doosbestel Carcassonne; de Burcht (2 personen) Spel bij bol.com

Carcassonne - De Burcht

Carcassonne - De Burcht

doosbestel Carcassonne; de Burcht (2 personen) Spel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 23,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers bouwen samen aan een Middeleeuwse burcht en proberen punten te verzamelen door het afbouwen van torens, huizen en wegen.

materiaal

burchtmuur met scorespoor, 60 burchttegels, 18 muurfiches en voor elke speler: 7 horigen en 1 paleis in zijn spelerskleur

muurachterkantkaart1kaart2kaart3muurfiches

begin

De burchtmuur met scorespoor wordt opgebouwd uit de losse delen. Op iedere hoek van de burchtmuur wordt gedekt een muurfiche gelegd. Elke speler kiest een kleur en zet een speelstuk op veld 0 van het scorespoor. De burchttegels worden gedekt klaargelegd. De spelers spelen kloksgewijs.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt neemt de speler een burchttegel van de gedekte stapel en plaatst deze passend, met minstens één zijde aan de reeds open liggende tegels of aan de aangegeven velden in de burchtmuur. De burchttegels bevatten delen van torens, huizen, wegen en hoven. Gaande het spel ontstaat zo een plattegrond van een middeleeuwse burcht. In tegenstelling tot het spel Carcassonne mogen de verschillende onderdelen naast elkaar worden gelegd. Een zijde met een torendeel mag dus grenzen aan een tegel met een huis. Alleen de weg mag niet onderbroken worden, maar de weg mag weer wel doodlopen tegen de burchtmuur.
De speler mag een speelstuk van zijn voorraad op de zojuist geplaatste tegel neerzetten. Hierbij geldt: op een aaneengesloten weg-, huis-, of torengedeelte mag geen tweede speelstuk worden geplaatst. Wanneer een weg, huis of toren is afgebouwd, komt het speelstuk terug in de voorraad van de speler en de punten worden geteld. De speler met de meerderheid aan speelstukken op het afgebouwde deel ontvangt:

 • Weg: 1 punt per burchttegel met een wegdeel. Als de weg één of meer waterputten bevat, worden de punten verdubbeld.
 • Toren: 2 punten per burchttegel met een torendeel.
 • Huis: 1 punt per burchttegel met een huisdeel. De speler plaatst zijn paleis op het huis, als dit huis groter is dan een eerder afgebouwd huis. Aan het eind van het spel ontvangt de speler met het grootste huis een aantal bonuspunten.
Als het spelstuk bij het lopen op het scorespoor precies op een veld met een muurfiche eindigt, dan legt de speler het muurfiche open voor zich neer. Sommige muurfiches leveren aan het eind van het spel voordeel op, andere muurfiches kunnen gedurende het spel worden ingezet. Elk fiche kan slechts eenmaal worden ingezet.

eind

Het spel eindigt wanneer de burchttegels op zijn. De punten van de speelstukken die nog op het bord staan worden geteld:

 • De speler met het grootste huis ontvangt net zoveel punten als het aantal lege velden in het grootste aaneengesloten lege gebied.
 • De speler met de meerderheid aan speelstukken in een hof ontvangt 3 punten per marktkraam in die hof.
 • Als laatste worden de eventuele punten verkregen met de muurfiches geteld, bijvoorbeeld punten van onafgebouwde wegen enz.
Winnaar is de speler met de meeste punten.

positief

 • Snel uit te leggen, zeker als je het spel Carcassonne al kent. De eerste keren moet je even wennen aan het feit dat je tegels met verschillende onderdelen wel aan elkaar mag leggen.
 • Vergeleken met Carcassonne zijn er extra mogelijkheden tot het scoren van punten. Torens, huizen en wegen die niet zijn afgebouwd leveren aan het eind geen punten op, tenzij je het bijbehorende muurfiche hebt verkregen. Een ander opvallend verschil zit in de opbouw van het speelveld: alle tegels moeten binnen de burchtmuur worden geplaatst.
 • Spelstukken in de hoven worden net zo gewaardeerd als de jagers in het spel Jagers en Verzamelaars, waarbij de sabeltandtijgers zijn vervangen door marktplaatsen. Een spelstuk dat in een hof wordt geplaatst, blijft ook liggen tot het einde van het spel.

negatief

 • Het spel vertoont grote overeenkomsten met Carcassonne. Ik zelf vind een sequel altijd jammer, een ander kan er wellicht geen genoeg van krijgen!
 • De geluksfactor zit in het blind trekken van een tegel en wordt nog vergroot door de bonustegels. Je moet echt precies op een muurfiche terecht komen om het fiche te pakken.

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
vlaams spellenarchief4 / 4
234
speelduivel5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
spiele-truhe5 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
spelwereld6½ / 8
5678
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
spellenclub137 / 10
789
spellenhoek3 / 6
3456
spieletest3 / 10
5678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel vertoont grote overeenkomsten met Carcassonne. De spellen kunnen echter niet samengevoegd worden. Het zijn twee afzonderlijk spellen.

Carcassonnebestel Carcassonne (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

22-05-2004 itemCarcassonne - Die Burg staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
31-10-2003 item999Games brengt de Nederlandse versie op de markt onder de naam Carcassonne - De Burcht.
23-10-2003 itemHans im Glück presenteert Carcassonne - Die Burg op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Carcassonne.nl, fan-pagina met Carcassonne-forum
999Games
Hans im Glück
www.spellink.nl