doosbestel Coney Island - Gezelschapsspel bij bol.com

Coney Island

Coney Island

doosbestel Coney Island - Gezelschapsspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
50 - 70

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 31,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Verkrijg geld en bouwmaterialen om zoveel mogelijk attractiepunten te verdienen. De speler met de meeste attractiepunten aan het einde van het spel heeft gewonnen.

materiaal

1 spelbord, 4 spelersborden, 12 gebouwensite-tegels, 5 karaktertegels, 10 attractietegels, 36 artiestentegels, 20 krantentegels, 20 geldtegels, 24 bouwmaterialen, 4 puntenpionnen en 1 startspelerpion

begin

Leg alle soorten tegels op tafel neer. Bepaal de startspeler. Hij of zij is ontvangt de startspelerpion. Iedere speler ontvangt verder negen artiestentegels en een pion in een kleur. Verder ontvangt iedere speler twee geldtegels en een willekeurige kleur bouwmateriaal.

verloop

Een beurt bestaat uit twee fasen, de inkomstenfase en de actiefase. In de inkomstenfase kan je bouwmaterialen, geld en zelfs punten verdienen. Alle vakjes die aan het begin van je bord op je eigen spelersbord zichtbaar zijn, ontvang je in de inkomstenfase. Hoe meer artiesten je hebt geplaatst op het algemene spelbord, des te meer vakjes worden zichtbaar.
In de actiefase kan je elke grote en elke kleine actie eenmaal uitvoeren. De drie grote acties zijn, het betalen en bouwen van een gebouw site tegel, het betalen en plaatsen van een artiestentegel, en het betalen en plaatsen van een attractie.
Een bouw site tegel is nodig om eerst artiesten en daarna attracties op te kunnen plaatsen. Een bouw site tegel kost één of twee geld tegels, en daarmee kan je bouwmaterialen, punten of een extra dezelfde actie verdienen.
Op de bouw site tegels kan je artiesten tegels plaatsen. Neem van één van de drie rijen op je eigen spelersbord een artiest en betaal het aantal aangegeven bouwmaterialen. Vervolgens kan je attracties plaatsen. De attracties kosten bouwmaterialen en leveren punten op. De attracties kan je alleen maar plaatsen op de vakjes van de artiesten. Daarmee gaan de artiesten terug naar de spelersborden van de eigenaar.
Er zijn vijf kleine acties, de karaktertegels. Elke karaktertegel moet eerst aangekocht worden. Het geld gaat altijd naar de bank, ook al pak je soms de karaktertegel van een medespeler. Het aankopen van de maximaal twee karaktertegels per beurt tellen niet als een actie. De karaktertegels geven de eigenaar de mogelijkheid voor een kleine actie. Zo kan je met de karakter gastarbeider een geldtegel eenmaal per beurt omzetten in een stuk bouwmateriaal.

eind

Het spel eindigt op verschillende manieren. Een manier is als een speler zestig punten heeft verdiend. Dan wordt de ronde nog wel afgemaakt, zodat iedere speler even vaak aan de beurt is geweest. De spelregels beschrijven ook regels over het opraken van tegels, als start van de slotronde.

positief

  • Coney Island heeft een weinig gebruikt en leuk thema, het attractiepark. Het is dus weer net eens anders dan het kopen van hotels of bouwen van dorpen.
  • Het spel biedt veel interactie, omdat je de karakterkaarten van elkaar kan afkopen. Ook het plaatsen van de attracties heeft veel invloed op het spel van je medespelers.

negatief

  • Het proces van Coney Island voelt niet altijd logisch aan. Dat een attractie alleen geplaatst kan worden op de plaats van artiesten is hiervan een voorbeeld.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Tegenwoordig zit in het basisspel van Coney Island ook de enige uitbreiding. De uitbreiding beslaat dan ook slecht uit één extra attractie, het reuzenrad. Deze grote attractie is in de vorm van vier vakjes in een vierkant. Deze kan in plaats komen voor een andere grote attractie van vier vakjes in een rechte lijn.

weetjes

2013 itemConey Island is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2013.

verwijzingen

Argentum Verlag
White Goblin Games