doos

California

California

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn trotse bezitters van een landhuis in Californië dat nodig moet worden gerenoveerd. De spelers proberen met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk vloeroppervlak op te knappen. Door de kamers opnieuw in te richten worden de buren naar je huis gelokt. Zij nemen een cadeautje voor je mee!

materiaal

1 bank, 1 bouwmarkt, 1 stoffen zak, 50 munten (zilver- en goudstukken), 88 tegels, 11 bonuskaarten, 6 gasten, 5 kredieten en voor elke speler: 1 landhuis.

bankvloerobjectgastkadobonus

begin

De goud- en zilverstukken worden op voorraad gelegd. Een goudstuk is net zoveel waard als vijf zilverstukken. De tegels worden in gedekte trekstapels neergelegd. Elke tegel toont een stuk vloer of een voorwerp. De spelers ontvangen een startkapitaal en een eigen landhuis. Dit landhuis moet worden opgeknapt. De prijs voor het opknappen van de ondergrond staat op het legvel aangegeven. Dit moet worden betaald, als hier een vloertegel wordt neergelegd. Op elke vloertegel is plaats voor één voorwerp.

verloop

fotospelsituatie

California wordt gespeeld over 12 ronden. Bij aanvang van elke ronde worden vier goudstukken uit de voorraad in de bank gelegd en acht tegels in de bouwmarkt.
California wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt moet de speler kiezen: of hij neemt een goudstuk uit de bank, of hij koopt een tegel van de bouwmarkt en plaatst deze in zijn landhuis. Een tegel kost net zoveel zilverstukken als het aantal munten in de bank. Als de laatste munt of de laatste tegel wordt gekozen, eindigt de ronde. De niet-verkochte tegels worden terzijde gelegd. De bank en de bouwmarkt worden aangevuld.
Een voorwerp mag alleen op de aangegeven vloertegel worden geplaatst. Zolang een vloertype nog niet in het landhuis aanwezig is, mag de vloer op een willekeurige plek worden gelegd. Zodra reeds een zelfde vloertype aanwezig is, moet de nieuw te plaatsen tegel hieraan grenzen. De speler die als eerste een bepaalde combinatie heeft neergelegd (bijvoorbeeld drie bruine vloertegels), ontvangt de bijbehorende bonuskaart. Op elke vloertegel is plaats voor één voorwerp. De buurman met interesse in deze inrichting, komt op bezoek. Als de speler reeds bezoek heeft, dan neemt de buurman een kadootje mee.
De spelers kunnen krediet nemen: dit levert drie zilverstukken op. Aflossen van een krediet kost vier zilverstukken.

eind

Na 12 ronden eindigt het spel. De spelers ontvangen één punt per kadootje en één punt per bedekt vloeroppervlak. Hier worden de punten van hun bonuskaarten bijgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is goed verzorgd en overzichtelijk. De bank, de bouwmarkt, de landhuizen en de voorwerpen zijn zo getekend dat ze er een beetje 3D uitzien.
  • De regels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen.
  • De prijs van de tegels daalt, naarmate er meer munten uit de bank zijn genomen. Thematisch gezien is dat wat lastig (waarom is de prijs van een biljart afhankelijk van de geldvoorraad van de bank?), maar zorgt wel voor moeilijke keuzemomenten. Als jij een munt uit de bank neemt, kunnen de volgende spelers goedkoper wat aanschaffen.

negatief

  • De titel van het spel is niets zeggend en sluit niet aan bij het thema. Je landhuis had net zo goed ergens in Europa kunnen staan.
  • Elke ronde van het spel verloopt steeds volgens een zelfde schema. Dit kan een beetje saai worden.

waardering van andere sites

spellengek (dagmar)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
spellenclub137½ / 10
789
hall90003½ / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Deze uitbreiding is te downloaden van Spiele aus Timbuktu:
Extra bonustegel: De bonuskaart toont een vraagteken en heeft waarde 1. De eerste speler die als tweede een bepaalde combinatie maakt (waar de bonustegel dus al voor is vergeven), ontvangt de extra bonustegel.

weetjes

02-02-2006 itemAbacus Spiele presenteert California op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Download de extra bonustegel
Abacus Spiele