doosbestel Blue Moon Basis spel bij bol.com

Blue Moon - Basisspel

Blue Moon - Basisspel

doosbestel Blue Moon Basis spel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
€ 22,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van rivaliserende troonopvolgers van Blue Moon City, die strijden om de gunst van het volk. Ze proberen door het handig inzetten van karakters en hulptroepen de drie elementaire draken voor zich te winnen, om zo het gebroken Heilige Kristal weer tot één geheel samen te smelten.

materiaal

1 spelbord, drie draken en voor elke speler: 1 overzichtskaart, 1 leider en 30 volkerenkaarten (Hoax of Vulca)

hoax-karakterhoax-supportvulca-karaktervulca-leiderschapspelbord

begin

Het spelbord en de drie draken worden tussen de spelers ingelegd. De ene speler speelt met het volk Vulca, de andere speler voert de Hoax aan. De leiders van beide volken worden open neergelegd. Elke speler schudt zijn volkendeck en legt deze als gedekte trekstapel neer. De spelers nemen zes kaarten op hand.
De volkerenkaarten zijn onderverdeeld in karakter-, booster-, support- en leiderschapskaarten. De karakters worden ingezet in een gevecht. Elk gevecht wordt gehouden in één van twee elementen, aarde of vuur. Op de karakterkaart staat aangegeven hoe sterk het karakter in beide elementen is. Sommige karakters hebben een speciale kracht, die de normale regels aanvullen of veranderen. De support- en boosterkaarten kunnen het karakter ondersteunen met extra sterkte in één van beide elementen of met een speciale kracht. Ook de leiderschapskaarten brengen extra krachten in het spel.

verloop

fotospelsituatie

Het spel verloopt over verschillende gevechten. De startspeler van een gevecht bepaalt in welk element (aarde of vuur) wordt gevochten. In een gevecht zijn de spelers om en om aan de beurt tot een speler zich terugtrekt.
In zijn beurt mag de speler eerst een leiderschapskaart spelen. Vervolgens moet de speler een karakterkaart neerleggen, eventueel aangevuld met een boosterkaart of een supportkaart. De speler maakt nu de sterkte van zijn aanval bekend. Zijn medespeler moet proberen met een karakter en een eventuele booster- of supportkaart deze sterkte te evenaren of te overtreffen. Dit vormt dan weer de uitdaging voor zijn medespeler. Eerder gespeelde karakter- en eventuele boosterkaarten worden aan het begin van een nieuwe beurt inactief en tellen niet meer mee. Een supportkaart blijft echter gedurende het hele gevecht actief.
Het gevecht gaat net zo lang door tot een speler zich terugtrekt. Zijn medespeler komt als winnaar uit de strijd en mag een draak naar zich toetrekken. Heeft de winnaar in dit gevecht zes of meer kaarten uitgespeeld, dan mag hij zelfs twee draken naar zich toetrekken. Staan alle draken nog in het midden, dan krijgt hij een draak aan zijn zijde; heeft zijn medespeler nog één of meer draken, dan gaan deze eerst terug naar het midden. De verliezer van een gevecht is de startspeler in het volgende gevecht. Hij mag bepalen in welk element (aarde of vuur) wordt gevochten.

eind

Het spel eindigt als een speler alle drie de draken voor zich heeft staan en een draak naar zich toe mag trekken of als een speler geen kaarten meer op handen heeft. De speler die één of meer draken voor zich heeft staan, wint het spel.
Als de spelers hebben afgesproken verschillende partijen achter elkaar te spelen, dan ontvangt de winnaar één punt meer als hij draken heeft. Dit wordt genoteerd en de spelers wisselen van deck. De verliezer van de partij is de startspeler in de volgende partij.

positief

  • Met de prachtig geïllustreerde kaarten wordt een fantasierijke wereld samengesteld. Elk volk is door een andere illustrator vormgegeven, waardoor de volken een eigen karakter hebben gekregen.
  • Het basisspel Blue Moon bevat twee volkerendecks (Vulca en Hoax) waarmee het spel kan worden gespeeld. De uitbreidingen bevatten of een nieuw volk (de Mimix, Flit, Khind, Terrah, Pillar of Aqua) of kaarten waarmee deze volken kunnen worden uitgebreid. Gevorderde spelers kunnen hun eigen deck samenstellen, met kaarten uit de verschillende sets. Hierbij mag elk volkendeck kaarten van een ander volk bevatten tot een maximum van 10 manen (deze manen staan onderaan de kaarten afgebeeld).
  • Het spel doet een beetje aan Magic the Gathering denken, maar dan in een eenvoudigere uitvoering!

