doos

Bravo Piepino

Bravo Piepino

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 25,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen als eerste hun vogeltje over de finish te krijgen. Soms krijgen ze hulp van de magneten in de kaartjes onder het spelbord, maar soms werken die juist tegen!

materiaal

1 spelbord, 40 kaartjes, 1 schuiver en voor elke speler: 1 vogeltje in zijn spelerskleur

KaartjeAchterkant van het kaartje

begin

Het spelbord toont een loopspoor van start naar finish. In het spelbord zijn vier sleuven aangebracht waar de kaartjes in kunnen worden geschoven. Elk kaartje toont een kleur en een aantal veren. In het basisspel wordt niet gekeken naar de kleur, hier is alleen het aantal veren van belang. Sommige kaartjes hebben een magneetje, maar dat is aan de buitenkant niet te zien.
Voor het spel begint, worden de sleuven willekeurig gevuld met de kaartjes. De achterkant van de kaartjes moet naar boven liggen. Daarnaast ontvangt elke speler een kaartje in zijn hand. De overige kaartjes worden uit het spel genomen.
De spelers ontvangen een vogel in hun spelerskleur en plaatsen deze op het startveld.

verloop

fotospelsituatie

Bravo Piepino wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt vliegt de speler zijn vogeltje net zoveel velden verder, als het aantal veren op zijn kaartje aangeeft. Vervolgens schuift de speler zijn kaartje met de achterkant naar boven in een sleuf naar keuze. Aan de onderkant van de sleuf komt nu een kaartje naar buiten. De speler neemt dit kaartje in zijn hand en de beurt gaat naar de volgende speler.
Bij het inschuiven van het kaartje kan het gebeuren dat een vogeltje meeschuift! Afhankelijk van de plaats waar het vogeltje zich bevindt, komt het verder op het loopspoor of gaat juist een aantal velden achteruit.

eind

De speler die het eerst met zijn vogeltje over de finish komt, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. De houten vogeltjes zien er vrolijk uit. Elk vogeltje is uitgerust met een vilten staartje. En er is zelfs gedacht aan een handige tool om de kaartjes aan het einde van het spel weer uit de sleuven te krijgen.
  • De magnetische kaartjes die in het spelbord zijn geschoven, geven het spel iets magisch: je ziet het vogeltje een stukje verder vliegen. Of juist een stukje terug! Dit geeft een verrassend en spannend element in het spel.
  • Het spel is na de eerste kennismaking ook prima te spelen zonder een volwassen speler erbij. Alleen met het in- en uitschuiven van de kaartjes bij aanvang en einde van het spel, zullen de kinderen nog wel wat hulp kunnen gebruiken.
  • Kortom: een prima spel voor jonge kinderen (4/5 jaar) met een leuke mix van spanning en geluk.

negatief

  • De geluksfactor is wel erg groot. Je weet van te voren niet welk kaartje je terugkrijgt, dus of je 1, 2 of 3 velden mag verder vliegen. Je kunt niet veel invloed uitoefenen op het spelverloop. Als je ziet dat je vogeltje is geëindigd op een veld, van waar het zou terugvliegen als het door een magneet in beweging wordt gebracht, kan de speler er beter voor kiezen om een ander vogeltje dwars te zitten. Meer keuzes zijn er eigenlijk niet te maken. Voor oudere kinderen biedt het spel daarom al snel te weinig uitdaging.
  • De aangegeven varianten maken het spel wel iets meer planbaar, maar ook dan moet je maar afwachten welk kaartje je terugkrijgt. Ook zullen de vogeltjes wat minder vaak door de magneten worden bewogen, wat nou juist een magische draai aan het spel geeft.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
5678
hall90004 / 5
45
spieletest7 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemSelecta Spielzeug presenteert Bravo Piepino op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Selecta Spielzeug