doosbestel De Kolonisten van Catan - Bordspel bij bol.com

De Kolonisten van Catan

De Kolonisten van Catan

doosbestel De Kolonisten van Catan - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Winnaar is degene die als eerste een van te voren bepaald aantal punten behaalt door het bouwen van dorpen en steden.

materiaal

37 stevige velden, 95 grondstoffen-kaartjes, 25 ontwikkelingskaarten, 18 getallenfiches en 2 dobbelstenen, voor elke speler 15 houten straten, 5 houten dorpjes en 4 houten steden.

akkerbergenheuvelbosweidehavengraanertsbakstenenboomstammenschaapriddergebouwontwikkeling

verloop

fotospelsituatie

De spelers bouwen straten, dorpen en steden aan velden die opbrengsten leveren. Verschillende velden symboliseren diverse soorten opbrengst: erts, klei, graan, hout, wol. Elke spelbeurt begint met een dobbelsteenworp die bepaalt welk veld en dus welke speler opbrengst krijgt. Deze opbrengst is nodig om nieuwe straten, dorpen, steden en ontwikkeling te kopen. Om aan de juiste opbrengst te komen is het soms nodig in havens, met elkaar of de bank te ruilen. Maar pas op voor de struikrover: als deze zich op een veld bevindt, levert dat veld geen opbrengst, totdat de rover wordt verplaatst. Wie op dat moment meer dan zeven kaarten in zijn hand heeft, moet de helft inleveren.

positief

 • Heel bijzonder is het speelbord, dat bij ieder spel weer anders kan worden opgebouwd, zodat elk nieuw spel een nieuwe start heeft.
 • Ook als je zelf niet aan de beurt bent, blijf je actief: je kunt opbrengst krijgen, opbrengst ruilen met de speler die de beurt heeft en . . . .. opbrengst inleveren als de struikrover verplaatst wordt.
 • Je moet voortdurend keuzes maken: ga ik sparen voor een (dure) stad, of ben ik bang dat er zeven gegooid gaat worden, en ik dus opbrengsten moet inleveren. Bouw ik hier een straat alleen om iemand anders dwars te zitten of bouw ik daar een straat waar ik later een dorp kan bouwen, etc.
 • Als je eenmaal de uitbreiding met De Zeevaarders van Catan hebt gespeeld, wil je nooit meer zonder deze uitbreiding spelen!

negatief

 • Het uitdelen van opbrengsten na een dobbelsteenworp neemt relatief veel tijd.
 • Speel je met vier spelers dan hebben degenen die als tweede en derde mogen kiezen waar zij hun eerste dorp bouwen een licht voordeel en hebben de eerste en vierde speler een nadeel.
 • Wie aan het begin geen dorp kan bouwen aan een veld met cijfer acht of zes heeft het erg moeilijk. In een spel zonder uitbreiding (zoals De Zeevaarders van Catan, in de variant met eilanden ontdekken) verandert dit tijdens het spel ook niet meer. Een eenmaal gebouwde straat, dorp of stad kan nooit meer weggespeeld of verlegd worden. Dit maakt het spel een beetje statisch.
 • Wanneer je het spel vaker met dezelfde mensen speelt ontstaat een vaste ruilwaarde voor de opbrengstkaarten.

strategie

Het neerleggen van de eerste dorpen: Het neerleggen van je eerste dorp luistert nauw. Dit bepaalt namelijk welke opbrengst (en hoe vaak!) je gedurende (het begin van) het spel ontvangt, en dus welke dingen je kunt kopen.
Tip 1: Probeer je eerste dorp te leggen aan een veld met cijfer zes of acht. Dit wordt het meest gegooid.
Tip 2: Is het niet mogelijk een goede positie aan hout of steen te verkrijgen (om snel straten te bouwen), richt je dan op graan en erts en bouw zo snel mogelijk steden, zodat je opbrengst verdubbelt en je ruilmogelijkheden sterker worden.
Tip 3: Ook een dorp aan een veld met een haven waar je de opbrengst van een eigen veld 2:1 kunt ruilen is aantrekkelijk. Bouw eventueel hier een dorp of zorg dat je er snel komt.

