doos

Castello del Drago

Castello del Drago

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers zijn ridders, die samen hun burcht moeten beschermen tegen de oprukkende draken. Door een worp met de dobbelsteen wordt per beurt bepaald of een ridder de burcht verdedigt of een draak de burcht belegert.

materiaal

8 burchtdelen, 6 draken, 16 ridders (4 ridders per kleur: rood, geel, groen en blauw), 1 brug, 1 kogel, 1 puntendobbelsteen en 1 symbooldobbelsteen.

draak

begin

De 8 burchtdelen worden in een kring op het speelveld geplaatst. Dit stelt de burcht voor. De 16 ridders worden op het burchtplein opgesteld. De 8 draken staan buiten de burcht. De brug wordt zo geplaatst dat de ene helft in de burcht staat en de andere helft daarbuiten. De kogel wordt op het brugdeel binnen de burcht geplaatst.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de dobbelstenen. De symbooldobbelsteen bepaalt welk spelfiguur moet worden verplaatst: een draak of een ridder.
Draak: Wordt een draak gegooid, dan wordt een draak voor de brug ten aanval opgesteld.
Ridder: Wordt een kleur gegooid, dan kiest de speler een ridder in die kleur en verplaatst deze net zoveel burchtdelen verder als de puntendobbelsteen aangeeft. Wanneer 'wit' wordt gegooid, mag de speler zelf een kleur kiezen. De speler kan kiezen of hij een nieuwe ridder op de burcht plaatst of een reeds geplaatste ridder beweegt. Een nieuwe ridder start vanaf het burchtdeel met het wapen en loopt met de klok mee. Een reeds geplaatste ridder kan ook tegen de klok in bewegen.
Zodra een ridder in een kleur op een burchtdeel eindigt waar reeds een ridder in die kleur staat, vormen de ridders een team. Ze worden aan elkaar geklikt en op het brugdeel in de burcht gezet. De kogel rolt een stukje naar boven. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Als het zesde ridderpaar op de brug wordt geplaatst, rolt de kogel van de brug af en worden de draken omgekegeld. De dappere ridders hebben de burcht met succes verdedigd! De draken winnen als aan het eind van de ronde zes draken ten aanval staan opgesteld.

positief

 • Castello del Drago is een coöperatief spel. Er is geen winnaar of verliezer. De spelers hebben een gemeenschappelijk doel: als ridders moeten ze het kasteel beschermen tegen de draken.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De houten spelstukken zijn robuust en kunnen tegen een stootje. Je hebt wel wat fantasie nodig om in de ridderfiguren een ridder te herkennen. De ridders zijn heel elementair uitgevoerd: alle details ontbreken.
 • De spelers moeten goed tellen of het handiger is om een nieuwe ridder op de burcht te plaatsen of een reeds geplaatste ridder te bewegen. En moet deze met de klok mee of tegen de klok in bewegen? Op welke manier kan een paar worden gevormd?
 • Niet getreurd als de draken winnen: tijd voor revanche. De spelduur is aangenaam kort. Je wilt net zo lang door spelen tot de ridders een overwinning behalen.

negatief

 • Als de ridders winnen, is het feest: de kogel kegelt de opgestelde draken omver. Een overwinning van de draken is minder spectaculair. De ridders kukelen niet van de brug en de burcht stort ook niet in.
 • De geluksfactor is wel heel erg groot. Veel wordt bepaald door een worp met de dobbelstenen. Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.
 • De spelregels zijn bijgeleverd in Duits, Engels, Frans, Spaans, Nederlands. Alleen de Nederlandse vertaling is soms wel wat raar. Zo staat er dat de ridderfiguren moeten worden opgesteld op de binnenkoer. Dit zal wel een binnenplaats zijn. Met een beetje moeite is er wel uit te komen, maar hier had meer aandacht aan besteed kunnen worden.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest7 / 10
45678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  2006
 • ontwerper
  Barbara Schyns
 • vormgeving
  Antje Flad
 • uitgever
  Beleduc Lernspielwaren GmbH, Hilltoys

weetjes

08-06-2006 itemCastello del Drago is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 6 - 8 jaar.

verwijzingen

Hilltoys
Beleduc Lernspielwaren GmbH