doos

Chinatown

Chinatown

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
50 - 70

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Wie na zes jaar het meeste geld heeft verdiend wint het spel.

materiaal

1 spelbord, 150 markeringsfiches ( 30 per kleur ), 90 zakenstenen, 85 gebouwenkaarten, 81 geldkaarten, 5 overzichtskaarten en 1 kaart voor de startspeler.

begin

Je legt het spelbord van Chinatown in het midden en doet alle zakenstenen in de zwarte zak. Iedere speler krijgt alle markeringsfiches van één kleur, 5.000 dollar aan geldkaarten en een overzichtskaart. De gebouwenkaarten worden geschud en als een stapel dicht neergelegd. De speler die als laatste in een Chinatown is geweest, mag beginnen en ontvangt de startspelerkaart.

verloop

fotospelsituatie

Chinatown bestaat uit zes jaren, oftewel zes rondes. Elke rond bestaat uit vijf fasen. Iedere speler speelt eerste fase één, voordat je naar fase twee gaat.
(1)Iedereen ontvangt gebouwenkaarten. Op de gebouwenkaarten staan de nummers één tot vijfentachtig die ook op het spelbord staan. Een gebouwenkaart geeft je het eigendom van dat vakje. Je krijgt in deze fase een aantal gebouwenkaarten en slechts een deel daarvan mag je houden. De rest leg je af, en die kaarten worden weer in de stapel gebouwenkaarten geschud. Op de overzichtskaart staat hoeveel kaarten je mag pakken en mag houden. Dit is afhankelijk van het aantal spelers en in welke ronde je zit. Op de vakjes op het bord staan de nummers van je eigendomskaart. Plaats je eigen markeringsfiche op de corresponderende vakjes .
(2)Iedere speler pakt enkele zakenstenen uit de zwarte zak. Het aantal dat je mag pakken staat wederom op de overzichtskaart. Deze zakenstenen leg je open neer. Ze stellen delen van winkelketens voor. Zo heb je bijvoorbeeld restaurants en drogisterijen. Op de zakensteen staat een getal van drie tot en met zes. Dit getal geeft aan dat de winkelketen is voltooid bij dat aantal aaneengesloten zakenstenen in eigen bezit.
(3)Dit is de fase waar het in Chinatown om draait, het handelen. Bijna alles is mogelijk. Het is alleen niet toegestaan om geplaatste zakenstenen te verplaatsen. Het is wel mogelijk dat een geplaatste zakensteen of een leeg vakje van eigenaar verandert.
(4) Elke speler plaatst nu naar eigen wens zakenstenen op vakjes die je in eigendom hebt. Je mag ook zoveel als je wilt zakenstenen in je eigen voorraad houden.
(5) In deze fase worden de inkomsten verdeeld. Hoe meer aangesloten zakenstenen je hebt, hoe meer, onevenredig, je verdient aan de winkelketen. Een complete winkelketen zorgt voor meer inkomsten dan een niet complete winkelketen van dezelfde grootte.

eind

Na de inkomstenfase in de het zesde jaar eindigt het spel. De speler met het meeste geld wint het spel.

positief

  • De onderdelen en ook de doos zijn zeer mooi geïllustreerd.
  • Houdt je van een goede dosis geluk met een wat tactiek, dan is dit zeker de klassieker die je zoekt. Een klassieker, ondanks dat dit spel slechts beperkt verkrijgbaar is.

negatief

  • Onderhandelen kan bij sommige spelers lang duren. Over het algemeen valt dit binnen beperken, omdat de onderhandelingsopties toch beperkt zijn.

strategie

Het doel van Chinatown is niet om de meeste winkels in bezit te hebben. Grote complete winkelketens genereren de meeste winst, maar deze ketens heb je meestal pas laat in het spel compleet.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
speelduivel4 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide6 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het spel kan tactischer en ingewikkelder voor het handelen gemaakt worden. Enkele bouwvakjes hebben geen toegang tot de straat. Een variant van Chinatown kan zijn dat je alleen een winkelketen mag beginnen aan de straat. Uitbreiden van een winkelketen kan dus wel op deze afgelegen vakjes.

feitjes

weetjes

04-02-1999 itemAlea Spiele presenteert Chinatown op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1999 itemChinatown bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.

verwijzingen

Alea Spiele
Filosofia Editions
Quined Games
Ravensburger
Z-Man Games
www.spellink.nl