waardering van andere sites

spieleteufel10 / 10
5678910
spellengek (wendy)5 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
spellengek (dagmar)5 / 5
2345
goodgameguide9 / 9
56789
spieleteufel (Thomas Fischer)10 / 10
578910
spieleteufel (HOlg)10 / 10
567910
vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall90005½ / 6
345
boardgamegeek7½ / 8
67
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
speelduivel4 / 6
3456
spellenclub138 / 10
789
spelwereld6 / 8
5678
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Spreek van te voren duidelijk af of het is toegestaan een dorp te bouwen op een plek waar twee straten van een medespeler samenkomen. De spelregels zijn hier niet geheel duidelijk over. Je zorgt er op die manier voor dat de langste stratenbouwer wordt gedwongen ook wat dorpen te bouwen of anders risico loopt zijn langste straatkaart te verliezen.

algemeen

 • Voor jonge kinderen is er nu ook De kinderen van Catan, waarbij de spelers gezamenlijk een groot dorp bouwen. Ook hier bepaalt een worp met de dobbelsteen welke grondstoffen (hout, graan of baksteen) iedere speler ontvangt. Maar pas op voor de struikrover: nu moet je weer een grondstof inleveren! De speler die het eerst het raadhuis plaatst, is de winnaar van het spel. De kinderen van Catan is een spel van 999Games voor 2 tot 4 spelers vanaf 4 jaar.
 • Het spelmechanisme van Catan vind je terug in De kolonisten van de Prehistorie. Dit spel is geen uitbreiding, maar een compleet zelfstandig te spelen spel.
 • DENDA Multimedia heeft een aantal Nederlandstalige CD-roms op de markt gebracht, waarmee het mogelijk is alleen of met anderen (online) het spel te spelen. Deze zijn o.a. te koop bij Wehkamp en Bol.com.
 • Voor de liefhebbers van het spel een absolute must: de roman De kolonisten van Catan (Rebecca Gable) is een historische roman waarin het wel en wee van de groep eilandbewoners wordt beschreven. De nederlandse vertaling is verkrijgbaar vanaf februari 2005.
 • Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van 'De kolonisten van Catan' presenteert Kosmos op Spiel '05 in Essen een 3D versie van het bordspel. Het spel bevat naast alle elementen voor het basisspel ook het materiaal voor de uitbreiding Steden & Ridders. Alle spelfiguren zijn driedimensionaal uitgevoerd. Tijdens het Spellenspektakel 2005 in Eindhoven presenteerde 999Games de Nederlandstalige uitgave van de 3D-uitvoering van De Kolonisten van Catan.
 • Op Spiel 2006 presenteert Kosmos het zelfstandig te spelen spel Kampf um Rom. Dit spel wordt door 999Games uitgebracht onder de titel: De val van Rome.
 • Ter gelegendheid van het 10-jarig jubilieum van Catan brengt 999Games een speciale jubileum editie uit. Deze uitgave is inclusief de uitbreiding van 5-6 spelers en spelregels voor beginners.

De Kinderen van Catanbestel Kinderen van Catan spel (toys) bij bol.comDe kolonisten van de Prehistoriebestel Kolonisten van de Prehistorie (toys) bij bol.comDe kolonisten van Catan, het kaartspelbestel Het Kolonisten Kaartspel (toys) bij bol.comCD-rom Catan, Deluxe Editionbestel Catan, Deluxe Edition (kolonisten Van Catan, Kaart (computer) bij bol.comCD-rom Kolonisten van Catan (incl. Zeevaarders)De roman - De kolonisten van Catan - Rebecca Gablebestel De kolonisten van Catan - Gable, R. (books-nl) bij bol.comBasisspel en Steden & Ridders in 3Dbestel De Kolonisten van Catan 3D (toys) bij bol.comDe val van Rome - 999Gamesbestel De Kolonisten van Catan - De Val van Rome (toys) bij bol.comJubileum Editiebestel De Kolonisten Van Catan - De Jubileum Editie (toys) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

