doos

Cavendish

Cavendish

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen ieder voor zich als eerste vijf spelstukken op een rij te krijgen.

materiaal

1 spelbord en voor elke speler: 35 spelstukken in zijn spelerskleur

spelmateriaal

begin

Elke speler kiest een kleur en ontvangt de bijbehorende spelstukken. Het zeshoekige spelbord bestaat uit een rooster van lijnen. In de loop van het spel worden de spelstukken op de kruispunten van deze lijnen geplaatst, dus niet in de driehoekjes. De spelers zijn om en om aan de beurt.

verloop

In zijn beurt neemt de speler één van zijn spelstukken uit zijn voorraad en plaatst deze op een kruispunt op het spelbord. Als hierdoor twee direct naast elkaar gelegen spelstukken van zijn medespeler worden ingesloten tussen twee spelstukken van de actieve speler, worden de spelstukken van zijn medespeler van het spelbord genomen.
In plaats van het plaatsen van een spelstuk mag de speler ook een reeds geplaatst spelstuk over twee direct naast elkaar gelegen spelstukken van zijn medespeler heen laten springen. Ook nu worden de spelstukken van zijn medespeler van het spelbord genomen.
Vervolgens gaat de beurt naar zijn medespeler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler vijf of meer spelstukken in zijn spelerskleur op een onafgebroken rij heeft geplaatst. Hij is de winnaar van het spel.

positief

De spelregels van Cavendish zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen. Maar het spel is allerminst simpel te noemen!
De factor geluk is geheel afwezig. Het is daarom het leukst als de spelers ongeveer hetzelfde niveau hebben.
Het spel vertoont grote gelijkenis met Pente. De verschillen zit met name in de vorm van het spelbord en de vorm het lijnenrooster: hexagonale spelbord (Cavendish) versus vierkant spelbord (Pente). Daarnaast mag bij Cavendish een eenmaal geplaatst spelstuk worden verplaatst, namelijk om over twee naast elkaar gelegen spelstukken van zijn medespeler te springen. Dit voegt extra mogelijkheden aan het spel toe.

negatief

Wanneer je als beginneling tegen een speler met meer taktisch inzicht speelt, ben je vrijwel kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

strategie

Probeer je medespeler in een dwangpositie te brengen: welke zet je medespeler ook doet, je wint altijd.
Zorg ervoor dat je niet alleen bezig bent om zelf te winnen. Dan kan het zomaar gebeuren dat je medespeler plotseling vijf op een rij blijkt te hebben!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Zo zijn de kruispunten in de versie van Hiron Games in de uitgave van Great American Trading Company vervangen door ondiepe kuilen.

feitjes