doosbestel Castello bij bol.com

Castello

Castello

doosbestel Castello bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 21,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van architecten die naar eigen inzicht het landschap inrichten met muren, torens, huizen en kastelen om zoveel mogelijk punten te verzamelen.

materiaal

1 spelbord, 33 muurdelen, 30 torens (in de kleuren zwart, wit en grijs), 60 huizen en 15 kastelen (in de kleuren groen, geel, blauw, rood en roze), 1 dobbelsteen voor torens en 2 dobbelstenen voor huizen, 60 gildekaarten en voor elke speler: 2 spelstenen in zijn spelerskleur: 1 telsteen en 1 steen om de spelerskleur aan te geven

gildekaart01gildekaart02gildekaart03

begin

Het spelbord toont een stuk land dat aan twee kanten is omgeven door water. Op het land worden in de loop van het spel steden gebouwd. Het land is opgebouwd uit een rooster van driehoekige velden en is onderverdeeld in vier gebieden die door een grenslijn van elkaar gescheiden zijn.
De muurdelen, torens, huizen en kastelen worden op voorraad gelegd. De gildekaarten worden geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt zes gildekaarten in zijn hand en plaatst een telsteen in zijn spelerskleur op het scorespoor.

verloop

In zijn beurt plaatst de speler een muurdeel op een vrije lijn tussen twee driehoekige velden. Vervolgens werpt de speler de torendobbelsteen en de twee huizendobbelstenen. Deze bepalen de kleur van de toren en de twee huizen die moeten worden gebouwd. De toren in de aangegeven kleur wordt op een vrij hoekpunt aan de zojuist gebouwde muur geplaatst. Als het andere hoekpunt nog vrij is, moet de speler hier een toren naar keuze plaatsen. Vervolgens plaatst de speler de huizen in de aangegeven kleur: één in het ene aangrenzende veld en één in het andere. De speler mag zelf kiezen in welk veld hij welk huis plaatst.
Indien door het plaatsen van de muur een gebied geheel is omsloten, ontstaat een stad. De stad wordt onmiddelijk gewaardeerd. Eerst worden elke twee huizen in dezelfde kleur omgewisseld voor een kasteel in die kleur. Vervolgens mag de actieve speler een aangrenzende stad met de zojuist ontstane stad verbinden door één muurdeel te verwijderen. Nu kiezen de speler één of twee gildekaarten uit hun hand en leggen deze gesloten voor zich. Elke gildekaart geeft aan voor welke situatie in de stad of het gebied eromheen punten te verkrijgen zijn. Zo zijn punten te verkrijgen voor elke zwarte toren in de stadsmuur van de betreffende stad of voor elk geel huis in het gebied rond de stad. Nadat elke speler zijn gespeelde gildekaart(en) heeft gewaardeerd, ontvangt elke speler een nieuwe kaart in zijn hand.
De speler met het laagste puntentotaal mag nu één of meer gildekaarten uit zijn hand omwisselen voor nieuwe kaarten van de trekstapel. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als van één soort bouwstukken (muurdelen, torens, huizen of kastelen) de voorraad op is. Als er deze beurt een stad is gevormd, wordt deze nog gewaardeerd. Anders mogen de spelers een waardering uitvoeren in een stad naar keuze. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spel speelt vlot weg. De keuze per beurt is beperkt: waar plaats je het muurdeel? Je kunt vervolgens zelf nog kiezen in welk veld je welk huis plaatst. En als een bepaalde kleur niet meer op handen is, mag je een huis of toren naar keuze nemen.
  • Je moet goed kijken naar de gildekaarten in je hand: welke situatie levert jou de meeste punten op?
  • Je weet niet welke kaarten je medespelers op handen hebben. Wellicht kan je iets afleiden uit de plaats waar ze hun bouwstukken plaatsen?
  • Sta je achter aan op het scorespoor, dan mag je kaarten uit je hand ruilen met nieuwe kaarten van de stapel. Altijd handig als je kaarten hebt die je weinig punten meer zullen opleveren.

negatief

  • Het geluk schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van een dichte stapel. Niet alle gildekaarten kan je op elke moment even goed gebruiken.
  • Naarmate het spel vordert, kunnen flinke grote steden ontstaan. Nu leveren sommige gildekaarten wel heel veel punten op! Pech als je deze kaarten net niet op handen hebt.
  • Het scorespoor loopt in een slinger. Hierdoor kan je als je niet goed oplet per ongeluk achteruit in plaats van vooruit tellen.
  • Sommige kleuren zijn zowel gebruikt voor de bouwstukken als voor de telsteen van een speler. Het was handiger geweest als de telstenen van de verschillende spelers zich van elkaar onderscheiden door het gebruik van verschillende symbolen i.p.v. kleuren.

waardering van andere sites

jeux 2 rody4 / 5
345
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spelwereld6½ / 8
5678
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spieleteufel6 / 10
5678910
spellenclub137½ / 10
789
kulkmanns gamebox6 / 10
456789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

999Games heeft in de herfst van 2006 een Nederlandstalige versie op de markt gebracht onder de naam Castello.

Castello - 999Gamesbestel Castello (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

18-09-2006 itemMauerbauer bereikt de zevende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2006.
02-02-2006 itemHans im Glück presenteert Mauerbauer op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
Rio Grande Games