doos

Nobody But Us Chickens

Nobody But Us Chickens

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten, zoveel mogelijk kippen te verkrijgen. Maar pas op: soms bewaakt een hond het kippenhok of verschalken andere vossen de kippen voor je neus weg!

materiaal

1 'Koning van de Vossen'-kaart, 1 'Held van de Honden'-kaart, en voor elke speler: 1 set kaarten

begin

Elke speler ontvangt een gelijke set van negen kaarten. De set bevat een vos, een rat, een hond, drie gezonde kippen, een vette kip, een prijskip en een zieke kip. Elke speler neemt zijn set kaarten in zijn hand. De 'Koning van de Vossen'-kaart wordt open voor een speler gelegd. Zijn rechterbuurman legt de 'Held van de Honden'-kaart open voor zich neer. Het midden van het speelveld wordt het 'kippenhok' genoemd.

verloop

fotospelsituatie

'Nobody But Us Chickens' wordt gespeeld over net zoveel rondes als er spelers zijn. Elke ronde bestaat uit negen beurten.
Elke beurt kiezen de spelers in het geheim een kaart uit hun hand en leggen deze tegelijk open neer. Nu kan het volgende gebeuren:

 1. Er gebeurt niets.
 2. De roofdieren halen het kippenhok leeg.
 3. Honden betrappen de roofdieren.
Ad 1.: Alle spelers hebben een hond of een kip gespeeld (en dus geen roofdier zoals een vos of een rat). Er gebeurt niets bijzonders: de honden gaan uit het spel en de kippen gaan in het 'kippenhok'.
Ad 2.: Eén of meer spelers hebben een roofdier gespeeld en geen van de spelers een hond. Eventuele kippen gaan in het 'kippenhok'. De roofdieren plunderen het kippenhok. Een rat neemt slechts één kip, een vos gaat net zo lang door tot het hok leeg is. Eerst zijn de vossen aan de beurt: te beginnen met de Koning van de Vossen kiest elke vos een kip uit het hok en legt deze gesloten voor zich neer. Dit gaat door tot het kippenhok leeg is. Zijn er ook één of meer ratten gespeeld, dan mag elke rat, nadat elke vos één kip heeft gekozen, één kip uit het hok kiezen. Vervolgens worden de roofdieren uit het spel genomen.
Ad 3.: Eén of meer spelers hebben een roofdier gespeeld en één of meer spelers hebben een hond gespeeld. Eventuele kippen gaan in het 'kippenhok'. De honden jagen de roofdieren weg. De honden brengen de kippen in veiligheid. Te beginnen met de Held van de Honden kiest elke vos een kip uit het hok en legt deze gesloten voor zich neer. Dit gaat door tot het kippenhok leeg is. De honden en roofdieren worden uit het spel genomen.
Vervolgens kiezen de spelers een nieuwe kaart uit hun hand, totdat alle handkaarten zijn gespeeld. De spelers noteren de punten van de verkregen kippen: elke gezonde kip levert 1 punt op, een vette kip 2 punten, een prijskip 4 punten en een zieke kip 1 strafpunt. Elke speler ontvangt zijn setje kaarten terug in zijn hand. De 'Koning van de Vossen'- en de 'Held van de Honden'-kaarten worden doorgegeven aan de volgende speler. De volgende ronde begint.

eind

Nadat de laatste ronde is gespeeld en geteld, wordt de totaalscore bepaald. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • De regels zijn snel uit te leggen. Speelt vlot weg.
 • De keuze per beurt is beperkt en naarmate de ronde vordert heb je minder kaarten om uit te kiezen. Maar de keuzes die je moet maken zijn lastig: speel ik nu een vos of denk ik dat een medespeler een hond op me afstuurt? Het spel heeft een hoge 'Ik denk dat jij denkt dat ik denk en daarom ...'-gehalte. Soms zit je er totaal naast en sta je met lege handen. De volgende keer gok je goed en sleep je de buit binnen.
 • Het thema van het spel komt leuk terug in de afbeeldingen op de kaarten en in diverse aspecten van het spelmechanisme. Zo maken vossen die een kippenhok binnendringen inderdaad veel meer kippen dood dan ze opeten, en heeft een rat die eigenschap niet. Het spel doet thematisch een beetje denken aan Graantje de Voorste, hoewel het spelmechanisme anders functioneert. Bij 'Nobody But Us Chickens' heeft elke speler bij aanvang van de ronde dezelfde set kaarten in zijn hand. Dat maakt dat je kan onthouden welke kaarten nog moeten worden gespeeld.
 • Doordat alle spelers tegelijk een kaart uit hun hand kiezen, verloopt het spel vlot, ook als er meer spelers meedoen.

negatief

 • De kaarten hebben een onder- en een bovenkant. Hierdoor zijn de spelers steeds bezig de kaarten in hun hand om te draaien. Daarnaast staat de waarde van de kaart alleen linksboven aangegeven. De kleur rond de afbeelding op de kaart geeft wel aan om welke soort kaart het gaat (kip, roofdier of hond) maar het maakt nogal wat uit of je een rat of een vos speelt.
 • Als er meer spelers meedoen, wordt het spel nog minder voorspelbaar en moet je meer onthouden.

strategie

Probeer een beetje te onthouden welke kaarten je medespelers al hebben gespeeld.

waardering van andere sites

jeux 2 rody4 / 5
345
AnderSpel7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest5 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Bij een telling ontvangt elke speler die geen zieke kip in zijn setje verkregen kippen heeft, een bonuspunt.

algemeen

'Nobody But Us Chickens' is in 2003 uitgegeven in een Engelstalige versie door Diet Evil Games, dat later zijn naam gewijzigd heeft in Dancing Eggplant Games. In 2005 presenteert Vendetta een Duits- en Nederlandstalige heruitgave.

Kaart uit de Dancing Eggplant Games-uitgave

feitjes

 • jaar van uitgave
  2003
 • ontwerper
  Kevin G. Nunn
 • uitgever
  Dancing Eggplant Games, Vendetta

weetjes

28-10-2005 itemVendetta presenteert Nobody But Us Chickens op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.

verwijzingen

Dancing Eggplant Games
Vendetta