doos

Caribic

Caribic

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
14,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen de bemanning van de piratenschepen om te kopen, zodat zij degenen zijn die de schepen kunnen besturen om zo schatten te stelen en te bergen.

materiaal

spelbord, 35 munten, 16 schatkisten, 6 piratenschepen en voor elke speler: 1 kaartenhouder en 1 set rumkaarten in zijn spelerskleur.

rumkaart01rumkaart02rumkaart03rumkaart04fuego

begin

Het spelbord toont het Caribisch gebied van omstreeks 1800. De zee is onderverdeeld in verschillende velden, waaronder drie thuishavens voor elke speler. Bij zes havensteden wordt een schat neergelegd en de zes piratenschepen (A - F) worden willekeurig op de aangegeven zeevelden geplaatst.
Iedere speler ontvangt een gelijke set rumkaarten, waarmee de speler de bemanning van de piratenschepen probeert om te kopen.

verloop

fotospelsituatie

Elke speler zet zijn rumkaarten in op de verschillende piratenschepen, waarbij zijn medespelers niet zien op welk schip hij welke rumkaart inzet. Elke speler houdt één rumkaart over die hij gedekt voor zich legt.
Nadat alle spelers hun rumkaarten hebben ingezet, laten de spelers de rumkaart zien die zij hebben ingezet op de Arriba. De speler met de hoogste inzet mag het schip verplaatsen, en wel net zoveel velden als het aantal rumvaten op zijn kaart, eventueel vermindert met het aantal diefkaarten (-1) die zijn medespelers hier hebben ingezet. Bij gelijke stand kunnen de spelers hun overgebleven rumkaart inzetten.
Als het schip langs een havenstad met een schat vaart, mag hij de schat in het schip laden. De speler ontvangt 2.000 Dublonen beloning. Daarnaast is het mogelijk een schat op een ander schip over te laden, een schat van een ander schip te stelen, of een schat uit te ruilen. Elk schip kan namelijk slechts één schat bevatten.
Als het schip op de thuishaven van de speler komt, kan de lading worden gelost. De speler ontvangt net zoveel Dublonen als op de schat staat aangegeven.
Nadat de Arriba heeft gevaren, komt de Bravo aan de beurt, totdat alle schepen zijn afgehandeld. Nu worden twee nieuwe schatten op het bord geplaatst. De spelers ontvangen hun rumkaarten terug en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt als één van de spelers het vereiste bedrag aan Dublonen heeft verzameld. De lopende ronde wordt nog afgemaakt. De speler met de meeste Dublonen is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Je moet de volgorde waarin de schepen varen goed in de gaten houden. Een speler kan met de Arriba een schat uit de Diabolo stelen en deze naar zijn thuishaven brengen. Tegen de tijd dat de Diabolo aan de beurt is, heeft dat schip geen schat meer aan boord!
  • Door het blind inzetten van de rumkaarten krijgt het spel een zekere spanning: je weet nooit wat je medespelers neerleggen, het kan een 5 zijn maar net zo goed een -1.
  • Aangenaam korte spelduur, waardoor het prima te spelen is met het hele gezin of minder ervaren spelers. Caribic is een prima spel voor even tussendoor.

negatief

  • Hoe meer spelers er mee doen, des te spannender. Bij twee spelers komt het spel niet goed tot zijn recht.
  • Door het blind inzetten kan het spel wat chaotisch verlopen. Zoek je een zwaar strategisch spel vol taktische mogelijkheden, dan ben je hiermee aan het verkeerde adres.

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox8 / 10
456789
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellenclub138 / 10
789
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
spieleteufel5 / 10
5678910
spieletest6 / 10
5678910
spellengek (dagmar)2 / 5
2345
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemWinning Moves presenteert Karibik op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Identity Games
Rio Grande Games
Winning Moves