in een volgende beurt weer inzetten.
ad 5: De speler kan ook passen of 1 of meer kaarten ruilen tegen net zoveel kaarten van de trekstapel.
Aan het eind van zijn beurt, vult de speler zijn hand aan tot 5 kaarten. De speler kan in plaats van een kaart uit zijn hand ook een joker spelen. Hij draait daarbij zijn joker om. Deze wordt weer geactiveerd als de speler past of kaarten ruilt.

eind

Het spel eindigt zodra de vierde fase is afgelopen, dus als er nog slechts 1 toren van 4 blokken op het spelbord staat. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal ziet er prachtig uit. De strakke uitstraling geeft al aan dat het om een abstract spel gaat. Er is gelukkig geen thematisch sausje over gegoten.
  • De spelregels zijn redelijk eenvoudig, als je het principe eenmaal doorhebt. Belangrijk is dat je in rechte lijnen denkt, en de kleuren van de tussenliggende velden in de gaten houdt.
  • Het gaat niet alleen om het bouwen of afbreken van torens. Ook met het slaan van spelfiguren valt veel punten te verdienen. Voordeel hiervan is, dat je geen kaarten hoeft te verzamelen om weer van je blokken af te komen. En: je kan je medespelers lekker dwarszitten!

negatief

  • Natuurlijk speelt kaartgeluk een grote rol. Je moet het echt doen met de kaarten in je hand en dat zijn er maar vijf!. Daardoor is het niet goed mogelijk om ver vooruit te plannen.
  • Kortom: Blox is een prima spel voor liefhebbers van een beetje taktisch spel met een dosis kaartgeluk.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spellenclub137 / 10
789
truus en truus5½ / 9½
6789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

19-08-2008 itemBlox is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2008 in de categorie Spellen voor de familie.
25-05-2008 itemBlox is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2008.
07-02-2008 itemRavensburger presenteert op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger