doosbestel Caesar & Cleopatra bij bol.com

Caesar & Cleopatra

Caesar & Cleopatra

doosbestel Caesar & Cleopatra bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
18,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van Caesar of Cleopatra, die proberen zoveel mogelijk patriciërs aan hun kant te krijgen.

materiaal

21 patriciërs, 8 vertrouwensvraagkaarten, 6 speciale-opdrachtkaarten en voor elke speler: 1 set invloedskaarten (de ene speler heeft 50 caesar-kaarten de andere heeft 50 cleopatra-kaarten).

cleopatra04cleopatra03cleopatra02caesar05caesar0fcaesar01cleopatra-aanslagcaesar-aanslagaedilquaestorsenatorCAESAR-ROKKADECLEOPATRA-VETO

begin

De spelers nemen de rol van Caesar resp. Cleopatra op zich en strijden met elkaar om de gunst van de patriciërs. Die patriciërs zijn verdeeld in 5 verschillende groepen (=facties): 3 facties met 5 patriciërs en 2 facties met 3 patriciërs. De spelers proberen zoveel mogelijk patriciërs achter zich te krijgen. Bonuspunten zijn te verdienen door het vervullen van je speciale opdracht en door het bezitten van de meerderheid of zelfs alle patriciërs van een factie.
De patriciërs worden per factie open neergelegd. Elke speler schudt zijn actiekaarten en legt deze op een gedekte stapel voor zich neer. Elke speler pakt 10 invloedskaarten, van elke waarde (1-5) twee kaarten. Hij legt van elke waarde 1 kaart gesloten bij een factie zodat bij elke factie per speler 1 dichte invloedskaart is neergelegd. De andere vijf kaarten (met waarde 1-5) vormen zijn handkaarten. Elke speler schudt zijn overige invloedskaarten en legt deze op een gedekte stapel voor zich neer. De vertrouwensvraagkaarten worden geschud en op een gesloten stapel gelegd.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt legt een speler een invloedskaart bij een of twee facties. Hij kan kiezen voor 2 open of 1 gedekte invloedskaart. Per beurt kan 1 aktiekaart worden gespeeld. Vervolgens vult de speler zijn hand aan tot 5 met invloeds- of aktiekaarten van zijn voorraadstapels. Aan het eind van de beurt wordt een vertrouwensvraag gedraaid. Staat hierop de naam van een factie dan wordt gekeken welke speler de meeste invloed op deze factie uitoefent. Behalve als er een Filosoof is gespeeld, dan wint de laagste invloed! De winnaar krijgt een patriciër uit die factie in zijn bezit, maar verliest zijn hoogste invloedskaart en de verliezer zijn laagste. Ook de eventuele filosoof wordt verwijderd. Bij gelijke invloed blijft de patriciër in de factie en ook de invloedskaarten blijven (open) liggen. Soms is de vertrouwensvraag een orgie en wordt er geen ondervraging gehouden. De gedraaide vertrouwensvraag wordt op de aflegstapel gelegd. Behalve bij de speciale orgiekaart, dan worden alle vertrouwensvragen geschud en weer gedekt neergelegd. Dan is de beurt aan de volgende speler.

eind

Het spel is afgelopen als beide spelers geen invloedskaarten meer kunnen spelen of als alle patriciërs zijn verdeeld. De speler met de meeste invloed, inclusief eventuele bonuspunten, is de winnaar.

positief

  • Simpele regels, dus snel uit te leggen.
  • Altijd spannend om niet te weten welke invloed je medespeler heeft liggen bij die factie die jij wilt winnen. En waar ligt de filosoof? Spannend en vol keuzemomenten.
  • De langwerpige kaarten zijn prachtig getekend en elke patriciër (ook binnen een factie) heeft zijn eigen karikaturale gezicht en bijbehorende, soms flauwe, soms grappige naam.

negatief

Je wordt het schudden van de vertrouwensvraagkaarten op het laatst wel zat. Zeker als er al een paar facties uit het spel zijn. Tip: laat de vertrouwensvragen van de uitgespeelde facties gewoon in de stapel. Dat schudt makkelijker. Als die kaart gedraaid wordt, draai je gewoon de volgende om.

strategie

Als je slechts 1 kaart met een hoge waarde bij een factie hebt liggen en je zeker weet dat je hierbij de vertrouwensvraag gaat verliezen, is het handig om een lage kaart bij te leggen, zodat je lekker deze lage kaart kan verwijderen en zo je hoge kaart spaart voor de volgende keer!
Speel je met een speler die alle invloedskaarten open neerlegt, pas je daar dan bij aan. Anders kom je al snel invloed te kort.

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
speelduivel4 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenclub138 / 10
789
hall90004 / 6
345
spieleteufel6 / 10
5678910
spelwereld6 / 8
5678
truus en truus6½ / 9½
6789
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  1. Verwijder bij aanvang van het spel 1 orgie uit de vertrouwensvraagkaarten.
  2. Stop de vertrouwensvraagkaarten in een ondoorzichtig zakje. In plaats van een kaart te draaien wordt een kaart uit het zakje genomen. Bij het trekken van de speciale orgie worden alle aktiekaarten weer terug in het zakje gedaan. Reden: Nu hoef je de vertrouwensvraagkaarten niet meer te schudden.
  3. Merk je dat in het spel weinig invloedskaarten gedekt worden neergelegd, spreek dan de volgende keer af dat het is toegestaan 2 kaarten gedekt neer te leggen indien die beurt geen aktiekaart wordt gespeeld. Dit maakt het spel spannender.

feitjes

weetjes

15-09-1998 itemCaesar & Cleopatra bereikt de achtste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1998.
1998 itemCaesar & Cleopatra bereikt de eerste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1998.
23-10-1997 itemKosmos presenteert Caesar & Cleopatra op Spiel 1997 in Essen.

verwijzingen

999Games
Kosmos
Rio Grande Games
Tilsit
www.spellink.nl

Met dank aan 1 voor het recensie-exemplaar.