doos

Can't Stop

Can't Stop

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van bergbeklimmers en proberen door het gooien met de dobbelstenen als eerste de top te bereiken. Je voelt de adem van de andere klimmers in je nek. Neem je teveel risico, dan sta je met lege handen!

materiaal

1 spelbord, 4 dobbelstenen, 3 klimmers en voor elke speler: 11 schijven in zijn spelerskleur.

Bergbeklimmer

begin

Het spelbord toont een berg die bestaat uit 11 kolommen, met waarde 2 - 12. De eerste kolom (met waarde 2) heeft het minste aantal velden, elke volgende kolom heeft telkens één veld meer. De kolom met waarde 7 is het langst, daarna heeft elke volgende kolom weer één veld minder.
Elke speler ontvangt 11 schijven in zijn spelerskleur. De drie grijze spelfiguren worden klaargezet. Deze stellen de klimmers voor.

verloop

fotospelsituatie

Can't Stop wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt werpt de speler de vier dobbelstenen. De speler verdeelt de worp in twee paren naar keuze en bepaalt de som van elk paar. Gooit de speler bijvoorbeeld 1, 3, 4 en 6, dan kan hij de volgende paren maken: 4 en 10, of 5 en 9, maar ook 7 en 7. De som van elk paar bepaalt op welke kolom de klimmer een veld hoger komt.
Vervolgens werpt de speler opnieuw met de vier dobbelstenen. Ook nu maakt hij weer twee paren en zet de klimmers een veld verder. In totaal heeft de speler drie klimmers ter beschikking.
Na elke worp moet de speler beslissen: stoppen of doorgaan.

  • Stoppen: De speler legt een schijf in zijn spelerskleur op het veld waar de klimmers op dat moment staan. In een volgende beurt zijn dit de startvelden van de klimmers. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
  • Doorgaan: De speler dobbelt verder. Bevat deze worp geen enkel paar waarvan de som overeenkomt met een kolom waar hij een klimmer heeft geplaatst, dan is hij 'af' en moet hij de klimmers van het spelbord verwijderen.
Als een klimmer de top van een kolom bereikt, plaatst de speler hier een schijf in zijn spelerskleur. De schijven van eventuele medespelers worden uit deze kolom verwijderd. Deze kolom kan in de rest van het spel niet meer worden gekozen.

eind

Het spel eindigt als een speler drie maal de top heeft bereikt. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Het geluk speelt natuurlijk een grote rol in dit spel. Maar de speler kan zelf bepalen of hij wil doorgaan of stoppen. Zit een medespeler je op de hielen dan moet je wel een gokje wagen. Zijn je medespelers nog niet in zicht, dan kan je beter op safe spelen.
  • Altijd spannend wat de volgende worp je brengt. Je medespelers zullen je proberen over te halen: nog één keer gooien! De titel van het spel zegt het al: Can't Stop.

negatief

  • De geluksfactor wordt bepaald door de worp met de dobbelstenen. Naarmate het spel vordert, mogen steeds meer kolommen niet meer worden beklommen. Als je steeds 'af' bent, wordt het spel wel een beetje saai.
  • De spelers hebben weinig met elkaar te maken. Ieder speelt een beetje voor zich. Alleen als je de hete adem van een medespeler in je nek voelt, voel je je gedwongen tot het gaatje te gaan.
  • Liefhebbers van dobbelspelletjes zal dit spel prima bevallen. Heb je liever wat meer invloed op het spelverloop, dan kan je beter een ander spel pakken.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
goodgameguide7 / 9
56789
spellenclub137½ / 10
789
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Dit spel behoort inmiddels tot de klassiekers. Het is in veel verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. In de uitvoering van Franjos zijn de spelfiguren uit hout vervaardigd. Het spelbord lijkt een soort leer, dat kan worden opgerold. In andere uitvoeringen zijn de spelfiguren en het spelbord uit kunststof vervaardigd.

Can't StopCan't StopCan't StopCan't Stopbestel Can't stop (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

01-02-2007 itemRavensburger presenteert Can't Stop op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
1982 itemCan't Stop staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 1982.
1981 itemCan't Stop staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 1981.

verwijzingen

Parker
Franjos
Ravensburger
www.spellink.nl