 • Het enorme succes van dit spel is terug te zien in het aantal uitbreidingen dat verschenen is: De Zeevaarders van Catan, Steden & Ridders (Städte & Ritter). Daarnaast zijn voor zowel het basisspel als de genoemde uitbreidingen aanvullingssets voor 5-6 spelers te verkrijgen.
 • Naast Historische Scenario's I, Cheops & Alexander, is vanaf december 2004 ook de nederlandstalige versie van Historische Scenario's II, Troje en de grote Muur (999Games), te verkrijgen.
 • De uitgave van het tijdschrift Spielbox ter gelegenheid van Spiel '05 in Essen bevat een nieuw scenario voor het bordspel De Kolonisten van Catan onder de naam Die Fischer von Catan. Deze uitbreiding is speciaal voor Spielbox ontworpen door Klaus Teuber en bestaat uit 30 fiches en 6 nieuwe tegels.
 • Op het Spellenspektakel 2005 in Eindhoven presenteerde 999Games zes nieuwe scenario's voor De Kolonisten van Catan: De Specialisten, De Woestijnruiters, De Koloniën, Het grote Kanaal, De Wereldwonderen, De Diamanten. Om de scenario's te kunnen spelen is ten minste het basisspel benodigd. Bij andere scenario's heb je ook de uitbreiding De Zeevaarders van Catan of zelfs de uitbreiding Steden & Ridders nodig.
 • In 2006 heeft 999Games het 7e miniscenario 'De Vissers van Catan' in productie genomen. Dit scenario is te verkrijgen door het inzenden van de bonnen die zijn bijgevoegd bij elk van de 6 miniscenario's.

Bij dit spel beschrijft AnderSpel de volgende uitbreidingen:De Zeevaarders van Catan, De Woestijnruiters, Steden & Ridders

Basisspel voor 5-6 spelersbestel Kolonisten van Catan (uitbreidingset voor 5 tot 6 (toys) bij bol.comDe Zeevaarders van CatanAanvulset Zeevaarders voor 5-6 spelersUitbreiding Steden & Riddersbestel Steden en ridders (uitbreiding op Kolonisten van C (toys) bij bol.comUitbreiding Steden & Ridders voor 5-6 spelersbestel Kolonisten van Catan - Steden en Ridders; Uitbreid (toys) bij bol.comHistorische Scenario's Ibestel Historische Scenario's: Troje en de grote Muur (toys) bij bol.comHistorische Scenario's IIbestel Historische Scenario's: Alexander & Cheops (toys) bij bol.comUitbreiding De Woestijnruiters van Catanbestel De Woestijnruiters van Catan (toys) bij bol.comUitbreiding De Koloniën van Catanbestel De Koloniën van Catan (toys) bij bol.comUitbreiding Het Grote Kanaal van Catanbestel Het Grote Kanaal van Catan (toys) bij bol.comUitbreiding De Vissers van Catan

weetjes

09-07-2007 itemSettlers of Catan Event Deck is de winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2006 in de categorie Game Accessory of the Year.
28-10-2005 item999Games presenteert de 3D-versie van De Kolonisten van Catan op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.
28-10-2005 item999Games presenteert zes nieuwe scenario's voor De Kolonisten van Catan op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.
13-10-2005 itemKosmos presenteert Die Siedler von Catan - Limitierte Edition in 3D op Spiel 2005 in Essen.
10-09-2005 itemIn Chemnitz, Duitsland, wordt een poging ondernomen om een wereldrecord 'De kolonisten van Catan' te vestigen.
10-02-2005 itemKosmos presenteert Die Siedler von Catan - Gold Edition op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
02-2005 itemDe nederlandse vertaling van de roman 'De kolonisten van Catan' (Rebecca Gable) wordt op de markt gebracht.
29-10-2004 item999Games presenteert Historische Scenario's II op Spellenspektakel 2004 in Eindhoven.
15-06-2003 itemKinderen van Catan (999Games) is genomineerd voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2003 in de categorie 4-6 jaar.
30-01-2003 itemKosmos presenteert de nieuwe look van Die Siedler von Catan op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.
01-02-2001 itemKosmos presenteert Historische Szenarien II op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.
1999 itemDe Kolonisten van Catan is winnaar van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 1999.
10-05-1998 item999Games brengt de Nederlandse versie van Die Siedler von Catan op de markt onder de naam De Kolonisten van Catan.
05-02-1998 itemKosmos presenteert Städte & Ritter op Spielwarenmesse 1998 in Nürnberg.
1995 itemDie Siedler von Catan is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 1995.
1995 itemDie Siedler von Catan krijgt de Essener Feder 1995 uitgereikt.
1995 itemDie Siedler von Catan bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1995.

verwijzingen

Veel links, in samenwerking met www.startpagina.nl
Fan-pagina (Nederlands)
Online Kolonisten van Catan spelen (Duits)
Zoek Catan op eBay.nl
999Games
Kosmos
Mayfair Games
Tilsit
Filosofia Editions
www.spellink.nl