negatief

  • Het spelbord is overbodig en had net zo goed weggelaten kunnen worden.
  • Alleen supportkaarten blijven gedurende het hele gevecht actief. Eerder gespeelde karakter- en boosterkaarten verlaten elke nieuwe beurt het strijdperk. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je echt iets opbouwt.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het aanvullen van je hand met kaarten van de trekstapel. Heb je geluk dan trek je een sterk karakter in het element van de strijd. Heb je pech, dan zit je met een hand vol supportkaarten, die je niet kunt uitspelen, omdat je geen karakters meer hebt.
  • Lijkt het maar zo of zijn de Vulca echt sterker dan de Hoax?

waardering van andere sites

spieleteufel9 / 10
5678910
AnderSpel8 / 9
56789
spieletest9 / 10
5678910
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenhoek4 / 6
3456
speelduivel3 / 6
3456
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
spielephase3 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spellenclub136 / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In 2006 heeft Kosmos het zelfstandig te spelen bordspel Blue Moon City op de markt gebracht, waarmee de fantasiewereld van Blue Moon ook met vier spelers kan worden beleefd.

feitjes

uitbreiding

Inmiddels zijn de volgende volken verschenen: Hoax en Vulca (in het basisspel), en een aantal nieuwe volken (zie ook Blue Moonvolk): de Khind, Terrah, Pillar, Aqua, Flit, Mimix en BuKa, en de aanvulsets Blue Moon Gezanten & Inquisiteurs I en II.

Bij dit spel beschrijft AnderSpel de volgende uitbreidingen:Blue Moonvolk

Blue Moon Khind Set 3bestel Blue Moon Khind Set 3 (toys) bij bol.comBlue Moon Terrah Set 4bestel Blue Moon Terrah Set 4 (toys) bij bol.comBlue Moon Pillar Set 5bestel Blue Moon Pillar Set 5 (toys) bij bol.comBlue Moon Aqua Set 8bestel Blue Moon Aqua Set 8 (toys) bij bol.comBlue Moon FlitBlue Moon MimixBlue Moon Gezanten & Inquisiteursbestel Blue Moon Gezanten & Inquisiteurs I (toys) bij bol.comBlue Moon Gezanten & Inquisiteurs IIbestel Blue Moon Gezanten & Inquisiteurs II (toys) bij bol.comDie BuKa-Invasion

weetjes

19-10-2006 itemKosmos presenteert de volkerenset Die BuKa-Invasion op Spiel 2006 in Essen.
02-02-2006 itemKosmos presenteert het zelfstandig te spelen bordspel Blue Moon City op de Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.
13-10-2005 itemKosmos presenteert Blue Moon: Inquisitoren & Gesandte op Spiel 2005 in Essen.
10-02-2005 itemKosmos presenteert de volkerenset Die Pillar op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
10-02-2005 itemKosmos presenteert Blue Moon Verbündete: Gesandte & Inquisitoren op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
28-10-2004 itemBlue Moon bereikt de vijfde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2004.
23-10-2004 itemKosmos presenteert de volkerenset Die Aqua op Spiel 2004 in Essen.
23-10-2004 itemKosmos presenteert de volkerenset Die Khind op Spiel 2004 in Essen.
23-10-2004 itemKosmos presenteert de volkerenset Die Terrah op Spiel 2004 in Essen.
05-02-2004 itemKosmos presenteert de volkerenset Mimix op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
05-02-2004 itemKosmos presenteert de volkerenset Flit op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
05-02-2004 itemKosmos presenteert Blue Moon op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
05-02-2004 itemBlue Moon is winnaar van de Toy Innovation Award-verkiezing 2004 in de categorie Experience.

verwijzingen

Kosmos
999Games
Fantasy Flight Games
Tilsit
www.spellink.nl