doos

Cranium

Cranium

doos

aantal spelers

spelers
4 - 12

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 50,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het goed uitvoeren van verschillende opdrachten met hun team als eerste de finale opdracht goed uit te voeren.

materiaal

1 spelbord, opdrachtkaartjes in verschillende categoriën, 1 speciale kleurendobbelsteen, 1 zandloper, klei en voor elk team: 1 spelfiguur, 1 potlood en 1 kladblok

blauwgeelgroenroodopdracht

begin

Het spelbord toont een loopspoor bestaande uit blauwe, gele, groene en rode velden. Elk veld hoort bij een bepaalde categorie, waar opdrachten aan verbonden zijn:

 • Blauw: klei- en tekenopdrachten;
 • Geel: woordpuzzels;
 • Groen: imiteren en uitbeelden;
 • Rood: kennisvragen.
De spelers vormen teams, waarbij elk team uit ten minste twee personen bestaat. Elk team ontvangt een spelfiguur in zijn spelerskleur en plaatst deze op het startveld.

verloop

fotospelsituatie

Elk team begint zijn beurt met het uitvoeren van een opdracht, die wordt voorgelezen door het team dat rechts van hen zit. De categorie wordt bepaald door de kleur van het veld waarop hun spelfiguur zich bevindt. Staat het spelfiguur op een paars vak, zoals het startveld, dan mag het team de categorie zelf kiezen.

 • De opdracht is goed uitgevoerd: het team gooit met de speciale dobbelsteen en loopt met de spelfiguur op het eerstvolgende veld in de kleur die de dobbelsteen aangeeft. Zodra de spelfiguur op een paars veld komt, moet de spelfiguur hier stoppen. Nu gaat de beurt naar het volgende team.
 • De opdracht is niet goed uitgevoerd: de beurt gaat direct naar het volgende team.
Als het team de eerste opdracht op het paarse veld goed uitvoert, mag de spelfiguur via de korte route verder lopen, anders moet de lange route worden genomen. Als de spelfiguur de cirkel heeft bereikt, moet in de komende beurten een opdracht in elke categorie goed worden uitgevoerd.

eind

Nu wordt de spelfiguur in het centrum van de cirkel geplaatst. In een volgende beurt bepalen de andere teams uit welke categorie een opdracht moet worden uitgevoerd. Het spel eindigt als deze laatste opdracht goed is uitgevoerd.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Zelfs aan kladblokjes en potloden is gedacht. Hoewel alle opdrachten naar de Nederlandse situatie zijn vertaald, is de Amerikaanse herkomst nog duidelijk zichtbaar.
 • De opdrachten zijn heel divers. Zo moet je niet alleen goed kunnen spellen, imiteren, kleien en neuriën, maar ook kunnen raden wat je teamgenoot uitbeeldt!
 • Cranium is een typisch 'party'-spel. Goed voor uren spelplezier als je de juiste personen in de juiste stemming aan tafel hebt.

negatief

 • Het grote nadeel van dit soort 'vraag- en antwoord'-spellen is, dat je na een aantal keer spelen alle opdrachten al een keertje bent tegengekomen. In de Amerikaanse versie is al een boosterpack verschenen. De vraag is of hier ook een Nederlandstalige versie van wordt uitgebracht.
 • Altijd lastig als je teamgenoot geen wijs kan houden en je moet raden welk liedje hij neuriet. Hopelijk is hij beter in woordpuzzels of heeft hij een grote feitenkennis!

feitjes

 • jaar van uitgave
  1998
 • ontwerper
  Alexander Whit, Richard Tait
 • uitgever
  Cranium, Jumbo
 • onderscheidingen

weetjes

17-10-2004 itemCranium Hoopla is winnaar van de Games Magazine Award-verkiezing 2005 in de categorie Best Party Game.
17-08-2004 itemCranium is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2004 in de categorie Spellen voor groepen.
05-02-2004 itemJumbo presenteert Cranium op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
15-06-2003 itemCranium is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2003 in de categorie 12+.

verwijzingen

Zoek Cranium op Marktplaats.nl
Speel de SuperQuiz
Cranium
Jumbo
www.spellink.nl