doosbestel La Citta bij bol.com

La Città

La Città

doosbestel La Citta bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
60 - 150

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het uitbreiden van hun steden burgers van andere steden naar zich toe te lokken, maar niet zoveel dat je ze niet meer te eten kunt geven!

materiaal

1 spelbord, 1 startspelerfiche, 32 goudstukken, 32 speciale aktiekaarten, 27 stem-van-het-volk kaarten, 22 landvelden, stadsuitbreidingsfiches, heel veel burgers, Voor elke speler: 3 aktiekaarten, 4 'markeer'burgers, 4 stadskernen, 1 overzichtstabel

stadskern-rosestadsuitbreiding-boerderijstadsuitbreiding-gezondheidstemvanhetvolk-cultuurstemvanhetvolk-opleidingaktiekaart-paarsspecialeaktiekaart-sympathievanhetvolkspecialeaktiekaart-beroemdarchitectlandschapskaart-waterlandschapskaart-landbouw

begin

Het spelbord toont een landschap met daarop verschillende landschapskaarten. Aan het begin van het spel sticht iedere speler twee steden, volgens het principe dat ook gebruikt wordt bij De kolonisten van Catan. Iedere nieuw gestichte stad krijgt 3000 inwoners, die worden voorgesteld door 3 miniatuurpoppetjes. Het spel bestaat uit 6 fasen, waarbij iedere fase 1 jaar voorstelt. Elk jaar bestaat uit 5 ronden waarin elke speler in elke ronde een aktie kan uitvoeren, zoals het stichten van nieuwe steden of het uitbreiden van bestaande steden. Dit kan met een eigen aktiekaart (maximaal 3 per jaar) of een speciale aktiekaart uit een open etalage.

verloop

fotospelsituatie

Een voorwaarde voor uitbreiding is dat een stad over genoeg burgers beschikt: ieder stadsdeel moet bewoond worden door minstens 1000 inwoners (=1 burgerpoppetje). Een nieuw gestichte stad krijgt 3 burgers en kan maximaal 5 burgers bevatten. Om verder te groeien dan 5 burgers moet een markt worden gebouwd. Om je stad verder te laten groeien dan 8 burgers moet je een watervoorziening bouwen. Deze uitbreiding moet gebouwd worden aan een waterveld. Daarnaast heb je goud nodig om de nodige uitbreidingen en andere akties te kunnen bekostigen. Hiervoor kan je goudmijnen bouwen aan een goudmijnenveld.
Je moet wel genoeg graan hebben om iedereen van voedsel te voorzien. Hiervoor bouw je boerderijen of stadskernen die grenzen aan een landbouwveld. Daarnaast kun je een stad uitbreiden met culturele, wetenschappelijke en gezondheidsvoorzieningen.
Aan het eind van een jaar (= 5 rondes) wordt 'de stem van het volk' bekeken. Valt de stem van het volk op cultuur dan kijken de burgers van een stad of een aangrenzende stad meer culturele uitbreidingen heeft. Is dat is het geval dan verhuizen 1000 inwoners (=1 poppetje) naar de desbetreffende stad. Nadat elke stad zo bekeken is, wordt de eindstand van dat jaar opgemaakt. Bevat een stad te weinig burgers, dan moet je ëën of meer uitbreidingen verwijderen. Heb je meer burgers dan je kan voeden, dan verlies je ze door hongersnood.

eind

Het spel eindigt na 6 jaar. Elke speler telt zijn burgers waarbij elke burger een winstpunt levert. Heeft de speler dit laatste jaar niet al zijn burgers kunnen voeden (de verhongerde burgers leveren natuurlijk geen winstpunten op) dan kost dat 5 winstpunten. Er zijn 3 bonuspunten te verdienen voor elke stad die alle soorten voorzieningen heeft, dus minstens een culturele, een wetenschappelijke en een gezondheids-voorziening. De speler met de meeste winstpunten is de winnaar.

positief

  • Het paradoxale is dat je wanneer je veel burgers wint, je deze ook weer kan verliezen als je ze niet kunt voeden. Teveel burgers winnen is riskant maar te weinig winnen ook!
  • Gelukkig levert een brede ontwikkeling aan het eind van het spel extra bonuspunten op.
  • De stem van het volk geeft een aparte spanning in het spel. Heb je de juiste voorzieningen getroffen? Kun je je pokerface bewaren en goed bluffen als je in de kaarten hebt kunnen kijken?

negatief

  • De burgers zijn door de keuze van de kleuren niet altijd even goed te onderscheiden. Zo lijken de paarse teveel op de grijze burgers. Ook zijn de gele stadskernen niet goed te onderscheiden van de diverse stadsuitbreidingen. Speel je met vier spelers geef dan de gele 'markeer' burgers bij de paarse stadskernen.
  • Je telt je helemaal suf! Elke keer moet je weer kijken hoeveel burgers je in totaal bezit. De hoeveelheid graan wordt bijgehouden, maar je zou eigenlijk iets soortsgelijks voor je burgers moeten verzinnen.
  • Het spel is voor beginnende spelers erg ingewikkeld. Je moet het spel een paar keer gespeeld hebben om de gevolgen van bepaalde akties te kunnen inschatten. Tel daarbij op de lange speelduur en je ziet dat je een doorzetter moet zijn om dit spel te kunnen gaan waarderen. Maar dan is het zeker de moeite waard!

strategie

Het bouwen van je eerste steden luistert nauw. Je moet tijdig voorzieningen kunnen treffen om je inwoners van voedsel te voorzien. Zorg dus dat je je stadskern aan een goed landbouwveld legt, zodat je in de loop van het spel nog enkele goede boerderijen kunt bouwen. Daarnaast kun je gedurende het spel alleen aan goud komen als je een mijn aan een goudmijnenveld hebt gebouwd. Zorg dat je de mijnen reeds aan het begin van het spel kunt bouwen, zodat je er het meeste profijt van hebt. Zorg dat je snel bij water kunt komen, anders zijn de grenzen aan je groei gauw gesteld.
Maak gebruik van het feit dat een naburige stadskern niet te dicht in de buurt van een reeds bestaande stad mag worden gebouwd! Maak zo leuke plekjes onklaar.
Probeer met een ontwikkelde stad te grenzen aan een klein, onontwikkeld stadje van een medespeler. Snel verdiend! Als dit stadje ook nog aan een ontwikkelde stad van een andere medespeler grenst, heb je kans dat het hele stadje moet worden opgedoekt. Wat voor de betreffende speler ook een verlies aan voedselvoorziening betekent! En voorkom juist dat jou dit overkomt ......
Als je de wil van het volk bekijkt en je ziet twee dezelfde of verschillende kaarten die niet behoren tot dezelfde soort als de kaart die openligt, kun je nog niet weten wat de wil van het volk wordt: dikke pech!

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
spieleteufel10 / 10
5678910
spiele-truhe6 / 6
3456
spieleteufel (HOlg)10 / 10
567910
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
truus en truus9 / 9½
6789
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spellengek (wendy)4 / 5
2345
boardgamegeek7 / 8
67
spieleteufel (Thomas Fischer)9 / 10
578910
speljournaal4 / 5
2345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenclub138 / 10
789
spielephase4 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spieletest5 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

2001 itemLa Città is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2001.
15-09-2000 itemLa Città bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2000.
01-08-2000 item999Games brengt de Nederlandstalige versie van La Città op de markt.
03-02-2000 itemKosmos presenteert La Città op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Homepage van de spelontwerper Gerd Fenchel (Duits)
La Città homepage (Duits)
999Games
Kosmos
Rio Grande Games
Tilsit
www.spellink.nl