doos

Shadows over Camelot

Shadows over Camelot

doos

aantal spelers

spelers
3 - 7

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers kruipen in de huid van nobele ridders en gaan terug naar de tijd van koning Arthur en sir Lancelot. De ridders nemen het gezamenlijk op tegen 'het spel' dat de duistere zijde voor zijn rekening neemt. Het kan zijn dat zich onder de ridders een verrader bevindt!

materiaal

1 hoofdspelbord, 3 overige spelborden, 16 zwaarden, 168 kaarten, 1 8-zijdige dobbelsteen, 1 Graal, 1 Wapenuitrusting, 1 Excalibur, 4 Saksen, 4 Picten, 12 belegeringswerktuigen, en voor elke speler: 1 ridder, 1 karakterkaart, 1 dobbelsteen om de levenspunten mee bij te houden

MerlijnGevechtskaartPietyHeilige Graal

begin

Elke speler ontvangt een ridder in zijn spelerskleur en de bijbehorende karakterkaart. Hierop staat de speciale eigenschap van deze ridder aangegeven. De verschillende spelborden met de queesten (opdrachten) worden klaargelegd. De ridders worden bij de ronde tafel geplaatst, dat zich op het hoofdspelbord bevindt.
De zwarte en witte kaarten worden geschud en als twee aparte trekstapels neergelegd. Elke speler ontvangt 5 witte kaarten in zijn hand. De zwarte kaarten brengen moeilijkheden in Camelot, zoals bijvoorbeeld de oorlog tegen de Picten en de Saksen. De witte kaarten versterken en bemoedigen Camelot, en helpen de ridders om de verschillende queesten te kunnen doorstaan. Als een queeste goed wordt afgesloten, ontvangen de aanwezige ridders een bonus en een aantal witte zwaarden wordt op de ronde tafel geplaatst. Wint daarentegen de duistere zijde, dan ontvangen de aanwezige ridders een penalty en wordt een aantal zwarte zwaarden op de ronde tafel geplaatst.

verloop

In zijn beurt moet de speler eerst een actie uitvoeren die bij de duistere zijde hoort en vervolgens een actie om Camelot te helpen. De speler kan kiezen:

 • Hij verliest een levenspunt.
 • Hij trekt een zwarte kaart en voert de bijbehorende aktie uit.
 • Hij plaatst een belegeringswerktuig in Camelot.
Als de getrokken zwarte kaart bij een queeste hoort, wordt de kaart op het bijbehorende spelbord geplaatst. Als hiermee de queeste wordt beëindigd, wordt gekeken welke zijde heeft gewonnen: de duistere kant of Camelot. Vervolgens worden de zwaarden op de ronde tafel geplaatst.
Vervolgens kiest de speler een actie om Camelot te helpen:
 • Hij koopt een levenspunt terug.
 • Hij verplaatst zijn ridder naar een andere queeste.
 • Hij voert een actie uit bij de queeste waar zijn ridder zich bevindt.
Zo mag een ridder die zich bij de ronde tafel bevindt een belegeringswerktuig bevechten of twee witte kaarten trekken. Bij de queeste van de Heilige Graal kan de speler een Graalkaart leggen, om zo te proberen de queeste vol te leggen met witte kaarten voordat de zwarte kaarten de overhand hebben. Bij de oorlog tegen de Picten en de Saksen kan de speler een witte gevechtskaart leggen. Dit moet in de juiste volgorde: eerst een kaart met waarde 1, vervolgens waarde 2, 3, 4 en tenslotte 5. De duistere zijde wint als hier de vierde Pict resp. Saks wordt geplaatst, Camelot wint als hier een gevechtskaart met waarde 5 wordt geplaatst. De daar aanwezige ridders ontvangen een penalty of een bonus en het zwaard wordt op de ronde tafel geplaatst.

eind

Het spel eindigt voortijdig zodra het 12e belegeringswerktuig in Camelot belandt of zodra het 7e zwarte zwaard wordt geplaatst. De duistere zijde heeft gewonnen. Anders eindigt het spel als het 12e zwaard op de ronde tafel wordt gelegd. Is de meerderheid wit, dan wint Camelot. Anders wint de duistere zijde.

positief

 • Het coöperatieve element bepaalt het spel: het draait om samenwerking. Sommige queesten moet een ridder alleen aangaan, maar ook dan kunnen de overige spelers hem helpen, bijvoorbeeld door het spelen van witte aktiekaarten.
 • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Elke ridder ziet er weer anders uit. De Picten en de Saksen zijn in volle wapenrusting en de belegeringswerktuigen staan op scherp. Het thema van het spel is tot in de details terug te vinden.
 • De spelregels geven ruimte voor overleg tussen de ridders, maar wel in de taal en de beleving van het thema. Niet: Ik heb nog zoveel gevechtskaarten van die en die waarde, maar: Ik heb vernomen dat de Saksen in aantocht zijn. Vreest niet, ik treed ze onverschrokken tegemoet!
 • Als je het spel een aantal keer hebt gespeeld, kan je een verrader aan het spel toevoegen. Deze maakt zich niet bekend, maar probeert ongemerkt de duistere zijde te helpen. Nu wordt het nog moeilijker om Camelot overeind te houden. Wie kan je nog vertrouwen?

negatief

 • Het trekken van de kaarten maakt de geluksfactor wel groot. Soms komt die ene zwarte kaart wel op een heel ongelukkig moment!
 • De waardering door diverse spelers loopt zeer uiteen. Sommigen vinden dit concept top, anderen vinden het helemaal niks.
 • Als je niet uitkijkt, speelt het spel zichzelf. Maar of je dan de duistere kant kan overwinnen? Het spel staat of valt met goed communiceren en overleg. Als het daaraan ontbreekt, kan je het wel vergeten.
 • De prijs is wat aan de hoge kant, maar daar krijg je ook heel wat voor terug!

strategie

Maak gebruik van de speciale eigenschappen van de verschillende ridders. De eigenschappen maken bepaalde ridders beter geschikt voor het opknappen van bepaalde klusjes.

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox10 / 10
456789
AnderSpel9 / 9
56789
jeux 2 rody5 / 5
345
spellenclub139½ / 10
789
hall90005 / 6
345
spieleteufel9 / 10
5678910
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenhoek4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Op Spiel 2005 in Essen presenteerde Days of Wonder een gelimiteerde set beschilderde ridders. Deze set bevat tevens de ridder Sir Bedivere als bonusfiguur.

feitjes

weetjes

28-05-2006 itemSchatten über Camelot ontvangt de eenmalige onderscheiding bij de verkiezing van het Spiel des Jahres 2006: Sonderpreis Fantastisches Spiel.
15-03-2006 itemShadows over Camelot is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2005 in de categorie The Best Advanced Game.
13-03-2006 itemShadows over Camelot is genomineerd voor de Origins Awards-verkiezing 2005 in de categorie Board Game or Board Game Expansion of the Year.
13-10-2005 itemDays of Wonder presenteert een gelimiteerde set beschilderde ridders behorende bij Schatten über Camelot op Spiel 2005 in Essen.
15-09-2005 itemSchatten über Camelot bereikt de zevende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
23-08-2005 itemShadows over Camelot is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2005 in de categorie Spiele für Experten.
11-05-2005 itemLes Chevaliers de la Table Ronde is genomineerd voor de As d'Or-verkiezing 2005.
10-02-2005 itemDays of Wonder presenteert Schatten über Camelot op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Officiële website Shadows over Camelot
Interview met de ontwerpers (Duits)
Days of Wonder