doos

Cluedo, het kaartspel

Cluedo, het kaartspel

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
14,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het stellen van handige vragen aan de juiste personen de moordenaar te achterhalen.

materiaal

1 blocnote, 39 speurkaarten, 9 tegels met de vluchtplaatsen en 21 alibikaarten (onderverdeeld in 6 verdachten, 6 vervoermiddelen en 9 vluchtplaatsen)

kaart-verdachtekaart-voertuigkaart-bestemmingkaart-achterkantspeurkaartstadskaart

begin

De alibikaarten met de verdachten, vluchtplaatsen en vervoersmiddelen worden apart geschud. Van elke soort wordt ongezien 1 kaart apart gelegd. Dit zijn de dader, zijn vervoermiddel en zijn vluchtplaats. De spelers moeten er achter zien te komen welke kaarten uit het spel zijn genomen.
De overige alibikaarten worden geschud en gedekt over de spelers verdeeld.
De speurkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt 1 speurkaart in zijn hand.
De stadtegels worden gedekt geschud. Elke speler ontvangt een tegel en legt deze open voor zich neer. De overgebleven tegels worden open in het midden van het speelveld gelegd.
Elke speler ontvangt een blocnote-vel en een pen.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt neemt een speler een speurkaart van de trekstapel. Hij kiest een kaart die hij wil spelen en legt deze op de aflegstapel. Aan het eind van je beurt mag je proberen de dader te ontmaskeren. Doe je dat niet, dan gaat de beurt naar de volgende speler.

Speurkaarten uitspelen

 1. Verdenking, versie 1: De speler kiest eventueel een nieuwe stadtegel en spreekt een vermoeden uit met daarin een verdachte, een vervoermiddel en de stadtegel die voor hem ligt. De speler links van de actieve speler moet nu door het tonen van een alibikaart uit zijn hand de uitgesproken verdenking weerleggen. Kan hij dat niet, dan moet de speler links van hem dat proberen, enzovoort. Zodra een speler een kaart heeft kunnen laten zien, is het vermoeden weerlegt. Alleen de actieve speler krijgt de kaart te zien!
 2. Verdenking, versie 2: De speler kiest een nieuwe stadtegel waarmee zijn beurt eindigt, of hij spreekt een vermoeden uit met daarin een verdachte, een vervoermiddel en de stadtegel die voor hem ligt.
 3. Spieken: Afhankelijk van de aanwijizingen op de speurkaart mag de actieve speler of alle spelers bij een speler een kaart trekken en bekijken.
 4. Gouden tip: Alle spelers moeten elk één alibikaart met het genoemde kenmerk aan de actieve speler laten zien
 5. Geheime tip: De actieve speler geeft de speurkaart aan een speler naar keuze. Deze moet al zijn alibikaarten met het genoemde kenmerk aan de actieve speler laten zien. De speurkaart wordt gedekt op de aflegstapel geplaatst.

eind

Zodra een speler aan het eind van zijn beurt denkt te weten wie de moordenaar is, waar hij of zij heenging en met welk vervoermiddel, dan noemt hij deze drie kaarten en bekijkt de apart gelegde kaarten. Als de beschuldiging vals is, dan ligt de speler uit het spel. Hij mag geen speurkaarten meer spelen, alleen alibikaarten uit zijn hand tonen. Is zijn vermoeden juist, dan is hij de winnaar van het spel.

positief

 • Het inmiddels klassiek geworden bordspel Cluedo van Anthony Pratt is prima omgezet in een handzaam kaartspel. Het spelprincipe is identiek, alleen de dobbelsteen en het spelbord hebben plaats gemaakt voor speurkaarten. Kon je in het bordspel alleen een kamer noemen in je verdenking als je spelfiguur zich in die kamer bevond, nu kan je alleen een vluchtbestemming noemen, als je de bijbehorende stadstegel voor je hebt liggen. Daarnaast hebben de moordwapens en de kamers plaatsgemaakt voor vervoermiddelen en vluchtbestemmingen, maar dat brengt alleen een verschil in vormgeving/afbeeldingen.
 • Je bent gedurende het hele spel actief betrokken, en niet alleen als je zelf aan de beurt bent. Wat vragen je medespelers en van wie krijgen ze iets te zien? Dit soort informatie kan je helpen bij het vinden van het correcte antwoord!

negatief

 • De alibikaarten met de vluchtplaatsen hebben aan de linkerkant de naam van de plaats, en aan de rechterkant de naam van het land. Afhankelijk van hoe je de kaarten in je hand hebt, zie je dus alleen het land of de plaats. Je moet in het uitspreken van een verdenking beide noemen, anders is een vergissing snel gemaakt: niet alle kinderen weten dat Helsinki in Finland ligt.
 • Niet alle speurkaarten zijn even sterk: het maakt nogal wat uit of een medespeler al zijn voertuigen moet tonen, of alleen een rood voertuig.

strategie

Noteer niet alleen wat je hebt ontdekt, maar ook wie je die kaart heeft laten zien. In een volgende verdenking moet je die kaart niet noemen, als je nieuwe kaarten wil ontdekken.
Noteer zelf ook aan wie je welke kaart hebt getoond, zodat je die persoon dezelfde kaart kan tonen, zodra deze kans zich voordoet. Zo voorkom je dat deze speler nieuwe ontdekkingen doet.
Maak ook notities van verdenkingen van je medespelers en wie een kaart bij deze verdenking kan tonen. Je weet dan in ieder geval dat 1 onderdeel van deze verdenking niet uit het spel is.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Het kaartspel is door Parker / Winning Moves uitgebracht onder de naam Clue: The Card Game (Mystery Beyond the Mansion). De vluchtbestemmingen zijn hier bekende plaatsen in de USA.
 • Het kaartspel is gebaseerd op het inmiddels klassiek geworden bordspel Cluedo. Het spelprincipe is identiek, alleen de dobbelsteen en het spelbord hebben plaats gemaakt voor speurkaarten.

Clue: The Card Game (Mystery Beyond the Mansion)het bordspel Cluedo

feitjes

verwijzingen

fanpagina over cluedo
Winning Moves
Identity Games
Parker
www.spellink.nl