doosbestel Cluedo bij bol.com

Cluedo

Cluedo

doosbestel Cluedo bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
45 - 50

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het stellen van handige vragen aan de juiste personen de moordenaar te achterhalen.

materiaal

1 spelbord, 1 blocnote, 2 dobbelstenen, 6 moordwapens, 1 speciale envelop, 21 alibikaarten (onderverdeeld in 6 verdachten, 6 moordwapens en 9 kamers) en voor elke speler: 1 spelfiguur

scarlettwie01wie02waarmee01waarmee02waar01waar02

begin

De alibikaarten met de verdachten, moordwapens en kamers worden apart geschud. Van elke soort wordt ongezien 1 kaart in de zwarte envelop gedaan. Dit zijn de dader, zijn moordwapen en het plaats delict. De spelers moeten er achter zien te komen welke kaarten uit het spel zijn genomen.De overige alibikaarten worden geschud en gedekt over de spelers verdeeld.
Elke speler kiest een spelfiguur en plaatst deze op het spelbord. Het spelbord toont Slot Swaenesteyn, met 9 verschillende kamers waar de moord gepleegd zou kunnen zijn.

verloop

spelbord

In zijn beurt gooit de speler de dobbelstenen en verplaatst zijn spelfiguur. Eindigt de spelfiguur in een kamer, dan mag de speler een vermoeden uitspreken, met daarin een verdachte, een moordwapen en de kamer waarin de spelfiguur zich bevindt. De speler links van de actieve speler moet nu door het tonen van een alibikaart uit zijn hand de uitgesproken verdenking weerleggen. Kan hij dat niet, dan moet de speler links van hem dat proberen, enzovoort. Zodra een speler een kaart heeft kunnen laten zien, is het vermoeden weerlegt. Alleen de actieve speler krijgt de kaart te zien! Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Zodra een speler aan het eind van zijn beurt denkt te weten wie de moordenaar is, waar de moord gepleegd werd en waarmee, dan noemt hij deze drie kaarten en bekijkt de apart gelegde kaarten. Als de beschuldiging vals is, dan ligt de speler uit het spel. Hij mag alleen nog alibikaarten uit zijn hand tonen. Is zijn vermoeden juist, dan is hij de winnaar van het spel.

positief

 • Cluedo staat inmiddels bekend als hét deductie-spel. Een klassieker!
 • Je bent gedurende het hele spel actief betrokken, en niet alleen als je zelf aan de beurt bent. Wat vragen je medespelers en van wie krijgen ze iets te zien? Dit soort informatie kan je helpen bij het vinden van het correcte antwoord!

negatief

 • De geluksfactor speelt een grote rol in dit spel. Je bent afhankelijk van de worp van de dobbelsteen.
 • Je kan alleen een kamer noemen in je verdenking als je spelfiguur zich in die kamer bevindt. Aangezien er meer kamers zijn, dan moordwapens en verdachten, kan het eindspel lang duren. Elke speler weet wie en waarmee, nu moet je alleen nog uitzoeken waar.

strategie

Noteer niet alleen wat je hebt ontdekt, maar ook wie je die kaart heeft laten zien. In een volgende verdenking moet je die kaart niet noemen, als je nieuwe kaarten wil ontdekken.
Noteer zelf ook aan wie je welke kaart hebt getoond, zodat je die persoon dezelfde kaart kan tonen, zodra deze kans zich voordoet. Zo voorkom je dat deze speler nieuwe ontdekkingen doet.
Maak ook notities van verdenkingen van je medespelers en wie een kaart bij deze verdenking kan tonen. Je weet dan in ieder geval dat 1 onderdeel van deze verdenking niet uit het spel is.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase5 / 6
3456
speelduivel4 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenhoek3 / 6
3456
boardgamegeek5½ / 8
67
spieleteufel4 / 10
5678910

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Cluedo is ook verkrijgbaar in een eenvoudige reisuitvoering.
 • Cluedo is door USAopoly o.a. ook uitgebracht in een Scooby-Doo en Simpsons-variant.
 • Het spel Mystery at Hogwarts (Mattel) heeft hetzelfde spelmechanisme met een paar toevoegingen die passen bij het 'Harry Potter'-thema
 • In het najaar van 2004 brengt Hasbro Cluedo Live op de markt. De spelers kruipen in de huid van gasten van Slot Swaenesteyn, die de inspecteur helpen met het oplossen van de moord. De dobbelsteen is vervangen door een sprekende butler James, die aanwijzingen kan geven over de acht verdachten. De gegeven aanwijzingen zijn afhankelijk van waar je spelfiguur zich op dat moment op het spelbord bevindt.
 • Het bordspel Cluedo is door Identity Games prima omgezet in een handzaam kaartspel. Het spelprincipe Cluedo, het kaartspel is identiek, alleen de dobbelsteen en het spelbord hebben plaats gemaakt voor speurkaarten.
 • Het klassieke bordspel is ook omgezet in verschillende spellen voor de PC. Een aanrader voor de liefhebbers van Cluedo!

Cluedo reisuitvoeringbestel Reis Cluedo (toys) bij bol.comClue - SimpsonsMystery at HogwartsCluedo LiveCluedo, het kaartspelbestel Cluedo Kaartspel (toys) bij bol.comPC spel Cluedo Murder at Blackwell Grangebestel Cluedo 2 (computer) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1946
 • ontwerper
  Anthony E. Pratt
 • uitgever
 • ook bekend als
  Clue (USA)

verwijzingen

Online vereenvoudigde versie spelen
Fanpagina over cluedo
Zoek Cluedo op eBay.nl
Parker
Hasbro
www.spellink.nl