doos

De Chinese Muur

De Chinese Muur

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel legspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn bouwers van de Chinese muur die wedijveren om de gunst van de keizer. Ze proberen door het handig aanleggen van muurdelen zoveel mogelijk punten te verkrijgen.

materiaal

36 fiches en voor elke speler: 1 set kaarten bestaande uit 20 kaarten in zijn spelerskleur

rood-draakrood-kaart02blauw-kaart01groen-kaart02groen-kaart03fiches

begin

Elke speler ontvangt een gelijke set kaarten in zijn spelerskleur. Deze set bevat 20 kaarten met muurdelen met een bepaalde waarde (zoals gewone muurdelen met waarde 1, poorten met waarde 2 en een toren met waarde 3) en speciale muurdelen die de waarde van andere kaarten beïnvloeden.
De spelers schudden hun kaartenset en leggen deze als een gedekte trekstapel neer. Elke speler neemt vijf kaarten in zijn hand.
De fiches worden gedekt geschud en op voorraad gelegd. De fiches hebben een waarde van 1 - 8. Per bouwplaats worden twee fiches opengedraaid. Het aantal bouwplaatsen is afhankelijk van het aantal spelers.

verloop

De Chinese Muur wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt heeft een speler twee akties ter beschikking:

  • De speler kiest één of meer kaarten van dezelfde soort uit zijn hand en legt deze aan bij een bouwplaats naar keuze.
  • De speler trekt een nieuwe kaart van zijn trekstapel.
Nadat alle spelers eenmaal aan de beurt zijn geweest, kijkt elke speler bij aanvang van zijn beurt eerst of hij bij een bouwplaats meer punten heeft liggen dan één van zijn medespelers. Als dat het geval is, wordt een waardering uitgevoerd: Liggen er bij deze bouwplaats nog twee fiches, dan plaatst de speler een fiche naar keuze open op een eigen aanliggende kaart. De waarde van zijn kaarten wordt verminderd met de waarde van het fiche. Ligt er nog één fiche, dan neemt de speler dit fiche en legt deze gedekt voor zich. Ook de speler die het eerste fiche had gekregen, neemt nu zijn fiche. De kaarten bij de bouwplaats worden op een aflegstapel gelegd. Vervolgens worden twee nieuwe fiches opengedraaid.
Sommige kaarten kunnen de waarde van andere kaarten in de rij beïnvloeden. Zo zorgt een speciale kaart ervoor dat alle kaarten in deze rij de waarde '1' krijgen. Een kaart met een draak kan op een willekeurige andere kaart worden gelegd. De bedekte kaart telt nu niet meer mee. Het neerleggen van een kaart met een ridder kost geen aktie.

eind

Als een speler al zijn kaarten heeft gespeeld, wordt de lopende ronde nog afgemaakt. Het spel kan ook eindigen doordat alle fiches op zijn. De speler met de meeste punten op zijn verzamelde fiches is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels zijn simpel en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen. Je moet er wel even aan wennen dat je pas je volgende beurt kijkt of je ergens de hoogste waarde hebt.
  • Elke speler ontvangt een gelijke set kaarten. Als je een beetje kan onthouden welke kaarten je medespelers hebben gespeeld, weet je welke kaarten je nog kunt verwachten. Hebben ze hun draak al gespeeld? Heb je kans dat je waardevolle kaart plotseling nog maar 1 punt waard is?
  • Elke beurt kom je weer voor moeilijke keuzes te staan. Je wilt altijd meer dan je kan. En soms moet je toch echt je hand aanvullen, om de volgende beurt niet helemaal zonder kaarten te zitten.

negatief

  • Het spel komt met twee personen niet goed tot zijn recht. Alle punten die jij niet pakt gaan naar je medespeler. Met drie spelers wordt het al beter: als twee spelers de strijd aangaan om een waardevol fiche, kan jij bij een andere bouwplaats je slag slaan.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het blind trekken van je kaarten. Soms heb je pech en trek je alleen lage kaarten. Soms heb je geluk en kan je meerdere kaarten tegelijk spelen. Ook de fiches worden blind getrokken, maar dat zorgt juist voor een extra element: bouwplaatsen met een hoge waarde voor beide fiches worden extra gewild. En bij een bouwplaats met een fiche van 2 en een fiche van 8 is het wel heel zuur om op de tweede plaats te eindigen.

strategie

Probeer een beetje te onthouden welke kaarten jij en je medespelers hebben gespeeld. Nu weet je welke kaarten nog moeten komen.

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenclub138 / 10
789
boardgamegeek6 / 8
67
hall90003½ / 6
345
spieleteufel5 / 10
5678910
spieletest6 / 10
5678910
truus en truus6 / 9½
6789
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

  • jaar van uitgave
    2006
  • ontwerper
  • vormgeving
    Ted Nasmith
  • uitgever
  • ook bekend als
    Great Wall of China (USA), Chinesische Mauer (Duitsland)

weetjes

02-02-2006 itemKosmos presenteert Chinesische Mauer op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Kosmos
999Games